Velikonočna korenčkova torta

15:00

Jaz sodim zagotovo med tiste, ki že v najmanjšem možnem praznovanju vidi priložnost za torto, četudi je to npr. samo pozdrav pomladi. 😀 Predvsem pa rada testiram nove recepte in ideje ter domače seveda uporabim za poskusne zajčke. 😀🐰 In ko smo že ravno pri zajčkih in praznovanjih, tortica je seveda tematsko in velikonočno obarvana, s tem da bi res lahko bila za kakšnega zajčka, saj je korenčkova. 😄😂


Veliko spremljam tudi tujih kulinaričnih blogov in že par let gledam, kako vsi veselo za veliko noč pripravljajo korenčkovo torto. Sprva sem se čudila zakaj ravno korenčkova, a verjetno bo to res kaj v povezavi velikonočnega zajčka? 😊 Res pa je, da marsikje drugače praznujejo veliko noč kakor  pri nas. 😊


V to manijo korenja, je na koncu potegnilo tudi mene, ko vedno rada kaj eksperimentiram in sem spekla torto iz svežega naribanega korenja, orehov in bele čokolade. Dejstvo je, da korenja nekaj posebno v torti ne občutiš, saj je po okusu zelo podobna kakšni bučni torti. Cimet, muškatni orešček in ingver nekako prevladujejo, zato nas nima skrbeti, da bodo zobali zelenjavo. 😀 Tortica je majhna in ima 4 oblate, vsekakor bi lahko naredili velikosti 20 cm in imeli samo tri diske biskvita. Aja in tortica je "semi naked," kar pomeni, da ni povsem "nagica." Naked torte oziroma "nagice" so tiste torte, ki se jim jasno vidijo plasti biskvita in kreme ter so v zadnjem času izjemno popularne. Jaz sem se tokrat odločila, da je rahlo zamazana. 😊

Vsekakor pa vsem želim čudovite velikonočne praznike! 😊😊😊


Sestavine:
(za torto premera 18 cm)

Korenčkov biskvit: 
  • 4 jajca
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 220 g belega sladkorja
  • 240 ml olja
  • 270 g moke
  • 1 3/4 žličke pecilnega praška
  • 1/4 žličke sode bikarbone
  • 1 žličko cimeta
  • 1/2 žličke ingverja
  • 1/2 žličke muškatnega oreščka
  • majhen ščepec mletih klinčkov (opcijsko)
  • 1/2 žličke soli
  • 50 g nasekljanih orehov
  • 80 g nasekljane bele čokolade
  • 300 g naribanega svežega korenja (okoli 3 večji korenji) 
Krema:
  • 250 g maskarpone sirčka
  • 200 g kremnega sira
  • 200 g sladke smetane
  • 5 lističev želatine 
  • 3-4 žlice sladkorja v prahu (po okusu)
Postopek:
Korenčkov biskvit:
  1. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Iz beljakov naredimo trden sneg. Torej, ko obrnemo posodo na glavo, beljaki ostanejo na svojem mestu.
  2. Rumenjake prav tako penasto stepemo z navadnim in rjavim sladkorjem, da postanejo bolj pastelno rumeni in se jim volumen 2x poveča. 
  3. Med stepanjem rumenjakov počasi dolivamo olje. Nočemo vsega naenkrat zliti notri, saj bomo težje zmešali. 
  4. Tri večje korenja olupimo in naribamo. Lahko uporabimo tudi multipraktik, če nam je tako lažje. Vmešamo jih k mokrim sestavinam. 
  5. Moko, sol, pecilni, sodo bikarbono in začimbe zmešamo skupaj ter jih presejemo k mokrim sestavinam. Nežno jih vmešamo.
  6. Orehe in belo čokolado res drobno nasekljamo, da se bosta lepše povezala z biskvitom in jih dodamo zraven. 
  7. Nato nežno vmešamo polovico snega in ga vmešamo na način, kot bi rezal zrak (ne v smeri urinega kazalca). Tako ne bomo izbili vsega zraka in rahlosti ven iz beljakov. Na koncu vmešamo še preostanek snega. 
  8. Na pekač položimo peki papir in robove rahlo namastimo. Testo razdelimo na dva enakomerna dela, saj bomo morali peči 2x ali če imamo dva pekača. Če bi pekli vse naenkrat, bi se nam testi med peko preveč dvignilo in bi začelo lesti čez obod torte. Jaz nimam pekača v velikosti ravno premera 18 cm, imam pa zato dva nastavljiva torta oboda. Njiju sem nastavila na pravo velikost, nato pa na navaden pekač položila alu folijo in na njo peki papir. Obod sem postavila na sredino in alu folijo zapognila iz vseh strani, da testo med peko ne teče preveč ven. Ker gre za dva manjša biskvita, sem lahko oba oboda postavila na en pekač od pečice.
  9. Torto pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 40-45 minut. Jaz sem po 20 minutah odprla pečico in oba oboda pokrila le toliko z alu folijo, da se ne bi začel biskvit žgati. Biskvit je pečen, ko pride zobotrebec iz njega ven čist. 
  10. Biskvit prvih 10 minut ohladimo v pekaču, nato pa na rešetki. Ohlajenemu nato odrežemo morebitni "vrh" (se nam je samo na sredini dvignil), da je lepo raven. Nato pa še vsak biskvit enkrat prerežemo. Pri tem bodimo dokaj natančni, da bomo imeli lepe enakomerne diske. 
  11. Vsak disk rahlo navlažimo s svežim pomarančnim sokom. 
  12. Okoli biskvita lahko postavimo obod in znotraj položimo prvi navlaženi disk. 
Krema:
  1. Maskarpone sirček kremasto zmiskamo skupaj s kremnim sirom. Po okusu sladkamo.
  2. Lističe želatine predhodno namakamo v hladni vode, nato pa zmehčane ožamemo in jih skupaj z žlico vode raztopimo nad nizkim ognjem. K stopljeni želatini najprej dodamo nekaj kreme in premešamo, da se "spoznata." Na ta način nam ne bi želatina prehitro zaželirala in na videz sesirila kremo. Vmešamo jo v preostanek kreme. 
  3. Sladko smetano trdno stepemo in jo nežno vmešamo v kremo. 
  4. Tanko plast kreme najprej namažemo na prvi disk in nanj položimo nov biskvitni disk, ki ga spet rahlo navlažimo. Ponovno namažemo kremo. Še enkrat ponovimo postopek. 
  5. Zadnji disk navlažimo na spodnji strani - torej ne po vrhu, saj lahko pride preveč moker in se krema ne bo lepo namazala. 
  6. Po vrhu ponovno namažemo nekaj kreme. Ostati nam jo mora vsaj par žlic kreme s katero bomo zamazali torto. 
  7. Torto najprej postavimo za pol ure do ene v hladilnik, da se krema malo usede. Medtem sem jaz preostanek kreme pustila na sobni temperaturi, da se mi v hladilniku ne bi preveč potrdila. 
  8. Nato torto obmažemo s tanko plastjo kreme, toliko da se biskvit še vedno vidi skozi. Nekaj kreme nadevamo po želji v dresirno vrečko in naredimo nekaj majhnih rozet.
  9. Na koncu torto okrasimo še s krasnimi Milka čokoladnimi jajčki. Predlagam, da to naredimo povsem na koncu, saj se jajčki na torti začnejo topiti in puščajo na njej potem majhne pisane lužice. 😉
Prijetno sladkanje!

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani