Jaffa torta

10:00

Tortica, ki jo bo vzel za svojo prav vsak, ki se navdušuje nad slastnimi čokoladnimi tortami in seveda Jaffa piškoti. 😉 Gotovo smo vsi kot otroci uživali v slastnih Jaffa piškotih, ki so bili obliti s čokolado in imeli v notranjosti piškota sladek žele pomaranče, kajne? 


Moja torta želeja pomaranče ravno nima, ima pa zato odlično in osvežilno pomarančno kremo. Ravno zaradi nje, ne gre za klasično čokoladno in hkrati težko torto. Moram priznati, da mi moj prvi poskus te tortice nekako ni najbolje uspel. Naredila sem jo za sestrin rojstni dan in pomarančna krema se mi nikakor ni hotela strditi in je bila še vsa mehka. 😕 Zato sem prilagodila recept in v kremo zamešala še nekaj bele čokolade. Nekako raje v kremo dodam belo čokolado kot preveč želatine. Meni osebno so torte boljše, če niso spet preveč kompaktne. V drugo je torta na srečo uspela kot je morala, saj je bilo tokrat na vrsti že novo praznovanje. 😀 Žal mi je edino, da v kremo nisem naribala še nekaj temne čokolade in sem se to spomnila šele med rezanjem torte za goste.


Seveda tudi tokrat ni šlo vse po planih, saj sem pozabila kupiti ključno sestavino za Jaffa torto- piškote, seveda! 😂 Včasih, ko delaš več stvari hkrati - dve torti, kolačke, krofke ... ti že kaj veselo uide z glave. Torto sem potem pač okrasila z nekimi domačimi čokoladnimi piškoti, zato ker brez piškotov to ne bi bila torta kot se zagre, četudi so na njej napačni piškoti. 😄 Za biskvit sem se tokrat odločila za klasičen Hershey biskvit, ki ga najdete na tej strani. Jaz sem le razpolovila sestavine za v moj pekač premera 24 cm. Je pa biskvit zares odličen - sočen in mehek. Namočiti ga je potrebno res minimalno, zato ne pretiravajmo s pomarančnim sokom. 😉


Sestavine:
(za velikost torte premera 24 cm)

Hershey biskvit:
  • 1 jajce
  • 240 g sladkorja
  • 60 ml olja
  • 120 ml mleka
  • 3/4 žličke pecilnega praška
  • 3/4 žličke sode bikarbone
  • 1/2 žličke soli
  • 40 g kvalitetnega temnega kakava v prahu
  • 140 g moke
  • 120 ml vrele vode
Čokoladna Jaffa krema:
  • 5 zvrhanih žlic Linolade Jaffa
  • 250 ml sladke smetane
  • 500 g maskarpone sirčka
  • 4 lističe želatine
Pomarančna krema:
  • 200 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
  • 1 žličko pomarančne lupinice Dr. Oetker
  • 200 g sladke smetane
  • 250 g maskarpone sirčka
  • 50 g bele čokolade
  • 3 lističi želatine
  • 1 žlico gustina
  • 30 g naribane temne čokolade (opcijsko)
Okrasitev: 
  • 120 g temne čokolade 
  • 100 g smetane
  • 100 g smetane
  • 1/2 vrečke Kremfixa
  • 1 žličko kakava v prahu
  • 1/2 žlice sladkorja
  • čokoladni ostružki, naribana lupinica pomaranče, jaffa piškoti, na tanko narezane pomarančne rezine
Postopek:

Hershey biskvit:
  1. Najprej posebej zmešamo suhe sestavine. Torej moko, kakav v prahu, sol, pecilni prašek in sodo bikarbono. Za več okusa vedno uporabimo kakav, ki je temnejše barve in bolj kvaliteten. Od sebe bo dal mnogo več okusa. Obvezno suhe sestavine presejemo, saj ima kakav zelo rad grudice, ki jih v biskvitu nočemo!
  2. Jajce penasto zmešamo s sladkorjem. Olje in mleko zmešamo skupaj in potem počasi dodajamo k jajčni zmesi. Lepše se bosta mleko in olje vmešala na ta način. 
  3. Suhe sestavine stresemo k mokrim in dobro premešamo. 
  4. Na koncu dodamo še vrelo vodo. Voda mora biti zares vrela in primešamo jo šele čisto na koncu. Počasi jo vmešamo, da se lepo poveže k ostali masi.
  5. Pekač na dnu obložimo s peki papirjem in robove namastimo z maslom. Ker pride testo nekoliko bolj tekoče, je dobro če z alufolijo zaščitimo robove tortnega pekača, da nam ne bi preveč testa steklo ven. 
  6. Pekač s slastno čokoladno maso postavimo v predhodno ogreto pečico na 180°C in biskvit pečemo okoli 35-40 minut (odvisno od vaše pečice). Če je pečen, naredimo test z zobotrebcem - ko ga zapičimo v torto, mora priti ven čist.
  7. Biskvit najprej najmanj 10 minut hladimo v pekaču, nato pa naprej na rešetki. 
  8. Če nam je na sredini nastal kakšen hribček ga seveda odrežemo. 
  9. Kot sem že omenila, je biskvit mehek in izjemno sočen, zato ga ni potrebno pretirano navlažiti. Nekaj žlic sveže izstisnjenega soka pomaranče bo že dovolj.
  10. Biskvit postavimo na izbran krožnik/pladenj/podstavek in okoli njega postavimo obod za torto, ki je znotraj obložen s peki papirjem ali acetatno folijo. Postavimo na stran. 
Čokoladna Jaffa krema:
  1. Maskarpone sirček sobne temperature zmešamo skupaj z Linolado Jaffa, ki jo najdemo v vseh bolje založenih trgovinah. 😉
  2. Lističe želatine namočimo v hladno vodo in ko se zmehčajo, jih dobro ožamemo in z žlico vode stopimo nad nizkim ognjem. Tekoče želatine ne zlijemo direktno v kremo, ampak dve do tri žlice kreme dodamo k želatini. Na ta način se spoznata in nam želatine ne zaželira prehitro in na videz sesiri kremo. Vse skupaj nato zlijemo v preostanek kreme in nežno premešamo. 
  3. Smetano trdno stepemo in jo z lopatico počasi vmešamo v kremo. Po potrebi kremo dodatno sladkamo s sladkorjem v prahu. Jaz je nisem, ker je krema že sama po sebi dovolj sladka. 
  4. Kremo nadevamo  na biskvit in jo poskusimo čim lepše pogladiti na vseh straneh. Torto za najmanj pol ure postavimo v hladilnik, da se krema nekoliko strdi. Preveč se nam spet ne sme, saj se sicer kremi ne bosta hoteli sprijeti skupaj. Torej, krema mora biti na otip še vedno nekoliko mehka. 😉
Pomarančna krema:
  1. Ker mi je prejšnja pomarančna krema delala precej težav, sem na spletu iskala za kakšno boljšo verzijo. Najbolj se mi je dopadla ta od Midvakuhava.si in jo nekoliko prilagodila mojemu okusu. 😉
  2. Torej sok pomaranč ožamemo in pristavimo na nizek ogenj. Dodamo žličko pomarančne lupinice.
  3.  Žlico gustina predhodno zmešamo z žlico vode in ko pomarančni sok začne počasi vreti, vanj vmešamo gustin. Ogenj povsem zmanjšamo, saj zna sok precej brbotati in nas lahko vroč sok opeče, če šprica naokoli.
  4. V vroč sok nalomimo belo čokolado in mešamo dokler se povsem ne stopi. 
  5. Lističe želatine namočimo v hladni vodi in zmehčane dobro ožamemo in ravno tako stopimo v vročem soku kot prej belo čokolado. Vse skupaj nekoliko ohladimo na sobno temperaturo. 
  6. Maskarpone sirček sobne temperature kremasto zmešamo z električnim mešalnikom in mu počasi prilijemo pomarančni sok, ki se je medtem že malo ohladil in ni več vroč. Mešamo z lopatico dokler, se nikjer več ne vidijo majhni koščki maskarpone sirčka.
  7. Sladko smetano trdno stepemo in jo prav tako z lopatico nežno vmešamo v pomarančno kremo. 
  8. Če je krema še topla, jo malo še pustimo, da se ohladi in jo nato nadevamo na vrh čokoladne kreme. 
  9. Lepo jo pogladimo in torto za najmanj 6 ur ali še bolje čez noč postavimo v hladilnik, da se dobro strdi in se okusi prepojijo med seboj.
Okrasitev:
  1. Odstranimo obod in folijo ter s toplim paletnim nožem gremo okoli torte, če so kje nastale kakšne napake, npr, manjka kaj kreme ipd.
  2. Čokolado nalomimo v skodelico in 100 g sladke smetane pristavimo nad nizek ogenj. Sladka smetana je dovolj vroča, ko se na robovih posode začnejo pojavljati majhni mehurčki. Takrat jo zlijemo čez čokolado, pustimo kakšno minuto, nato pa dobro premešamo, da dobimo tekočo čokolado.
  3. Slabih 5 minut jo hladimo, nato pa se lotimo okraševanja torte. Z žličko okoli cele torte "nakapljamo" čokolado, kot da bi ravno tam morala ravno toliko steči navzdol po torti. Nato na sredino torte zlijemo nekaj čokolade in jo previdno s paletnim nožem razmažemo do robu, da se poveže s tisto čokolado, ki smo jo prej tam dodali z žličko. Postavimo v hladilnik, da se nekoliko strdi. 
  4. Medtem si pripravimo vse sestavine za okrasitev torte - narežemo pomarančo na rezine, naribamo pomarančno lupinico, jaffa piškote narežemo na polovice in četrtine itd. 
  5. Pripravimo tudi čokoladno kremo. 100 g sladke smetane stepemo skupaj s polovico vrečke Kremfixa, kakava in sladkorja v prahu, da dobimo trdno stepeno čokoladno smetano. Nadevamo jo v dresirno vrečko.
  6. Jaz sem kremo uporabila kot neke vrste lepilo, da so piškoti lepše stali na torti. Tortico pa od tu naprej okrasimo po lastnih željah. 
Prijetno sladkanje! 😉

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani