Robidova torta z grškim jogurtom

20:00

Narediti torto meni že od nekdaj ni bilo noben problem, vedno pa se mi zatakne pri okrasitvi. Tam mi prav vsakič znova zmanjka idej, saj si želim, da bi bila ta torta drugačna od prejšnje ipd. V teh primerih vedno zavijem na Pinterest, ki je res prava zakladnica najrazličnejših idej. 


Še dobro, da obstaja nekaj takšnega za vse nas, ki nam kdaj pa kdaj zmanjka navdiha. 😀 Tole "ograjico" okoli torte sem sicer imela že zelo dolgo časa na spisku, da jo nekoč uvrstim k kakšni tortici, vendar sem vsakič znova nekako pozabila nanjo. Ali pa je bila preprosto kriva lenoba in sem raje posegla po kakšni manj zahtevni okrasitvi. 😊




Moram pa reči, da pravzaprav sploh ni zadeva zahtevna, ampak sila preprosta. Lahko bi sicer naredila bolj estetsko ali z drugačnim vzorčkom, vendar je bilo že nekoliko prepozno, ko je bila že okoli tortice. Celoten video postopek izdelave čokoladne čipke si lahko ogledate na YouTubu, kjer je mnogo najrazličnejših prikazov. 😉 Jaz sem si morala malo zakomplicirati delo in sem hotela več plasti kreme, sami pa lahko brez težav naredite klasično torto z dvema kremama. 😊 


Sestavine:
(za premer torte 18 cm)

Vanilijev biskvit:
  • 3 jajca
  • 70 g sladkorja 
  • 70 g moke
  • 1 žličko vanilijeve arome
  • ščep soli
  • pomarančni sok za navlažitev biskvita
  • Bakina Tajna robidov džem za premaz 
Robidova krema:
  • 80 g bele čokolade
  • 60 g sladke smetane
  • 150 g zamrznjenih robid
  • 300 g sladke smetane
  • 4 lističi želatine
Jogurtova krema:
  • 100 g smetane
  • 400 g grškega jogurta
  • 1 želatina fix
  • sladkor v prahu (po okusu)
Okrasitev:
  • 200 g sladke smetane
  • 1 Kremfix
  • sveže robide
  • 100 g bele čokolade
  • jedilni zlat prah (opcijsko)
Postopek:
Vanilijev biskvit:
  1. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Iz beljakov naredimo trden sneg. Torej, ko obrnemo posodo na glavo, beljaki ostanejo na svojem mestu.
  2. Rumenjake prav tako penasto stepemo s sladkorjem, da postanejo bolj pastelno rumeni in se jim volumen 2x poveča. Dodamo vanilijevo aromo
  3. K rumenjakom dodamo moko pomešano s soljo in žlico beljakovega snega, tako bomo nekoliko lažje zmešali suhe sestavine in rumenjake. 
  4. Nato nežno vmešamo še polovico snega in ga vmešamo na način, kot bi rezal zrak (ne v smeri urinega kazalca). Tako ne bomo izbili vsega zraka in rahlosti ven iz beljakov. Na koncu vmešamo še preostanek snega. 
  5. Na pekač položimo peki papir in testo razmažemo po njem. Pečemo v prehodno ogreti pečici na 180°C okoli 8-10 min. Če je pečen preverimo z zobotrebcem, ki ga na sredini biskvita porinemo povsem do dna in mora priti ven iz njega čist. Takrat je biskvit pečen. 
  6. Biskvit prvih 10 minut ohladimo v pekaču, nato pa na rešetki. Ohlajenemu nato odrežemo morebitni "vrh" (se nam je samo na sredini dvignil), da je lepo raven.
  7. Povsem ohlajen biskvit navlažimo s svežim pomarančnim sokom. Obnese se mnogo bolje kakor sladkano mleko ali voda. 
  8. Biskvit nato premažemo z odlično robidovo marmelado znamke Bakina Tajna. Najdete jo v vseh bolje založenih trgovinah.😉
  9. Okoli biskvita položimo obod za torto, ki smo ga znotraj obložili s peki papirjem ali acetatno folijo. Acetatna folija se sicer veliko bolje obnese, ker se potem ne poznajo "zmečkane" sledi na kremi. Folijo dobite v vseh specializiranih trgovinah za peko. Uporabite pa lahko tudi tisto, v kateri kdaj dobite zavito kakšno vrtnico ali šopek. 😉 Obnese se odlično, uporabi se lahko večkrat in še nastrižete jo na več trakov. Pomembno je le, da jo dobro operete z detergentom in toplo vodo, da se znebite umazanije od rož. 😊
Jogurtova krema:
  1. Jogurtova krema je povsem preprosta. Jogurte predhodno postavimo iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo. To je pomembno, saj želatina noče delovati tako kot mora, če je krema prehladna. 
  2. K jogurtom vmešamo eno vrečko želatine fix. Najprej moramo vmešati želatino, nato pa sladkamo po lastnem okusu. Jaz sem dala eno zvrhano žlico sladkorja v prahu.
  3. Sladko smetano trdno stepemo in jo vmešamo k jogurtovi kremi.
  4. Polovico kreme namažemo na biskvit in torto za 20 minut postavimo v zamrzovalnik, da se krema nekoliko potrdi. 
Robidova krema: 
  1. Zamrznjene robide nekoliko pokuhamo, da se razpustijo in jim dodamo žlico sladkorja. Povsem zmehčane robide spasiramo v pire in jih precedimo čez cedilo. V torti nočemo tistih drobnih pešk, da nam bi hrustale pod zobmi, kajne? 😉
  2. Lističe želatine namočimo v hladno vodo, da se zmehčajo in zmehčane dobro ožamemo ter stopimo v toplih spasiranih robidah. 
  3. Nad soparo stopimo belo čokolado skupaj s 60 g sladke smetane. Vmešamo k robidam. 
  4. 300 g sladke smetane trdno stepemo in jo po četrtinah vmešamo k robidam. Najlažje je, če jo vmešavamo po malem.
  5. Na že malo strjeno jogurtovo kremo nadevamo polovico robidove kreme.
  6. Torto spet postavimo v zamrzovalnik za 20 minut, da se krema potrdi. Enako naredimo še 2x, da porabimo vso kremo.
  7. Torta mora sedaj v hladilnik za vsaj 6 ur ali najbolje čez noč, da se krema res usede in se okusi prepojijo med seboj.
Okrasitev:
  1. Naslednji dan se lotimo okraševanje torte. Nad soparo stopimo belo čokolado. 
  2. Torto medtem vzamemo ven iz oboda in folije ter s paletnim nožem pogladimo kakšne ostre linije in napake. Okoli torte postavimo peki papir ali folijo, da vidimo koliko dolg trak potrebujemo, da bomo lahko pripravili čokoladno čipko. Pustimo si nekaj več traku, zato da ga bomo lažje odstranili. Dobro je tudi, če je trak nekoliko višji od naše torte, recimo vsak kakšen centimeter.
  3. Stopljeno čokolado nekaj minut hladimo, da se malo začne strjevati in ni več tako tekoča. Nadevamo jo v dresirno vrečko z majhnim okroglim nastavkom ali v navadno plastično vrečko, kateri potem odstrižemo majhen rob. 
  4. Pod trak na katerega bomo narisali vzorec damo kakšno folijo ali kar peki papir, da ne bomo imeli celotne delovne površine zamazane s čokolado. Dobro je tudi, če trak postavimo na kakšen pladenj, da ga bomo lažje potem prenašali okoli.
  5. Ko narišemo željen vzorec, za minuto ali dve postavimo celoten trak nekam na hladno. Če te možnosti nimamo, pustimo na sobni temperaturi kakšnih 5-10 minut, da se čokolada malo usede in potrdi. Čokolada bo dovolj strjena takrat, ko bo še vedno na videz tekoča, vendar ne bo nikamor stekla, ko bomo trak dvignili. 
  6. Trak s čokoladno čipko previdno položimo okoli torte. Pri tem pazimo, da je res trak povsem na dnu torte in nam ni kje zlezel kam navzgor. Čokoladno čipko z rokami zelo nežno vtisnemo v torto in vse skupaj za vsaj še kakšno uro (bolje več) postavimo na hladno, da se čokolada res sprime s kremo.
  7. Trak potem zelo nežno odstranimo. Moral bo iti povsem lahko stran, če se je čokolada seveda dovolj strdila. 
  8. Za konec samo še stepemo sladko smetano s kremfixom in jo nadevamo v dresirno vrečko. Jaz sem naredila obrobo s smetano na torti, da ni čokolada stala povsem na zraku in dodala nekaj svežih robid. 
  9. Čokoladno čipko sem želela pobarvati tudi zlato jedilno barvo, a se na koncu odločila, da to spustim. Sem raje le posula robide z malo zlatega prahu. 😉😊
Prijetno sladkanje! 😉

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani