Torta Planica

12:00

Na prvi spomladanski dan se skoraj spodobi objaviti eno zares spomladansko/poletno tortico. Četudi o pomladi skoraj ni še ne duha ne sluha in je zunaj še vedno mraz in s snegom pokrita pokrajina. 🙀


Že ime torte in seveda njen okus nas spominja na tople spomladanske dni oziroma poletje, glede na to, da sem jo poimenovala kar po našem znanem sladoledu Planica. 😊 Je čudovita manjša tortica čokoladno jagodno vanilijevega okusa h kateri bi se enostavno najbolje prilegel prav takšen sladoled. 😊😍 V tujini je sicer takšne vrsta tortica s temi okusi poimenovana "Neapolitan cake," izhaja iz Neaplja in gre za povsem identično kombinacijo okusov kot pri našem sladoledu. Ker sem želela tokrat ostati znotraj meja, je torta postala Planica. 😉 


Je povsem enostavna za pripravo, odlična za majhna praznovanja, ko imamo le nekaj ljudi povabljenih na sladkanje z domačo torto. Zraven bo nedvomno šla kepica odličnega sladoleda Planica, da se bo vse seveda skladalo skupaj. 😉 



Sestavine:
(za premer torte 18 cm)


Čokoladni biskvit: 
  • 70 g moke 
  • 2 jajci 
  • 80 g sladkorja 
  • 1 žlico kvalitetnega kakava v prahu (najbolj aromatični je tisti, ki je zelo temno rjave barve)
  • čokolado mleko ali kakav za navlažitev biskvita 
Temni čokoladni mousse:
  • 100 g temne čokolade
  • 60 g sladke smetane
  • 100 g maskarpone sirčka
  • 70 g sladke smetane
  • 1 lističa želatine
Jagodna krema:
  • 120 g maskarpone
  • 110 g smetane
  • 100 g jagod
  • 2 lističa želatine
  • sladkor v prahu
Vanilijev mousse:
  • 100 g bele čokolade 
  • 60 g sladke smetane
  • 100 g maskarpone sirčka
  • 70 g sladke smetane
  • 1 listič želatine
  • 1 vrečka sladkorja z burbonsko vanilijo
Okrasitev:
  • 200 g sladke smetane
  • 1 vrečka Kremfix
  • 2 žlički kakava v prahu
  • 1 žlico sladkorja v prahu
  • sveže jagode, mini Leibniz piškoti, Milka čokolada Wave (opcijsko)
Postopek:

Čokoladni biskvit:
  1. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Iz beljakov naredimo trden sneg. Torej, ko obrnemo posodo na glavo, beljaki ostanejo na svojem mestu.
  2. Rumenjake prav tako penasto stepemo s sladkorjem, da postanejo bolj pastelno rumeni in se jim volumen 2x poveča. 
  3. K rumenjakom presejemo moko pomešano s soljo in kakavom ter žlico beljakovega snega, tako bomo nekoliko lažje zmešali suhe sestavine in rumenjake. 
  4. Nato nežno vmešamo še polovico snega in ga vmešamo na način, kot bi rezal zrak (ne v smeri urinega kazalca). Tako ne bomo izbili vsega zraka in rahlosti ven iz beljakov. Na koncu vmešamo še preostanek snega. 
  5. Na pekač položimo peki papir in testo razmažemo po njem. Pečemo v prehodno ogreti pečici na 180°C okoli 8-10 min. Če je pečen preverimo z zobotrebcem, ki ga na sredini biskvita porinemo povsem do dna in mora priti ven iz njega čist. Takrat je biskvit pečen. 
  6. Biskvit prvih 10 minut ohladimo v pekaču, nato pa na rešetki. Ohlajenemu nato odrežemo morebitni "vrh" (se nam je samo na sredini dvignil), da je lepo raven.
  7. Povsem ohlajen biskvit navlažimo s čokoladnim mlekom ali sladkim kakavom, ki smo ga zmešali z mlekom. 
  8. Okoli biskvita položimo obod za torto, ki smo ga znotraj obložili s peki papirjem ali acetatno folijo. 
Temni čokoladni mousse:
  1. Najprej temno čokolado nadrobimo v skledo in poleg prilijemo 60 g sladke smetane. Skledo postavimo nad kozico v kateri vre nekaj vode. Pazimo, da se spodnji del sklede ne dotika vode. Čokolado skupaj s smetano tako raztopimo nad soparo.
  2. Ko se čokolada povsem stopi, vanjo dodamo zmehčan in ožet listič želatine, ki smo ga predhodno namakali v hladni vodi. Premešamo.
  3. Dobro je, da je maskarpone sir sobne temperature, saj ga bomo tako lažje kremasto zmešali z električnim mešalnikom. 
  4. Hladno smetano direktno iz hladilnika stepamo, dokler ni trdno stepena. Mora biti res hladna, sicer se nam lahko sesiri. 
  5. V maskarpone sir nežno vmešamo stopljeno čokolado (ne sme biti vroča!) in nato na koncu nežno vmešamo še sladko smetano.
  6. Na čokoladni biskvit nadevamo čokoladno kremo in po vrhu čim lepše pogladimo. Postavimo v hladilnik za pol ure, da se čokolada potrdi. 
Jagodna krema: 
  1. Zamrznjene jagode pokuhamo z žlico vode in sladkorjem v prahu, da se povsem zmehčajo. Zmehčane spasiramo v pire s paličnim mešalnikom.
  2. Lističe želatine namakamo v hladni vodi, da se zmehčajo. Zmehčane dobro ožamemo in jih raztopimo v jagodnem pireju. Pire kakšnih 5 minut hladimo.
  3. Nekoliko ohlajenemu ga dodamo k maskarpone sirčku in z električnim mešalnikom dobro zmešamo, da se oboje poveže med seboj. Maskarpone naj bo sobne temperature, sicer se znajo v kremi narediti grudice, kot da je sesirjena. Če se nam to slučajno zgodi, samo vzamemo ponovno palični mešalnik in spasiramo. 
  4. Sladko smetano trdno stepemo - enako kot za beljak, ne sme nikamor steči, ko posodo obrnemo na glavo. Vmešamo jo k jagodni kremi. 
  5. Kremo nadevamo na čokoladno, ki se je medtem morala že nekoliko potrditi. Po vrhu jo lepo pogladimo in tortico postavimo spet za vsaj 20 minut v hladilnik.
Vanilijev mousse:
  1. Nazadnje pripravimo še vanilijevo kremo po enakem postopku kot prej čokolado. Torej, najprej belo čokolado nadrobimo v skledo in poleg prilijemo 60 g sladke smetane. Skledo postavimo nad kozico v kateri vre nekaj vode. Pazimo, da se spodnji del sklede ne dotika vode. Čokolado skupaj s smetano tako raztopimo nad soparo.
  2. Ko se čokolada povsem stopi, vanjo dodamo zmehčan in ožet listič želatine, ki smo ga predhodno namakali v hladni vodi. Premešamo.
  3. Dobro je, da je maskarpone sir sobne temperature, saj ga bomo tako lažje kremasto zmešali z električnim mešalnikom. Dodamo vrečko vanilijevega sladkorja z burbonsko vanilijo. 
  4. Hladno smetano direktno iz hladilnika stepamo, dokler ni trdno stepena. Mora biti res hladna, sicer se nam lahko sesiri. 
  5. V maskarpone sir nežno vmešamo stopljeno čokolado (ne sme biti vroča!) in nato na koncu nežno vmešamo še sladko smetano.
  6. Na nekoliko strjeno že jagodno kremo na koncu dodamo še vanilijevo in pogladimo. Postavimo v hladilnik za nekaj ur ali še bolje čez noč. Na ta način se okusi bolje prepojijo med seboj.
Okrasitev:
  1. Vrečko Kremfixa zmešamo skupaj s kakavom in sladkorjem v prahu. Vse skupaj potem počasi dodajamo med stepanjem smetane.
  2. Čokoladno smetano nadevamo v dresirno vrečko in naredimo na torti neke vrste "valove." Jaz sem nanjo nato dodala še nekaj svežih jagod - prerezanih in celih ter mini čokoladne Leibniz piškotke in koščke Milke čokolade. Sami lahko uporabite katerekoli mini piškote in sladke dodatke. 
Prijetno sladkanje in čeprav bolj zimski, naj bo lep prvi spomladanski dan. 😉😊

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani