Kokosove palačinke

20:00

Vikendi so morda res namenjeni super dobrim zajtrkom, ki so nekaj posebnega in si jih ne privoščimo čez teden, ker nam vzamejo preveč časa, ki ga že tako ali tako nimamo. A roko na srce, četudi imamo še toliko časa v soboto ali nedeljo zjutraj, na koncu še vedno največkrat pristanemo pri klasičnem jajcu na oko ali kosmičih.


Ponavadi se nam po napornem tednu ne da pretirano ukvarjati še s "fensi" zajtrkom ali brunchem (pozni zajtrk-zgodnje kosilo). Ali pa pač preprosto nimamo nobene pametne ideje kaj si pripraviti. Tukaj je en krasen in enostaven recept za odlične kokosove palačinke, ki zraven sodijo še v kategorijo zdravih zajtrkov/posladkov, saj ne vsebujejo belega sladkorja in navadne bele moke - če smo npr. že ravno na kakšni dieti. 😉


Sestavine:
  • 2 jajci
  • 300 ml mleka (jaz sem uporabila kokosovo mleko znamke Alpro)
  • 2 žlici kokosovega olja
  • 1 žličko SugarSweet sladila 1:2
  • 50 g NatureVibe kokosove moke
  • 160 g pirine moke
  • slabo žlico pecilnega praška
  • 1/2 žličke cimeta
  • ščep soli
  • ščep muškatnega oreščka
  • nekaj svežih jagod za pire ali namaz po želji
Postopek:
  1. Jajci ločimo na beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom stepemo v trden sneg in postavimo na stran.
  2. Rumenjake penasto vmešamo s sladilom. Dodamo kokosovo mleko in olje. Premešamo. 
  3. Posebej zmešamo suhe sestavine, torej pirino in razmaščeno kokosovo moko, pecilni prašek, sol, cimet in muškatni orešček. Vse vmešamo k mokrim sestavinam.
  4. Na koncu še nežno vmešamo beljakov sneg. Najprej polovico, da testo nekoliko razrahljamo in nato še preostanek. Ne mešamo v smeri urinega kazalca, ampak kakor, da bi rezal skozi zrak. Na ta način ne bomo izbili vsega zraka ven iz snega. Testo pustimo na kuhinjskem pultu počivati kakšnih 10 minut.
  5. Palačinke pečemo na nizkem do srednjem ognju z malo kokosovega ali rastlinskega olja ali na ponvi, ki je premazana proti prijemanju. 
  6. Delamo za dobro jušno žlico velike palačinke - maso apliciramo na ponev in jo nekoliko po ponvi razmažemo. 
  7. Palačinko obrnemo, ko se na zgornji strani začnejo pojavljati mehurčki in jo na drugi strani pečemo še dobro minuto. 
  8. Palačinke postrežemo tople z nekaj svežega jagodnega pireja - nekaj jagod spasiramo v pire. Lahko jih jemo tudi z maslom, javorjevim sirupom ali odličnim Cavalier lešnikovo čokoladnim namazom. 😉
Dober tek! 😉


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani