Mini jagodne tortice s penino

12:00

Super luštne in odlične mini jagodne tortice, ki na prvi pogled delujejo ravno to. Šele, ko jih prepoloviš z vilico ugotoviš, da v sebi skriva še presenečenje. Sladki žele iz penine in drobno narezanih svežih jagod. 😍😊 


Tortice so vsekakor odličen posladek za kakršnokoli priložnost in ko želimo narediti nekaj majhnih tortic za svoje najdražje oziroma goste. Modelčke za te mini lične tortice najdete v vseh malo bolj specializiranih trgovinah za peko. Občasno se jih da dobiti tudi v Lidlu ali Kiku. 



Sestavine:
(za 5-6 mini tortic premera 8 cm)

Vanilijev biskvit:
  • 3 jajca
  • 80 g moke
  • 80 g sladkorja
  • 1/2 žličke vanilijeve arome
  • ščep soli
  • pomarančni sok za navlažitev biskvita
Žele penine z jagodami:
  • 300 ml penine
  • 1 žlico sladkorja v prahu
  • 4 lističi želatine
  • nasekljane sveže jagode, npr. 2-3
Jagodna krema:
  • 200 g zamrznjenih jagod
  • 200 g maskarpone sirčka
  • 150 g sladke smetane
  • 3 lističi želatine
  • sladkor v prahu
Jagodni žele in okrasitev:
  • 180 g jagod
  • 2 lističa želatine
  • sveže jagode
  • 50 g bele čokolade
Postopek:

Vanilijev biskvit:
  1. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Iz beljakov naredimo trden sneg. Torej, ko obrnemo posodo na glavo, beljaki ostanejo na svojem mestu.
  2. Rumenjake prav tako penasto stepemo s sladkorjem, da postanejo bolj pastelno rumeni in se jim volumen 2x poveča. Dodamo vanilijevo aromo
  3. K rumenjakom dodamo moko pomešano s soljo in žlico beljakovega snega, tako bomo nekoliko lažje zmešali suhe sestavine in rumenjake. 
  4. Nato nežno vmešamo še polovico snega in ga vmešamo na način, kot bi rezal zrak (ne v smeri urinega kazalca). Tako ne bomo izbili vsega zraka in rahlosti ven iz beljakov. Na koncu vmešamo še preostanek snega. 
  5. Na pekač položimo peki papir in testo razmažemo po njem. Testo lahko pečemo tudi v tortnem modelu, vendar bomo dobili potem iz njega le 5 tortic (če pečemo v modelu fi22).
  6. Pečemo v prehodno ogreti pečici na 180°C okoli 10 min. Če je pečen preverimo z zobotrebcem, ki ga na sredini biskvita porinemo povsem do dna in mora priti ven iz njega čist. Takrat je biskvit pečen. 
  7. Biskvit prvih 10 minut ohladimo v pekaču, nato pa na rešetki. Ohlajenemu nato odrežemo morebitni "vrh" (se nam je samo na sredini dvignil), da je lepo raven.
  8. Z modelčki za tortice izrežemo kroge in vsakega navlažimo s svežim pomarančnim sokom. Obnese se mnogo bolje kakor sladkano mleko ali vode. Vsak modelček znotraj obložimo z acetatno folijo ali peki papirjem. Meni je folije ravno zmanjkalo in sem uporabila peki papir. Folija se sicer mnogo bolje obnese, če nam morda pride mase nekoliko več, saj so modelčki kar nizki. 
  9. Tortice pa vsekakor postavimo na kakšen pladenj, na katerega smo položili peki papir, da jih bomo lažje prenašali okoli. 
Žele penine in jagod:
  1. Postopek je povsem preprost. Dobro penino nalijemo v kozico, dodamo žlico sladkorja v prahu in na nizkem ognju ogrejemo penino le toliko, da bomo v njej lahko stopili želatino.
  2. Lističe želatine namočimo v hladni vodi in nato zmehčane dobro ožamemo in dodamo v toplo penino, da se raztopijo.
  3. Nekaj jagod operemo in drobno narežemo.
  4. Za žele uporabimo pekač za muffine. V nekaj vdolbinic položimo plastično kuhinjsko folijo, da bomo kasneje žele lažje dobili ven. 
  5. Nadevamo notri nekaj jagod in dolijemo penino. 
  6. Vse skupaj postavimo kar v zamrzovalnik na ravno podlago, da nam ne bo penina vsepovsod tekla. Da se bo penina res potrdila bomo potrebovali kar kakšno uro.
  7. Strjen žele nato lepo vzamemo ven iz pekača in nežno potegnemo stran folijo.  Vsak žele postavimo na sredino tortice. 
Jagodna krema:
  1. Zamrznjene jagode pokuhamo s 3 žlicami vode in 1 žlico sladkorja, da se povsem zmehčajo. Zmehčane spasiramo v pire s paličnim mešalnikom.
  2. Lističe želatine namakamo v hladni vodi, da se zmehčajo. Zmehčane dobro ožamemo in jih raztopimo v jagodnem pireju. Pire kakšnih 5 minut hladimo.
  3. Nekoliko ohlajenemu ga dodamo k maskarpone sirčku in z električnim mešalnikom dobro zmešamo, da se oboje poveže med seboj. Maskarpone naj bo sobne temperature, sicer se znajo v kremi narediti grudice, kot da je sesirjena. Če se nam to slučajno zgodi, samo vzamemo ponovno palični mešalnik in spasiramo. 
  4. Sladkamo kremo po lastnem okusu s sladkorjem v prahu. Jaz sem dodala eno zvrhano žlico. Premešamo.
  5. Sladko smetano trdno stepemo - enako kot za beljak, ne sme nikamor steči, ko posodo obrnemo na glavo.
  6. Jaz sem naknadno mini želeje umaknila iz biskvitov in dala na vsak biskvit najprej eno žlico kreme. Razmazala sem jo z žličko do robov in nato položila nazaj na sredino žele. 
  7. Na žele nato nadevamo kremo in gledamo da jo dobro potlačimo, da bo šla povsod. Če ne se nam lahko zgodi, da bo na kakšnih koncih ostala luknja. 
  8. Kremo po vrhu lepo pogladimo in tortice postavimo za nekaj ur v hladilnik. Jaz dam najraje  vse tortice počivat kar čez noč, da se okusi res prepojijo med seboj.
Jagodni žele:
  1. Na koncu pripravimo samo še jagodni žele, enako kot za jagodno kremo.
  2. Zamrznjene jagode pokuhamo s 3 žlicami vode in 1 žlico sladkorja, da se povsem zmehčajo. Zmehčane spasiramo v pire s paličnim mešalnikom.
  3. Lističe želatine namakamo v hladni vodi, da se zmehčajo. Zmehčane dobro ožamemo in jih raztopimo v jagodnem pireju. Pire kakšnih 5 minut hladimo, nato pa ga razdelimo po vseh torticah. 
  4. Tortice še za kakšno uro postavimo v hladilnik.
  5. Na koncu jih previdno potisnemo ven iz modelčkov. Na vsako položimo kakšno celo ali razpolovljeno jagodo.
  6. Nekaj bele čokolade stopimo in jo z žlico ali dresirno vrečko na tortice naredimo več črt ali vzorcev. 
Prijetno sladkanje! 😊😉


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani