Veganske sladke velikonočne bombetke [VG]

19:00

Odlične sladke bombetke z brusnicami in aromatičnimi začimbami. So tudi veganske in primerne za vse, ki ne jeste jedi živalskega izvora. V originalu se te bombetke imenujejo Hot Cross Buns in so tradicionalna velikonočna jed v tujini (Anglija, Avstralija, Nova Zelandija).


Peče in uživa se jih predvsem na Veliki Petek, saj označujejo konec posta in križ na njih pomeni križanje Jezusa. Bombetke imajo še več pomenov in seveda nam jih ni potrebno uživati samo v velikonočnem času. 😊 So mehke, sladke in polno začimb, kaj bi si še želel več? Še posebno, če jo namažemo z maslom (veganskim ali navadnim) ter namažemo s kakšno odlično marmelado. 😊Odlično gre v bombetke tudi kakšen sirni namaz. 😉 Iz mojega recepta dobimo 12 bombetk, s tem da sem sama vsako stehtala, da so bile približno enako velike. 



Sestavine:
  • 120 ml tople vode
  • 200 ml toplega riževega mleka
  • 1 vrečko suhega kvasa
  • 1 žličko sladkorja
  • 80 ml olja
  • 60 g sladkorja
  • 1 vrečko pomarančnega sladkorja
  • 1 žlico naribane lupinice bio limone
  • 1 žličko cimeta
  • 1/2 žličke muškatnega oreščka
  • 3/4 žličke soli
  • 100-130 g polnozrnate moke
  • 450 g bele moke
  • 60 g suhih brusnic
Premaz: 
  • 2 žlici riževega mleka
  • 1 žlico agavinega sirupa 
Sladki križi:
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 2 žlički vode
Postopek:
  1. Najprej damo namakati brusnice v toplo vodo, da se bodo malo napile vode in se med peko ne bodo povsem izsušile. Predlagam, da brusnice tudi malo nasekljate, ker znajo kakšne priti precej velike. Jaz sem na to pomislila prepozno, zato so ostale cele.
  2. Nato v posodico zlijemo toplo vodo, dodamo žličko sladkorja in eno vrečko suhega kvasa. Pustimo nekaj časa, da se kvasovke aktivirajo in se začne peniti. 
  3. Medtem posebej zmešamo vse suhe sestavine. Najprej belo moko in polnozrnato. Jaz sem kot ponavadi morala malo kombinirati, po želji lahko uporabite zgolj belo. Pri polnozrnati pa najprej dodajte 100 g in nato po potrebi še 30 g, ko boste že mesili testo. 
  4. K moki dodamo še sol, cimet in muškatni orešček. Premešamo in postavimo na stran.
  5. V večjo posodo/skledo nalijemo riževo mleko, ki smo ga do mlačnega ogreli nad nizkim ognjem. Dodamo olje, sladkor, pomarančni sladkor in naribano lupinico bio limone. Premešamo in dodamo kvasec. 
  6. K mokrim sestavinam najprej presejemo 1/4 suhih sestavin in premešamo s kuhalnico ali žlico. Ne vsujemo vse moke naenkrat. Nato počasi dodajamo vedno več moke (vse presejemo, da bo bolj rahlo!) in zamesimo gladko testo, ki se ne lepi več na roke. Jaz sem na roke mesila vsaj 5 minut in po potrebi dodajala moko. 
  7. Posodo, v kateri smo mesili, rahlo naoljimo s slabo žlico olja. Enako naoljimo sladek hlebček, da se na njem ne naredi skorijca. Posodo pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo in debelim krpo ali brisačo, da bo hlebčku toplo in bo lepo vzhajalo. Vzhajati ga pustimo vsaj 1 uro oziroma dokler vsaj dvakrat ne naraste.
  8. Ko je dovolj časa testo vzhajalo, ga odkrijemo in ga "boksnemo" ter nekaj sekund gnetemo, da se znebimo morebitnih zračnih mehurčkov. 
  9. Oblikujemo 12 enakih kroglic in jih odlagamo na pekač obložen s peki papirjem. Odlagamo jih vsaj slaba dva centimetra narazen. Lahko seveda tudi manj, samo da se bodo potem sprijele skupaj. 
  10. Jaz sem moje bombetke stehtala in vsaka je tehtala okoli 90 g. Sami lahko naredite večje ali seveda manjše. 😉 Pokrijemo jih še enkrat s folijo in krpo ter jih pustimo vzhajati na toplem še pol ure.
  11. Medtem ogrejemo pečico na 180°C.
  12. Ko so dovolj časa vzhajale, jih samo še premažemo s silikonskim čopičem z mešanico riževega mleka in agavinega sirupa. Ta premaz bo dal bombetkam lepšo barvo, kot bi to nalogo pri klasičnih bombetkah opravil premaz z jajcem. 
  13. Pečemo jih okoli 20 minut oziroma dokler niso zlatorjave barve. Da so zares pečene, naredimo test z zobotrebcem. Ko ga zapičimo v bombetko, mora priti ven povsem čist. 
  14. Bombetke povsem ohladimo na pekaču ali rešetki.
  15. Šele, ko so zares ohlajene naredimo preliv za križe. Če bodo še vedno tople, se bo sladkor stopil in bo šel ves preliv notri v bombetko. 
  16. Sladkor v prahu zmešamo skupaj z vodo. Mešamo dokler, se sladkor res ne poveže z vodo in dobimo gost preliv. Nadevamo ga v vrečko za živila, ki ji naknadno odrežemo majhen vogal. Na vsako bombetko narišemo križ oziroma na vse tiste za katere vemo, da jih bomo prej pojedli. Hranimo jih v dobro zaprti posodi do uporabe.
Prijetno sladkanje! 😉

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani