Matcha mini tortica z Veganz belo čokolado [BG]

09:39

Mug cake ali tortice iz skodelice so zares odlične takrat, ko nam kritično pade sladkor in vsepovsod po omarah iščemo kakšno sladko zadevo. Tortica je pripravljena hitro in ni nam potrebno peči ravno cele torte ali cel pekač kolačkov - in še na vse je potrebno predolgo čakati. Tukaj je le vse skupaj zmešaš v eni skodelici, postaviš v mikrovalovno in voila, v max. 5 minutah imaš pripravljeno sveže spečeno tortico.


Seveda jo lahko brez skrbi spečemo tudi v pečici. V tistem primeru raje namesto skodelice uporabimo ramekin in čas peke se nam podaljša do okoli 10 min. Sama sem pripravila že kar precej takšnih tortic, saj so res enostavne in še vročo jo lahko pojemo z nekaj sladke smetane ali sladoledom. 😉 Tokrat je tortica narejena z Matcho, ki je v prah zmlet zeleni čaj. Je tudi brez glutena in po potrebi lahko naredimo vegansko, če eno jajce nadomestimo s pol zmečkane banane, jabolčno kašo ali jajcem iz lanenih semen. Kar ni nič drugega kot, da nekaj mletih lanenih semen zmešamo z malo vode in počakamo, da začnejo želirati. Podobno kot pri chia semenih. 😉 In ker je vse tako sila preprosto, si jo lahko v nekaj minutkah pripravimo že danes. 😊


Sestavine:
  • 1 jajce (ali pol zmečkane banane za vegansko verzijo)
  • 60 ml polnomastnega kokosovega mleka (iz pločevinke)
  • 3 žlice agavinega sirupa
  • 60 g univerzalne moke brez glutena
  • 1/2 žličke vinskega kamna
  • 1 žličko matcha prahu
  • 30 g Veganz bele kokosove čokolade
  • ščep soli
Postopek:
  1. Kokosovo mleko najprej nad nizkim ognjem stopimo, saj je povečini vedno v trdnem stanju. 
  2. V skodelici razžvrkljamo jajce, dodamo agavin sirup in kokosovo mleko. Premešamo.
  3. Nato dodamo moko brez glutena, vinski kamen (ali pecilni prašek), ščep soli in žličko matcha prahu. 
  4. Belo čokolado na drobno nasekljamo in jo dodamo k ostali mešanici.
  5. Jaz rada posebej zmešam sestavine in jih nato dodam v izbrano skodelico v kateri se bo tortica pekla ali ramekin. Če želimo tortico nato zvrniti ven iz skodelice/ramekina, le-tega rahlo namastimo z kokosovim oljem. Če vse pripravljamo v skodelici v kateri bomo pekli, potem res glejmo, da bomo dobro zmešali, saj zna velikokrat nekaj moke ostati povsem na dnu. 😉
  6. Pomembno je tudi, da testa v skodelici ni več kot kakšen 1 centimeter pod vrhom, saj bo med peko narasla in nočemo, da na gre pol tortice v nič, kajne?
  7. Tortico v mikrovalovni pečici pečemo največ 2 do 2,5 minute - odvisno je od zmogljivosti vaše mikrovalovne. Predvsem najprej pečemo 1 minuto, preverimo in nato še 1. Tortica je pečena, ko je na robu zapečena, na sredini pa še vedno nekoliko mehka. Naredimo lahko tudi test z zobotrebcem - ko ga zapičimo v tortico, mora ven priti čist.
  8. Pečemo lahko tortico tudi v pečici na 180°C (predhodno mora biti ogreta) okoli 10 minut. Vmes preverimo. 
  9. Postrežemo toplo z nekaj svežega sadja, sladko smetano ali sladoledom. 
Prijetno sladkanje! 😉




You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani