Pustni cimetovi kolački z borovničevo marmelado

10:58

Trenutno povsod prevladuje prava poplava krofov, flancatov in mišk, saj je danes pustni torek, ko se lahko oblečeš in spremeniš v maškaro. 😊 Seveda pusta ni brez krofov in vsekakor si moramo privoščiti vsaj kakšnega. 😋


Sama se krofov še nikoli sem lotila, sem pa za vikend spekla puhaste flancate iz pečice, ki so zelo dobro uspeli. Krofi bodo pač prišli na vrsto naslednje leto, tokrat sem raje spekla zdrave in enostavne kolačke z borovničevo marmelado na sredini. Ni ravno krof, je pa enako za vse prste obliznit. 😊 Kolačke sem tokrat pekla kar v pekaču za kolačke in vaflje, saj sem hotela preizkusiti kako dobro sploh uspejo. Med pečenimi v pečici ali temi ni nobene razlike, oboji odlično uspejo. Morda je časovno s pekačem malo bolj zamudno (če bi delali mini muffine), saj jih lahko pečeš le nekaj naenkrat. Vsekakor pa se jih splača kadarkoli narediti, ne samo na pust. 😉


Sestavine:
  • 1 skodelica bele moke
  • 1/3 skodelice polnozrnate moke
  • 2 čž pecilnega praška
  • 1/4 skodelice sladkorja
  • 180 ml mleka
  • 1/4 skodelice kisle smetane
  • 1 čž vanilijeve esence
  • borovničeva marmelada (ali marelična)
  • nekaj olja za namastitev pekača za kolačke
Za okrasitev:
  • 4 jušne žlice sladkorja
  • 3 jušne žlice stopljenega masla
  • 2 čž cimeta
Postopek:
  1. Enako kot za vse kolačke najprej skupaj zmešamo mokre sestavine, torej kislo smetano, mleko in vanilijevo esenco. Dodamo sladkor.
  2. Posebej zmešamo moko, pecilni in sol. Dodamo jih mokrim sestavinam in premešamo le toliko, da se sestavine med seboj povežejo. Nočemo zbitih kolačkov.
  3. Ogrejemo pekač za peko vafljev oziroma kolačkov. Počakamo, da lučka ugasne in je pekač dovolj ogret, da bomo v njem pekli kolačke. Pekač malo namastimo, da bomo pečene kolačke lažje dobili ven.
  4. Nadevamo mase toliko, da pokrije dno, dodamo marmelado in čez spet maso. Bolje je, če je marmelada pokrita, saj se nam sicer lahko prijema na pekač. Jaz sem ugotovila, da je marmelado najlažje dati v dresirno vrečko, saj imaš tako veliko več kontrole kakor če bi jo nadeval z žličko. 
  5. Pekač zapremo in pečemo okoli 6-8 minut oziroma dokler ne pride zobotrebec ven čist. Če bomo mase nadevali več, potem bodo kolački tudi po vrhu zapečeni.
  6. Ko jih odstranjujemo iz pekača, si pomagajmo s kuhalnico ali silikonsko lopatko. Kolački bi sicer morali brez težav iti ven. Postopek ponavljamo s preostankom mase dokler nam je ne zmanjka. 
  7. Če nimamo pekača za peko kolačkov, jih naredimo enako kot navadne muffine. V pekač za muffine nadevamo papirčke in v njih dodamo nekaj mase, nato marmelado in pokrijemo še z nekaj testa, da se marmelade ne vidi. Kolačke pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C 10 minut, če bomo naredili mini kolačke in okoli 20 minut za navadno velikost muffinov.
  8. Kolačke malo ohladimo, potem pa jih okrasimo. Skupaj zmešamo cimet in sladkor ter stopimo maslo. Najprej vrh kolačka potopimo ali namažemo s stopljenim maslom in nato po vrhu posujemo s cimetovim sladkorjem. Če ne maramo cimeta, jih potopimo v stopljeno temno ali belo čokolado in jih posujemo s pisanimi mrvicami. Naši pustni kolački z marmelado so tako pripravljeni. 😉

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani