Brezglutenski cheesecake z belo čokolado in gozdnimi sadeži

15:00

Tokrat je tortica bila narejena s prav posebnim namenom, saj sva z dragim praznovala že 3. obletnico in kakor vsako leto, sem tudi letos poskrbela za primeren posladek k večerji. Mislim, da sem se moje prve tortice lotila ravno za prvo leto. 💏😻😊


Torto sva lahko zares preizkusila šele naslednji dan, saj sva se oba preveč najedla za večerjo. 😁 O sami večerji in v čem sva uživala, bom prispevek spisala enkrat v prihodnje, tokrat naj bo vse posvečeno tej sirovi tortici z gozdnimi sadeži, ki je uspelo veliko veliko boljše kot sem upala. Prvotno je sicer bila mišljena z malinami, vendar kot nalašč, ravno malin nisem imela doma na zalogi. 😄


Od kar vedno pečem kakšne tortice, muffine ali si naredim le smoothie, imam v zamrzovalniku kar nekaj različnega sadja na zalogi. Nakupim ga nekaj več, ko je v akciji in potem ga imam vedno na razpolago, ko ga morda potrebujem za kakšen posladek v zadnjem trenutku. Očitno sem  tokrat zaloge porabila in jih pozabila nadomestiti, a nič ne de, z gozdnimi sadeži je bila tortica preprosto božanska.😍  

Zaradi kremnega sira je lahka in skoraj puhasta, bela čokolada ji da ravno dovolj sladkosti, da ne povleče na kislo. Žele iz gozdnih sadežev in čokoladno dno pa zaključita to odlično tortico v celoto. Tudi mojemu dragemu je bila tortica zelo všeč in jo uvrstil v vrh vseh tortic, ki sem jih doslej naredila. 😻😋 


Sestavine:
(za premer torte 20 cm)

Za piškotno dno:
  • 170 g brezglutenskih "Oreo" piškotov (Hofer ima alternativne Oreo piškote brez glutena)
  • 30 g masla
  • 1 jušno žlico mleka
Za sadni žele:
  • 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev
  • 3 jušne žlice sladkorja v prahu
  • 1 jušno žlico limoninega soka
  • 1 želatina mix ali 6 lističev želatine
Za slastno čokoladno kremo:
  • 200 g bele čokolade
  • 60 g sladke smetane
  • 500 g kremnega sira sobne temperature
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 250 g sladke smetane (zelo hladne)
  • limonina lupinica 1 limone
  • 1 čajna žlička vanilijeve esence
  • 2-3 lističe želatine (če želite bolj trdno kremo uporabite 3 lističe)
Za marmorno okrasitev: 
  • 70 g zamrznjenih gozdnih sadežev
  • 1 jušno žlico sladkorja
  • 1/2 jušne žlice limoninega soka
  • 1/2 čajne žličke jedilnega škroba
Postopek:

Za žele iz gozdnih sadežev:
  1. Najprej se bomo lotili priprave želeja, saj vzame kar nekaj časa in še želimo, da bo velikost želeja manjša od velikosti piškotnega dna. 😉
  2. Gozdne sadeže (ali katerokoli drugo sadje) stresemo v kozico, dodamo žlico limoninega soka in kuhamo toliko časa, da se nekoliko razpustijo. 
  3. Ko se nekoliko razkuhajo in večje kose sadja brez težav razpolovimo s kuhalnico na pol, vzamemo palični mešalnik in jih zmiksamo v gosto kašo. 
  4. Sedaj moramo vse precediti, saj v naši tortici ne želimo tistih malih pešk od malin in robidnic. Če bomo uporabili namesto gozdnih sadežev jagode ali borovnice, lahko ta postopek izpustimo. 
  5. Ko vse precedimo čez cedilo, v toplo sadje stresemo želatino mix ali raztopimo lističe želatine, ki smo jih predhodno namakali v hladni vodi. Sladkamo. 
  6. Obod za torte nastavimo na velikost 18 cm, saj želimo, da je sadni disk manjši od velikosti cele torte. Znotraj oboda obložimo s plastično kuhinjsko folijo tako visoko, da nam ne bo teklo izpod njega. 
  7. Če nimamo nastavljivega oboda za torte ampak le pekač za peko torte s snemljivim obodom, potem lahko uporabimo tudi kakšen globok krožnik. Enako ga obložimo s kuhinjsko plastično folijo in vanj zlijemo tekočo sadno zmes. 
  8. Postavimo v zamrzovalnik za pol ure, da se bo hitreje strdilo.
Za piškotno dno:
  1. Ko se nam žele že strjuje, bomo pripravili piškotno dno. Piškote kar z mlečnim polnilom zmiksamo v drobtine v multipraktiku. Lahko jih damo tudi v vrečko, jo dobro zavežemo in z valjarjem toliko časa udarjamo po njej, da se piškoti povsem zdrobijo. 
  2. Temnim čokoladnim drobtinam dodamo stopljeno maslo in žlico mleka, saj se tako kasneje lažje reže.
  3. Čokoladne drobtine skupaj z maslom stresemo v pekač obložen s peki papirjem (lažje bomo odstranili) ali na pladenj na katerega smo postavili nastavljiv obod za torte, ki je znotraj oboda obložen z acetatno folijo ali peki papirjem. 
  4. Piškotne drobtine razporedimo po celotni površini in jih pogladimo z žlico ali nanje pritiskamo s spodnjim delom kozarca. 
  5. Postavimo jih v hladilnik za 20 minut ali v zamrzovalnik za kakšnih 10 minut, da se maslo strdi. 

Za puhasto kremo z belo čokolado:
  1. Belo čokolado nadrobimo v skledo in poleg prilijemo 60 g sladke smetane. Skledo postavimo nad kozico v kateri vre nekaj vode. Pazimo, da se spodnji del sklede ne dotika vode. Čokolado skupaj s smetano tako raztopimo nad soparo.
  2. Ko se čokolada povsem stopi, vanjo dodamo zmehčane in ožete lističe želatine, ki smo jo predhodno namakali v hladni vodi. Premešamo.
  3. Dobro je, da je kremni sir sobne temperature, saj ga bomo tako lažje kremasto zmešali z električnim mešalnikom. Kremnemu siru dodamo sladkor v prahu in lupinico ene bio limone.
  4. Hladno smetano direktno iz hladilnika stepamo, dokler ni trdno stepena. Mora biti res hladna, sicer se nam lahko sesiri. 
  5. V kremni sir nežno vmešamo stopljeno čokolado (ne sme biti vroča!) in nato na koncu nežno vmešamo še sladko smetano.
  6. Na piškotno dno nežno položimo manjši disk želeja iz gozdnih sadežev. Na oboje nadevamo puhasto čokoladno kremo in po vrhu čim lepše pogladimo. 
Za marmorno okrasitev:
  1. Kot za žele, enako pokuhamo gozdne sadeže, ki jim dodamo limonin sok, sladkor v prahu in koruzni škrob, da bo vse skupaj nekoliko zgostil.
  2. Sadje zmiksamo s paličnim mešalnikom. Če želimo lahko ponovno precedimo, sicer pa ni nujno, saj bomo v večini potrebovali samo tekočino.
  3. S čajno žličko po celotni torti naredimo majhne kapljice. Jaz sem najprej hotela jih narediti v lepi spirali, da bi nastali srčki, vendar mi to ni najbolje uspelo in sem raje spremenila v marmorni efekt. 😀
  4. Ko naredimo kapljice po celotni torti, z zobotrebcem potegnemo skozi kapljice v vse smeri in se malo "igramo." 😉 Če želimo narediti srčke, moramo zobotrebec ves čas vleči samo v eno smer. 
  5. Tortico pokrijemo s plastično folijo in jo postavimo na hladno čez noč, da se vse skupaj potrdi. Kar nam ostane od gozdnih sadežev, ki smo jih pravkar pripravili, jih prestavimo v majhno skodelico in jih naslednji dan postrežemo poleg tortice. 
Prijetno sladkanje! 😊


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani