Mini Ferrero Rocher tortice

14:00

Pri nas doma smo vsi nori na Ferrero Rocher kroglice. Tiste plastične škatlice, ki jih vsebuje 16, vedno v momentu zmanjka, saj se je zelo težko ustaviti, ko enkrat začneš. 😀😋😍 Zato ni bilo dvoma kakšno sladico izbrati za letošnje Valentinovo.


Namesto, da bi delala eno veliko torto, sem se raje namenila narediti več mini tortic, saj so bolj primerne, ker vsak dobi svojo in še precej bolj prikupno so izpadle. Vsekakor lahko spečemo oziroma naredimo navadno torto, če bi jo naredili za več ljudi ali praznovanje.


Jaz v zadnjih parih letih obdarim s kakšno malenkostjo, npr. domačimi pralinami, čokoladicami...  tudi svoje domače in ne zgolj mojega najdražjega. Morda je to res praznik zaljubljencev, vendar ga sama na sploh smatram bolj pod praznik ljubezni, zato si zaslužijo drobno pozornost vsi moji najbližji - letos je vsak dobil "krožnik ljubezni" z valentinovimi kroglicami, puhastimi srčki z jagodno marmelado in zvezda večera je seveda bila tale lešnikova mini tortica. 😀


Iz sestavin bomo dobili 7 mini tortic, biskvit pa bo zadostoval za premer torte 24 cm. Tudi kremo sem prvotno delala za normalno velikost torte in jo je prišlo občutno preveč. Toliko, da sem lahko iz ostankov biskvita in kreme naredila še 3 tortice v kozarčkih. 😀 Zato sem sestavine za kremo, glazuro in okrasitev prepolovila, vi pa jih samo enkrat povečajte, če boste delali navadno tortico. Vsekakor si za te mini tortice predhodno priskrbite posebne modelčke, ki so prav namenjeni takšnim sladicam. Sama jih žal nisem imela, ker mi je zmanjkalo časa jih iti iskat in sem imela kar malo težav - tortice še zdaleč niso vse lepo uspele ravne, ampak so kakšne malo postrani. 😀😄 Se da narediti tudi brez, samo nekoliko več dela in packarije bo. 😁 Morate pa ob tem obvezno uporabiti acetatno folijo in ne le peki papirja (če modelčkov nimate), ker sicer ne bo stala pokonci. 


Sestavine:
(za velikost premera torte 24 cm ali 7 mini tortic) 

Za biskvit:
  • 4 jajca
  • 40 g praženih nasekljanih lešnikov ali lešnikova moka
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 60 g moke
  • 100 g sladkorja v prahu
  • ščep soli
Za lešnikovo kremo (če boste delali torto premera 24 cm, sestavine povečajte za 1x):
  • 20 g zmletih praženih lešnikov
  • 250 g kremnega sira
  • 125 g sladke smetane
  • 3 zvrhane jušne žlice Nutelle
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 3 lističi želatine
Za čokoladno glazuro (če boste delali torto premera 24 cm, sestavine povečajte za 1x):
  • 35 g smetane
  • 70 g čokolade
Za okrasitev (če boste delali torto premera 24 cm, sestavine povečajte za 1x):
  • 65 g smetane
  • 100 g temne čokolade
  • nasekljani praženi lešniki
  • 7 Ferrero Roche kroglic
Postopek:

Za biskvit:
  1. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Beljake skupaj s ščepom soli stepemo z električnim mešalnikom v sneg. Stepeni so dovolj takrat, ko lahko posodo brez težav obrnemo na glavo in beljaki ne bodo stekli nikamor. 
  2. K rumenjakom primešamo sladkor in jih z mešalnikom stepamo toliko časa, da se volumen vsaj 2x poveča in masa postane nežno rumene barve. 
  3. K jajcem in sladkorju presejemo moko, kakav, saj bo tako še bolj rahla in kakav v prahu ima velikokrat grudice, česar si v torti res ne želimo. Dodamo mlete pražene lešnike ali lešnikovo moko. 
  4. Nežno vmešamo beljake. Najprej polovico, da maso razrahljamo in nato še preostanek. Vmešamo jih z lopatko ali kuhalnico na način kot bi rezal skozi zrak in ne v smeri urinega kazalca. 
  5. Polovico mase zlijemo v pekač, ki smo ga obložili po dnu s peki papirjem in obod dobro namastili z maslom. Vsak obod bomo pekli posebej.
  6. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 10-12 minut oziroma odvisno od zmogljivosti vaše pečice. V vsakem primeru naredimo test z zobotrebcem - ko ga zapičimo v testo mora priti ven čist. 
  7. Ko je prvi biskvit pečen, spečemo še naslednjega. 
  8. Pečen biskvit najprej 10 minut hladimo v pekaču, nato pa ga previdno prestavimo na rešetko, saj se bo tako hitreje ohladil. 
  9. Ko je biskvit povsem ohlajen, iz njega izrežemo manjše kroge. Pomagajmo si s kakšnim kozarcem, lončkom - odvisno kako velike tortice želimo. Jaz sem uporabila kar pokrovček od Linolade. 😉 Majhne diske postavimo na stran in se lotimo priprave kreme.
Za čokoladno kremo:
  1. Za kremni sir je najboljše, če je sobne temperature, saj se takrat najlepše stepa. Zato ga iz hladilnika vzamemo že na začetku priprave naše torte in ga sedaj brez težav lahko zmešamo z Nutello in sladkorjem v prahu. 
  2. Lističe želatine damo namakat v hladno vodo dokler se ne zmehčajo. Ko so dovolj zmehčane, jih ožamemo in raztopimo nad nizkim ognjem. K stopljeni želatini najprej primešamo 2 žlici kremi, da se krema in želatina povežeta med seboj, nato pa vse skupaj vmešamo v preostanek kreme. 
  3. Hladno sladko smetano trdno stepemo, da dobi vrhove in jo nežno vmešamo v preostanek kreme. 
  4. Na koncu dodamo še drobno nasekljane pražene lešnike. Lešnike najprej za 10 min postavimo v pečico na 180°C, da zadišijo. Nato jih pretresemo iz pekača v čisto kuhinjsko krpo in robove dobro primemo skupaj. Lešnike toliko časa drgnemo med seboj, da se znebimo lupinice na njih. Vržemo jih v multipraktik, saj je tako najlažje "nasekljati" lešnike in jih zgolj nekaj sekund miksamo, da dobimo večje in manjše koščke. Predlagam, da jih naredite več, saj jih potrebujemo še pri dekoraciji torte.
  5. Biskvitne diske malo navlažimo s kakavovim mlekom, nato pa jih postavimo v modelčke, ki smo jih obložili s peki papirjem ali acetatno folijo - ta del lahko načeloma tudi izpustimo. Seveda vse skupaj prestavimo na kakšen pladenj ali krožnik, da bomo lažje prenašali okoli. 
  6. Če nimamo modelčkov, želimo pa mini tortice, bomo imeli nekoliko več dela, vendar se da.   Kremo nadevamo v dresirno vrečko ali navadno kuhinjsko vrečko, ki ji odrežemo en konec, nato pa kremo v krogu nabrizgamo na disk. Nabrizgamo dva ali tri kroge na visoko in nežno položimo na vrh navlažen disk. Krema mora biti dovolj kompaktna, sicer ne bo želela stati na miru in bo tekla ven. Z nožem nekoliko pogladimo kremo okoli tortice, da lepo zgleda, nato pa okoli vsake tortice ovijemo acetatno folijo in jo zalepimo z lepilnim trakom, da se nam ne bo odvila. 
  7. Če uporabljamo modelčke, samo postavimo disk v modelček, nadevamo s kremo in postavimo nov disk na vrh kreme. 
  8. Tortice morajo na hladnem počivati vsaj 6 ur, še najboljše čez noč.
Za čokoladno glazuro in okrasitev:
  1. Ko so tortice dovolj časa počivale in se je krema dovolj potrdila, jim odstranimo acetatno folijo ali modelček. 
  2. Najprej se bomo lotili izdelati čokoladni ganache, ki ga bomo nabrizgali na vrh tortice. Smetano pred vretjem odstavimo in polijemo čez nalomljeno čokolado. Mešamo toliko časa, da se čokolada povsem stopi. Stopljeno čokolado s smetano postavimo v hladilnik, saj se mora povsem ohladiti, da jo bomo lahko zmiksali v kremo.
  3. Nato pripravimo čokoladno glazuro po istem principu kot čokoladni ganache. Prav tako odstavimo smetano tik preden bi zavrela, polijemo čez čokolado in premešamo. Tekočo čokolado polijemo po vrhu vsake tortice - dovolj je ena slaba jušna žlica tekoče čokolade za eno tortico. 
  4. Po robu potresemo še tiste nasekljane lešnike, ki smo jih naredili nekoliko več, ko smo jih uporabili za kremo. 
  5. Tortice postavimo na hladno, da se glazura nekoliko potrdi. 
  6. V tem času se je zagotovo tudi ganache že ohladil, zato ga z električnim mešalnikom zmiksamo v slastno čokoladno kremo. Pazimo, da ne mešamo preveč časa, saj se bo sicer začela smetana ločevati od čokolade. 
  7. Kremo nadevamo v dresirno vrečko in z zvezdastim nastavkom okrasimo tortice. Za piko na i pa še v vsako kremo na vrhu tortice postavimo eno čudovito in slastno kroglico Ferrero Rocher.
Prijetno sladkanje! 

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani