Valentinove kroglice z belo čokolado
13:26
Če se s svojo ljubeznijo ali drugimi družinski člani (starši, bratje/sestre, otroci) srečate šele proti večeru, ker ste prej zadržani zaradi najrazličnejših obveznosti, a imate nekaj več časa za pripravo česa posebnega, se lahko lotite teh enostavnih kroglic, ki od vas ne zahtevajo nobenih posebnih kuharskih veščin. 💑😉💕
Vse sestavine imate skoraj zagotovo doma, razen kakšne rdeče jedilne barve v pasti za katero nimate časa, da bi jo skočili kupiti v specializirano trgovino za peko, ker se jih žal drugje ne da dobiti. Vseeno pa boste v vsakem večjem Mercatorju ali Sparu našli jedilne barve od Dr. Oetker v tubicah, imajo jih tudi v prahu. V tem primeru kakav povsem izpustite iz recepta in ga raje nadomestite z moko. Vsekakor pa ni potrebno, da so kroglice rdeče - naredite navadne kakavove in mlečno Linolado nadomestite z Nutello.
Zložite jih v lepo škatlico in papirčke za mignone. Lahko jih postrežete tudi v takem kozarcu za sadno kupo kot so na slikicah ali na lepši krožnik. Če nimate nobene lepe škatlice, je dovolj tudi kakšna od bonboniere, ki jo zavijete v darilni papir. Vsekakor pa brez težave izdelate svojo, kakor sem jo jaz za presne čokoladne kroglice.
Sestavine:
Za biskvit:
- 85 g masla ali margarine
- 110 g sladkorja
- 1 jajce
- 1/2 čž vanilijeve arome.
- 100 g moke
- 1,5 jušne žlice nesladkanega kakava (ali dodajte še toliko moke)
- 1/4 čajne žličke sode bikarbone
- 1/2 čajne žličke jabolčnega kisa
- 65 ml mleka
- rdeča jedilna barva v pasti
- 110 g sirnega namaza/maskarpone sirčka
- 2 jušni žlici mlečne Linolade ali Linolade kokos ali jagodne marmelade
- 1 jušno žlico sladkorja v prahu
- 240 g bele čokolade
- Maslo/margarino predhodno postavimo na sobno temperaturo, da se zmehča. Če smo na ta del pozabili ali se nam na splošno mudi, ga za okoli 20 sekund postavimo v mikrovalovno.
- Maslo z električnim mešalnikom kremasto zmešamo in mu postopoma vmešavamo sladkor.
- Dodamo jajce in vanilijevo aromo. Ko je oboje vmešano prilijemo še mleko.
- Posebej zmešamo skupaj suhe sestavine in jih polovico stresemo k mokrim in jih vmešamo z lopatko.
- Kis in sodo zmešamo v majhnem lončku skupaj, da se soda aktivira in se začne peniti. Primešamo k naši masi.
- Dodamo še preostanek suhih sestavin in rdečo jedilno barvo dokler ne dobimo želene rdeče barve.
- Katerikoli pekač obložimo s peki papirjem in vanj stresemo maso za kroglice. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 25-30 minut (odvisno od pečice) in dokler ne pride zobotrebec iz testa ven čist.
- Biskvit vzamemo ven iz pekača, saj se bo tako hitreje ohladil.
- Povsem ga ohladimo, nato pa ga čisto zdrobimo v večjo skledo, da imamo polno majhnih biskvitnih drobtin. Po želji si nekaj drobtin postavimo na stran, da bomo z njimi potresli na koncu naše kroglice.
- K drobtinam dodamo sladkor (opcijsko), sirni namaz in Linolado. Najprej dobro premešamo s kuhalnico, nato pa na roke gnetemo kot da bi gnetli testo, da dobimo gladko kepo.
- Sploščimo jo v disk in zavijemo v plastično kuhinjsko folijo. Postavimo jo na hladno za dobre pol ure - lahko tudi v zamrzovalnik, če želimo pospešiti čas hlajenja.
- Iz hladnega testa oblikujemo kroglice - jaz raje delam manjše, da jih nastane več.
- Belo čokolado stopimo nad soparo ali v mikrovalovni. Pazimo, da je ne zažgemo!
- Vsako kroglico potopimo v stopljeno belo čokolado in jih odlagamo na pladenj obložen s peki papirjem. Po želji vsako potresemo s tistimi drobtinicami, ki smo si jih prej prihranili.
- Kroglice vsaj za pol ure postavimo v hladilnik, da se čokolada nekoliko strdi, preden jih odstranimo ali ponudimo svojemu Valentinčku. :)
- Lahko pa stopite še malo temne čokolade, vanje pomočite vilice in stresate z vilicami nad kroglicami, da dobite tak vzorec kakor ga imam sama na kroglicah. 😉😋
Prijetno praznovanje! 😉
0 komentarji