Čokoladni kolački z Baileys' kremo
12:00
Baileys' je ena tistih alkoholnih pijač, ki se neverjetno dobro ujema s čokolado, najsi bodo to čokoladne praline ali vroča čokolada, razne kroglice in še in še. Jaz sem svojega dobila za rojstni dan in ga sedaj s pridom uporabljam v čokoladnih sladicah, saj jim da čudovit priokus.
Torte z Baileys'-om se še nisem lotila, vendar se je enkrat ob kakšnem praznovanju zagotovo moram. Tokrat sem šla v enostavnejše vode in spekla navadne čokoladne kolačke obogatene z Baileys in kremo. Vsi zagotovo že veste, da res obožujem muffine in izdelavo njih, ker so pač tako zelo preprosti. In ko sem pred mesecem dni v Tediju našla še enostavno perfektne papirčke za mufffine, sem takoj vedla, kakšne poslastice bodo v njem nastale. 😀😍 Seveda sem si takoj morala nabrati vsaj nekaj teh luštnih posodic, da bo lahko nastalo v njih veliko slastnih kolačkov.
Kolački so bili sicer spečeni za posebno praznovanje, saj smo punce prijateljici priredile baby shower v temi Harry Potter-ja. 😊😀 Kolački so v teh posodicah in s kremo neverjetno prikupni, še bolj so pa bili, ko sem izdelala "cupcake toppers," na katerih je pisalo "Welcome Little Muggle." 😊😍 Naslednjič bom kolačke sicer raje delala v navadnih papirčkih, saj jih je zaradi kreme nekoliko težje dobiti ven. Za navadne kolačke brez kreme pa ni nobenih težav, saj se ne primejo za papir in ga zgolj obrnemo na glavo in stresemo ven. 😁
Sestavine:
- 2 jajci
- 70 ml olja
- 2 jušni žlici kisle smetane
- 1 jušno žlico kremnega likerja Baileys'
- 160 ml mleka
- 100 g sladkorja
- 1 čž vanilijevega esktrakta
- 170 g pirine moke (ali navadne moke)
- 20 g kakava v prahu
- 10 g jedilnega škroba (za večjo rahlost)
- ščep soli
- 2 čž pecilnega praška
- 70 g čokoladnih kapljic ali nasekljane čokolade (opcijsko)
- 250 g maskarpone sira
- 150 g sladke smetane
- 40 g sladkorja v prahu
- 3 jušne žlice kremnega likerja Baileys'
- nekaj kakava za posip
Postopek:
- Priprave se lotimo enako kakor za vsake kolačke. Penasto vmešamo jajce s sladkorjem, dodamo kislo smetano, olje, mleko in vanilijevo aromo. Dobro premešamo. Dodamo Baileys'.
- Posebej zmešamo suhe sestavine - moko, sol, pecilni, kakav in jedilni škrob. Če škroba nimamo, namesto njega dodamo moko.
- Suhe sestavine počasi vmešamo k mokrim in mešamo le toliko, da se vse skupaj poveže. Če bomo preveč mešali, bomo imeli zbite muffine.
- Po želji lahko dodamo še na majhne koščke nasekljano čokolado ali čokoladne kapljice za še boljši okus. 😉
- Nadevamo jih v papirnate modelčke, ki smo jih vstavili v pekač za muffine ali uporabimo takšne, kot sem jih tokrat jaz. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 18-20 minut (odvisno od zmogljivosti vaše pečice) oziroma dokler ne pride zobotrebec ven čist.
- Medtem ko se pečejo, mi lahko pripravimo že kremo. Maskarpone sirček z električnim mešalnikom zmešamo skupaj s sladkorjem in Baileys. Smetano stepamo dokler ne dobimo vrhov in se nikamor ne premakne, ko posodo nagnemo (enako kot z beljaki). Uporabimo zares hladno smetano, saj se nam sicer med stepanjem lahko sesiri. Smetano nežno vmešamo k maskarpone sirčku in kremo postavimo v hladilnik, da se rahlo potrdi.
- Povsem ohlajene kolačke okrasimo s kremo. Nadevamo jo v dresirno vrečko, dodamo zvezdasti nastavek (ali navadnega okroglega) in jih okrasimo. Za konec še vsakega rahlo potresemo s kakavom v prahu.
- Do uporabe jih hranimo v hladilniku, da se nam krema ne bo pokvarila na sobni temperaturi.
Dober tek!
0 komentarji