Kokosova torta z mandljevim biskvitom in svežimi jagodami

11:00

Če imaš med svojimi domačimi osebo, ki kot za šalo zmaže celotno škatlo Raffaellov, potem vsekakor ni dvoma kakšno tortico ji speči za njen rojstni dan. 😊😋 Da pa vseeno ne bi bila preveč kokosova, sem se odločila dodati še nekaj svežih jagod. 😉


Tortica vsebuje mandljev biskvit z nekaj navadne bele moke, vi pa lahko brez skrbi naredite povsem mandljevega in s tem tudi brezglutenskega za vse, ki ga ne uživate. Na koncu je tale božanska kokosova poslastica odlično uspela, vendar mi je naredila veliko preglavic. 🙀


Seveda nič takšnega, kar se ne da popraviti, vendar je zato vzela nekoliko več časa. Ko boste pekli oziroma delali katerokoli tortico si vzemite čas in najboljše je, če se vam takrat nihče posebno ne mota pod nogami ali poleg dela nekaj drugega in vas moti. Hitro lahko pozabite na kakšno stvar, vzamete biskvit prehitro iz pečice in šele ko ga režete na diske ugotovite, da na sredini ni pečen itd. itd.


Nobena torta drugače ni kakšen bav bav, 😉 na zalogi pa vseeno imejte vedno nekaj sestavin več, če ste začetniki ali ne, če se mogoče po kakšnem nesrečnem naključju kaj sfiži. Jaz sem naredila že precej različnih tortic, saj vsakokrat delam drugačno in dostikrat ni vse šlo po planu, vendar je na koncu vsaka uspela kot je morala. Včasih se res pri nečem nekoliko zakalkuliraš s sestavinami, velikokrat pa le zganjaš paniko po nepotrebnem. 😀

Sestavine:
(za velikost torte premera 24 cm)

Za mandljev biskvit:
  • 6 jajc
  • 150 g sladkorja
  • 160 g mletih mandljev oziroma mandljeve moke
  • 80 g navadne bele moke
  • ščep soli
  • 1 čž mandljevega ekstrakta (opcijsko) ali 1 čž vanilijeve esence
Za kokosovo kremo:
  • 200 g bele čokolade s kokosom (jaz sem svojo našla v Lidlu)
  • 60 g sladke smetane
  • 500 g sladke smetane
  • 250 g maskarpone sirčka
  • 40 g mletega sladkorja
  • 4 jušne žlice kokosove moke
  • 4 lističi želatine
  • 500 g svežih jagod
Za okrasitev:
  • 150 g maskarpone sirčka
  • 100 g sladke smetane
  • 2 jušni žlici sladkorja v prahu
  • 1 zvrhano žlico mlečne Linolade ali Linolade kokos
  • kokosova moka
  • Raffaello kroglice
Postopek:
Za mandljev biskvit:
  1. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Če nismo posebno vešči tega opravila, potem vsak beljak posebej ubijemo v skodelico in ga iz skodelice prestavimo v večjo posodo. Škoda bi bilo, da bi se nam pri 6 jajcu naredila neljuba nezgoda in bi nekaj rumenjaka zašlo k beljaku. V takem primeru ne moremo več narediti snega. 
  2. Beljake stepemo v trden sneg skupaj s ščepom soli, dokler ne dobimo vrhov in ko posodo obrnemo na glavo, sneg nikamor ne steče. Postavimo na stran - najbolje na hladno.
  3. Rumenjake skupaj sladkorjem stepamo toliko časa, da se volumen poveča na 2x velikost in postanejo pastelno rumene barve. Dodamo mandljevo ali vanilijevo aromo  in dobro premešamo. 
  4. Če nimamo dovolj zmogljivega multipraktika, potem mandlje raje kupimo že mlete ali si v trgovini z zdravo prehrano kupimo mandljevo moko. 
  5. Mlete mandlje in moko presejemo k rumenjakom, saj bomo dobili še večjo rahlost biskvita. 
  6. Na koncu k zmesi vmešamo še sneg. Najprej 1/3, da bomo maso nekoliko razrahljali in nato počasi še preostanek.Mešamo tako kot bi rezali z lopatko ali kuhalnico skozi zrak, saj lahko v nasprotnem primeru zbijemo ves zrak ven in je bil postopek ločevanja jajc na rumenjake in beljake brezpredmeten. 
  7. Maso zlijemo v pekač velikosti premera 24 cm, ki smo ga obložili s peki papirjem in robove dobro namastili z maslom. 
  8. Pečemo ga v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 25-30 minut (odvisno od vaše pečice). Če je pečeno naredimo test z zobotrebcem ali paličico. Gledamo, da porinemo zobotrebec povsem do dna in na sredini, kjer se bo še najbolj videlo ali je biskvit pečen ali potrebuje še nekaj minut več. 
  9. Biskvit seveda lahko spečemo tudi v treh rundah. Razdelimo testo na 3 enake dele in vsakega pečemo po 10 minut. 
  10. Preden se lotimo rezanja in sestavljanja torte biskvit povsem ohladimo. 
  11. Razrežemo ga na 3 diske in vsakega navlažimo z nekaj toplega mleka. 
Za kokosovo kremo:
  1. 200 g bele čokolade s kokosom in 60 g smetane postavimo v ognjevarno posodo in čokolado stopimo nad soparo. Jaz sem svojo čokolado našla v Lidlu, uporabite lahko seveda tudi navadno belo čokolado. 
  2. Lističe želatine damo predhodno namakat v hladno vodo, da se zmehčajo in jih ožete raztopimo v topli čokoladi. Stopljeno čokolado ohladimo na sobno temperaturo. 
  3. Maskarpone sirček zmešamo skupaj s kokosovo moko in sladkorjem v prahu. 
  4. Sladko smetano, ki mora biti zares ohlajena, stepamo toliko časa, da dobimo vrhove in če obrnemo posodo, ostane na istem mestu. 
  5. V maskarpone sirček vmešamo nekoliko ohlajeno stopljeno belo čokolado, nato pa še stepeno sladko smetano. 
  6. Kremo postavimo na stran in na tanke rezine narežemo oprane in osušene sveže jagode. 
  7. Med sestavljanjem torte sem ugotovila, da bi bilo kremo dobro za kakšne dve do tri ure postaviti v hladilnik, da bi se potrdila in postala nekoliko bolj kompaktna. Še posebno, ker sem najprej hotela torto sestavljati brez oboda za torte. Seveda sem se uštela, ker je krema bila preveč tekoča in je nastajala vse večja packarija. 🙀😰😯 Hitro sem okoli torte namestila acetatno folijo, okoli nje pa še obod za torte, da je sploh stala skupaj. Da sami ne boste imeli kakšnega paničnega napada, 😁 predlagam da si že v startu omislite nastavljiv obod za torte, svojo nalogo bo opravil tudi tisti od pekača, v katerem ste pekli torto, če nastavljivega oboda nimate. Le obrnite ga okoli, da nas tisti "vbočeni" del zaradi spodnjega dela pekača, ne bo oviral. 
  8. Na vsak navlažen disk namažemo cca. 1/4 kremo in vanjo nežno potisnemo na tanke rezine narezane jagode. Jagode zložimo po celotnem biskvitu. Na jagode nato položimo nov disk biskvita in ponovimo postopek. Če se nam zatadi jagod biskvit na robovih upogiba oziroma ni raven, pod njega potisnemo še kakšno rezino jagode. 
  9. Na vrh položimo še zadnji disk biskvita, na katerega bomo namazali le kremo in ne tudi zložili jagod. Torta zaradi jagod zna priti na vrhu nekoliko vegasta, kar lahko popravimo s kremo. Več jo namažemo tam, kjer je biskvit upognjen navzdol in manj tam, kjer deluje razmeroma ravno. Na koncu se potrudimo narediti kolikor toliko ravno površino. 😉
  10. Kreme naj nam ostane vsaj 1/4 oziroma toliko, da bomo z njo lahko kasneje namazali še po robovih torte. 
  11. Torto postavimo za vsaj 3 do 4 ure v hladilnik, da se nekoliko potrdi vse skupaj. 
  12. Ko je bila dovolj časa na hladnem in se je krema dovolj potrdila, da nam torta ne bo sedla skupaj, ko bomo sneli obod, se lotimo še zadnjega dela.
  13. Torti previdno snamemo obod in folijo. Če lahko, jo postavimo na kakšen vrtljiv obod za torte. Jaz uporabljam kar vrtljivo leseno desko za narezek, ki tudi odlično opravi svojo nalogo. 😊 Če je nimate, ni nič narobe - le večkrat boste morali sami zasukati pladenj s tortico. 
  14. Nekaj kreme, ki smo si jo prej prihranili in mora biti sedaj kar kompaktna, a lepo mazljiva, damo na paletni nož (ali na navadni nož) in z njim obmažemo torto. Nič ni narobe, če nam torte ne uspe prav lepo okrasiti, saj jo bomo potresli še s kokosovo moko. 
  15. Kokosovo moko si damo na dlani, nato pa jo nežno pritisnemo v kremo. Lahko jo natresemo tudi na spatulo in z njo okrasimo obod. 
  16. Torto postavimo v hladilnik počivat vsaj še za nekaj ur, še najboljše čez noč. 
Za okrasitev:
  1. To kokosovo lepotico bomo končno dokončali še z nekaj lepotnimi dodatki  - Raffaello kroglicami!! 😁😂 Brez njih pač ni prave kokosove torte. 😊
  2. Lahko samo postavite na tortico kroglice, jaz sem hotela nekaj več, zato sem še dodatno naredila sladko kremo, s katero sem okrasila torto. 
  3. Smetano stepemo z električnim mešalnikom, da dobi strukturo in da ne zleze nikamor, ko posodo nagnemo/obrnemo.
  4. Posebej stepemo maskarpone sirček in sladkor v prahu. Dodamo še za jušno žlico mlečne Linolade ali kokosove. Nežno vmešamo sladko smetano.
  5. Kremo postavimo v hladilnik za kakšno uro, da se malo potrdi.
  6. Vzamemo dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom ali nastavkom za rože in vanjo nadevamo sladko kremo. Jaz sem naredila 12 majhni rozet, v katere sem nato potisnila Raffaello kroglice. Na sredino sem zgolj za lepši izgled postavila eno sladko jagodo, ki sem jo razpolovila. 
  7. Da bi bil izgled lepši in da bi s tem prekrila nekaj drobnih napak čisto na spodnjem delu torte sem okrasila še slednjega. Vzela sem nastavek, ki je na eni strani raven na drugi pa je zobčast - z njimi delamo nekakšne školjkice. Vsekakor lahko vzamemo isti nastavek, ki smo ga uporabili za rozete.
  8. Torto do uporabe hranimo v hladilniku
Prijetno sladkanje!

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani