Čokoladna mousse torta s temnim pivom

12:00

Marec je pri nas nedvomno mesec slaščic in tortic, saj skoraj vsak teden nekdo nekaj praznuje. Praznovanja se nikakor ne nehajo, zato se je nekoliko težko držati nazaj, biti na postu in mogoče pojesti samo kakšen košček nečesa sladkega in nezdravega, ko se tedensko mize šibijo od dobrot. 😀


Tale tortica je zares prava čokoladna bomba - dekadentna, polnega in bogatega čokoladnega okusa in za piko na i vsebuje prav posebno sestavino, ki bo zagotovo všeč vsakemu moškemu - temno pivo! 😀 Jaz sem jo spekla za rojstni dan, ve drage moje pa jo lahko danes pripravite za vaše mučenike, saj torta skoraj ne more biti še bolj moška. 😉😀 Poleg tortice s puhastim moussem, mu zraven seveda v kozarec naliješ še dobro ohlajeno pivo in prepričana sem, da bo prav vsak vesel takšne postrežbe. 😉 Razen, če zares ni ljubitelj čokoladnih tortic. 


Navdih za recept sem našla na tej strani in se ga vsaj pri izdelavi čokoladnega moussa povsem držala, saj nisem bila povsem prepričana, kako se bo pivo obnašalo v kremi. Sama sem prvotno želela v tortici uporabiti posebno temno pivo Double Chocolate Stout, saj je zelo dober in ima nekoliko čokoladne note, zaradi česar bi se odlično ujemal z mojo tortico, vendar ga kot zanalašč niso več imeli v bližnji trgovini. Časa za hoditi v kakšen večji trgovski center pa žal tudi nisem imela, vendar sem našla dovolj dobro alternativo in vzela tega temnega "mističnega" Black Wych. 😀 Uporabite lahko načeloma katerokoli temno pivo, vendar je bolje če posežete po kakšnem bolj kvalitetnem, da bo naši tortici dalo še več arome. 


Sestavine:
(za premer torte 20 cm)

Za biskvit:
  • 85 g moke 
  • 2 jajci 
  • 80 g sladkorja 
  • 2 žlici kvalitetnega kakava v prahu (najbolj aromatični je tisti, ki je zelo temno rjave barve) 
  • 2 žlici vode
  • 45 g zmehčanega masla
  • 120 ml temnega piva Black Wych sobne temperature ali kateregakoli temnega piva (Guinness, Kozel, Bernard, ...)
Za čokoladni ganache:
  • 110 g temne čokolade
  • 30 ml sladke smetane
  • 30 ml temnega piva 
Za čokoladni mousse:
  • 300 g temne čokolade 
  • 120 ml temnega piva sobne temperature
  • 420 ml  hladne sladke smetane
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 čž vanilijeve esence
  • 5 g oziroma 1/2 vrečke instant želatine 
Za okrasitev:
  • 120 ml sladke smetane
  • 1 jušno žlico kakava v prahu
  • 2 jušni žlici sladkorja v prahu
  • 1/4 čajne žličke vanilijeve arome
  • čokoladne mrvice
Postopek:
Za čokoladni biskvit:
  1. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake stepemo v trden sneg s ščepom soli. Rumenjake stepamo s sladkorjem toliko časa, da spremenijo barvo v pastelno rumeno barvo in narastejo za dvakrat.
  2. Rumenjakom vmešamo zmehčano maslo, žlici vode in vanilijevo esenco. 
  3. Moko presejemo skupaj s kakavom in se s tem znebimo morebitnih grudic v kakavu, ki jih v svoji tortici nočemo. Uporabimo kvaliteten kakav, ki je zelo temno rjave barve (npr. Hoferjev), saj je precej bolj aromatičen.
  4. K mešanici rumenjakov stresemo polovico moke in kakave in dodamo polovico piva ter premešamo. Postopek ponovimo. 
  5. Na koncu k masi vmešamo še beljake - najprej polovico, da maso razrahljamo in nato še preostanek. Beljake vmešamo na način kot bi rezal zrak, saj le na ta način ohranimo zrak v njih. Če bomo preveč močno mešali, bomo ves zrak zbili iz njih in je bilo tako delanje snega nepotrebno. 
  6. Maso zlijemo v pekač premera 20 cm, ki smo ga obložili s peki papirjem in robove dobro namastili z maslom. Testo pečemo v prehodno ogreti pečici na 180°C okoli 15-18 minut (odvisno od vaše pečice). V vsakem primeru naredimo test z zobotrebcem, ko ga zapičimo v biskvit more ven priti čist.
  7. Biskvit 10 minut hladimo v pekaču, nato pa ga previdno odstranimo in ga prestavimo na rešetko, saj se bo tako hitreje ohladil. 
  8. Ohlajen biskvit postavimo na lepši pladenj in ga navlažimo z nekaj toplega kakava ali čokoladnega mleka. Okoli biskvita postavimo obod za torte, ki smo ga znotraj obložili z acetatno folijo ali peki papirjem. 
Za čokoladni ganache:
  1. Smetano zmešamo skupaj s pivom v kozici in postavimo na manjši ogenj. Odstavimo preden zavre oziroma takrat ko se na robu začnejo pojavljati majhni mehurčki.
  2. Zlijemo v skledico po nalomljeni čokoladi in najprej pustimo nekaj minut, da se čokolada nekoliko stopi, nato pa dobro premešamo. 
  3. Tekoči čokoladni ganache zlijemo čez biskvit in ga povsod dokaj enakomerno razmažemo. Postavimo torto na hladno, da se nekoliko potrdi.
Za čokoladni mousse:
  1. Da bomo pripravili sladko in puhasto kremo, najprej enako kot za ganache, zmešamo skupaj pivo in 80 ml sladke smetane. Postavimo nad nizek ogenj, da zavre.
  2. Medtem polovico vrečke instant želatine stresemo v majhno skodelico in prelijemo s 30 ml vode, da želatina nabrekne. Če uporabimo lističe želatine, jih damo namakati v hladno vodo, da se zmehčajo. 
  3. Čokolado nalomimo v večjo skledo na čim manjše koščke kot jo lahko (jaz sem svojo kar vrgla v multipraktik in jo nekoliko zmlela), saj se bo tako hitreje stopila. 
  4. Mešanico smetane in piva enako kot za ganache tik pred vretjem odstavimo iz ognja in v njej najprej raztopimo želatino. Instantno samo stresemo notri in mešamo toliko časa, da se stopi. Lističe želatine pa predhodno še dobro ožamemo. 
  5. Zlijemo čez čokolado, nekaj minut pustimo, nato pa mešamo toliko časa, dokler ni vsa čokolada povsem raztopljena. 
  6. Stopljeno čokolado povsem ohladimo. 
  7. Medtem ko se čokolada hladi, mi stepemo 360 ml oziroma preostanek sladke smetane skupaj s sladkorjem v prahu in vanilijevo aromo. Stepamo, dokler se ne pojavijo vrhovi in smetana dobi strukturo - ko jo obrnemo na glavo, se nikamor ne premakne. Smetano stepamo zelo hladno direktno iz hladilnika, sicer se nam lahko sesiri. 
  8. V ohlajeno čokolado najprej počasi  z lopatko vmešamo 1/3 smetane in postopek še dvakrat ponovimo, dokler ne dobimo puhaste kreme svetlo rjave barve.
  9. Čokoladni mousse razporedimo po čokoladnem ganachu, ki se je gotovo že dovolj ohladil in se nam ne meša skupaj s kremo. Mousse lepo razporedimo in na vrhu pogladimo z lopatko ali paletnim nožem, da se na tortici čim manj vidijo sledi. 
  10. Postavimo jo vsaj za 6 ur v hladilnik, najboljše čez noč.
Za okrasitev:
  1. Sladko smetano stepemo skupaj s kakavom in sladkorjem v prahu ter vanilijevo aromo dokler ne dobi strukture in se ne premakne, ko nagnemo posodo. 
  2. Čokoladno kremo nadevamo v dresirno vrečko in z zvezdastim nastavkom na tortici naredimo rozete. Jaz sem želela, da bi bile vse približno enako velike, zato sem s pokrovčkom naredila majhne odtise v torto, da sem imela neko "vodilo" kako velike naj delam. 
  3. Na sredino sem natresla kar nekaj čokoladnih mrvic, nato pa še po rozetah.
  4. Tortico do uporabe hranimo v hladilniku.
Prijetno sladkanje! 




You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani