Eksotična kokosova tortica z mangom

11:29

Pri meni velikokrat nastanejo sladke tortice brez posebnega razloga za praznovanje, ker v končni fazi, zakaj pa ne?  Rada nekaj naredim preprosto zato, ker mi peka in priprava jedi predstavlja sprostitev in morda imam v hladilniku nekaj sestavin, ki jih moram porabiti. In zaradi uživanja v pripravi tortic je nastala tokrat bolj eksotična kokosova tortica z mangom. 😉


Na zalogi sem že nekaj časa imela nekaj sestavin za kokosovo tortico in v košari s sadjem ravno zelo zrel mango, ki ga je bilo potrebno nujno porabiti. Vedno mi je nekako uspelo pozabiti nanj, da bi ga pojedla za zajtrk in namesto, da bi ga sedaj dala v kakšen tropski smoothie, se mi je sedaj bolj dopadla ideja o manjši tortici. So še drugi imeli nekaj od tega odličnega sladkega sadeža. 😀😊



Sestavine:
(za velikost torte premera 18 cm)

Za piškotno dno:
  • 150 g Domaćica piškotov s kokosom 
  • 60 g masla
  • 1-2 jušni žlici kokosovega mleka
Za kokosovo kremo:
  • 350 g jogurta z okusom kokosa 
  • 300 g kokosove smetane 
  • 250 g maskarpone sirčka (ali brez laktoze)
  • 2 jušni žlici kokosove moke
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 8 lističev želatine
Za mangov pire
  • 300 g zamrznjenega ali svežega manga (zelo zrelega)
  • 3 lističe želatine
  • 2 žlici sladkorja v prahu (pri svežem mangu lahko izpustimo)
Postopek:
  1. Kot pri torti brez peke najprej naredimo piškotno dno. Piškote zmeljemo v multipraktiku ali jih stresemo v vrečko in z valjarjem toliko časa tolčemo po njih, da dobimo drobtine. Dodamo stopljeno maslo in mleko. Vse skupaj dobro premešamo.
  2. Zdrobljene piškote stresemo v notranjost pekača za torte ali znotraj oboda, ki smo ga nastavili na 18 cm in obložili s peki papirjem ali acetatno folijo. 
  3. Piškote razporedimo po celotni površini in jih lepo pogladimo, da so pride povsod približno enako visoko. Postavimo na hladno za vsaj 20 min, da se maslo nekoliko potrdi.
  4. Medtem pripravimo kokosovo kremo. Jogurte zmešamo skupaj s kremnim sirom, sladkorjem in kokosovo moko. 
  5. Posebej stepemo kokosovo smetano. Kokosovo smetano dobimo v vseh bolje založenih trgovinah in jo stepamo enako kakor navadno smetano. Ko dobi vrhove, je smetana stepena. Nežno jo vmešamo v kremo.
  6. Lističe želatine predhodno namakamo v hladni vodi, nato pa jih dobro ožamemo in stopimo nad nizkim ognjem. Pazimo, da je ne zažgemo!
  7. K stopljeni želatini najprej dodamo nekaj žlic kreme in dobro premešamo. S tem ju "spoznamo" in preprečimo, da ne bi želatine vmešali v preveč hladno kremo in tudi, da nam kreme ne sesiri. Na roko jo potem vmešamo v preostalo kremo.
  8. Kokosovo kremo stresemo na piškotno dno in lepo pogladimo, da je povsod enako visoka. Postavimo na hladno, da se krema nekoliko potrdi. 
  9. Če imamo zamrznjen mango (kupimo v Lidlu ali Hoferju), ga moramo najprej nekoliko pokuhati, da se zmehča. Mangu dodamo 2 žlici vode in sladkor v prahu in kuhamo toliko časa, da se nekoliko razpusti. S paličnim mešalnikom ga nato spasiramo v pire. Lističe želatine predhodno namakamo v hladni vodi, jih zmehčane nato dobro ožamemo in jih dodamo v topel mangov pire. 
  10. Če pa bomo uporabljali svež mango - naj bo na otip zares mehak in zrel, saj bo tako od sebe dal največ okusa - pa ga isto spasiramo v pire. Želatino tokrat raztopimo nad nizkim ognjem in jo dodamo pireju po enakem postopku kot smo prej naredili s kokosovo kremo. Naprej dodamo nekaj pireja k želatini, nato pa vse vmešamo k preostalemu mangu. Sladkanje nekako ni potrebno, saj bi moral že mango sam po sebi biti zelo sladek. 
  11. Mangov pire zlijemo na sredino kokosove kreme in razporedimo. 
  12. Pekač/obod za torto pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo, da se tortica ne bi navzela vonjav v hladilniku in jo damo počivat za 6 ur še najbolje, da čez noč. Tako ima dovolj časa, da se ohladi, strdi in nekoliko usede. 😉
  13. Naslednji dan jo samo še okrasimo z nekaj kokosove moke in chipsa, lahko pa po njej nadevano tudi na tanke rezine manga. Meni ga je za okrasitev žal zmanjkalo. Pa naslednjič. 😉
Prijetno sladkanje!


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani