Brezglutenske pustne vanilijeve miške [BG]

12:15

Človek ne more preživeti pusta, ne da bi pojedel vsaj kakšen masten krof, kajne? 😄 Sploh, ko jih je sedaj povsod polno in ti jih ponujajo na vsakem koraku. 😊 Seveda so še vedno najboljši domači krofi, vendar se jih loti peči le še redko kdo, saj pač velikokrat zaradi takšnih in drugačnih razlogov ne uspejo tako kot smo si zamislili. Niso lepi debeli, ali pa pač nimajo lepega paščka, so zgubani, črni in v notranjosti surovi. Tudi jaz se jih še nisem spravila speči, mogoče pa mi to do pusta še uspe spremeniti. 😃


So pa za vse nas "boječke" 😀 tukaj slastne ocvrte miške, ki niso prav nič zahtevne, jih ni treba vzhajati in se bati, da ne bodo dobre. Seveda se nam znajo preveč speči, je kakšna notri še vedno malo surova in niso najlepše, vendar so vseeno slastne in predvsem preproste. Jaz sem jih tokrat delala iz brezglutenske moke ter s sladilom, vsekakor pa jih lahko pripravite z navadno moko ali polnozrnato. Pridejo pa miške brez glutena nekoliko bolj gumijaste. 


Sestavine:
  • 180 g grškega jogurta
  • 2 jajci
  • 3 žlice mleka (jaz sem uporabila riževga)
  • 1 žlico SugarSweet sladila 1:2 (ali 3 žlice navadnega sladkorja)
  • 100 g univerzalne moke brez glutena
  • 100 g tapioke moke (ali v celoti univerzalno moko brez glutena)
  • 1/2 žlice vinskega kamna
  • ščep soli
  • 1/2 žlice vanilijeve arome
  • SugarSweet Soft 1:1 za posip
  • rastlinsko olje ali kokosova mast za cvrenje 
Postopek:
  1. Jajci vmešamo s sladilom in dodamo grški jogurt, mleko in vanilijevo aromo.
  2. Moko presejemo, saj se v brezglutenski moki zelo rade naredijo grudice. Zraven primešamo vinski kamen in sol. 
  3. Mokre sestavine dodamo k suhim in dobro vmešamo, da se vse lepo poveže med seboj.
  4. V kozico nalijemo olje, ki naj ga bo vsaj slaba 2 centimetra. Miške morajo plavati v olju, sicer se nam bodo prijele dna in se žgale.
  5. Olje ogrejemo na 160°C, enako kot za krofe. Če nimamo termometra, temperaturo preverimo tako, da konec lesene kuhalnice postavimo v olje in okoli njega se morajo začeti pojavljati majhni mehurčki. Na moji indukciji je možnost izbrati temperaturo, sicer pa pečemo nekje na srednjem ognju.
  6. Vzamemo dve žlički, ki jih najprej pomočimo v vroče olje in zajamemo testo. Z eno žličko ga zajamemo in z drugo potisnemo v olje. 
  7. Naenkrat pečemo toliko mišk, da še lahko plavajo in se same obrnejo. Miške se v 99 % obrnejo same, ko so na eni strani dovolj pečene. Če se morda res nočejo, jim pri tem pomagamo. 
  8. Miške pečemo do lepe zlato rjave barve. S penovko jih pobiramo ven iz olja in jih odlagamo na rešetko, da se odvečno olje odteče. Če rešetke nimamo, jih polagamo na krožnik obložen s papirnato brisačko.
  9. Še vroče miške posujemo z mletim sladkorjem v prahu oziroma s sladilom SugarSweet Soft 1:1. 

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani