Osnove: Lemon curd ali limonina krema

10:46

Lemon curd je odlična limonina krema, ki je sladka, kremasta in seveda kiselkasta. 😋😊 Odlična je za v torte, palačinke, vaflje, rulade ali pa kar na žlico. 😊  Pri nas je nekoliko težje dobavljiva, saj se je ne uporablja tako pogosto za peko, vendar jo je čisto enostavno pripraviti doma. Potrebujemo le nekaj povsem enostavnih sestavin in že se lahko sladkamo s kiselkasto kremo. 


Sestavine:
  • 3 rumenjaki
  • 1 celo jajce
  • sok in lupinica 4 večjih bio limon
  • 120 g sladkorja
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 80 g masla
Postopek:
  1. Naribamo lupinico 4 večjih bio limon in jih ožamemo. 
  2. Limonin sok zlijemo v kozico, dodamo lupinico in sladkor. Postavimo na srednji ogenj in kuhamo toliko časa, da se sladkor povsem raztopi.
  3. Koruzni škrob posebej zmešamo z žlico vode, saj če ga bomo dodali k vročemu limoninemu soku, se bodo naredile grudice. Zlijemo ga k limoninemu soku in premešamo.
  4. Znižamo ogenj in dodamo maslo, da se raztopi. 
  5. Nekaj žlic mešanice dodamo k rumenjakom in jajcu in jih na ta način tempiramo. Nočemo, da bi nam jajca nehote zakrknila, kar bi se zgodilo, če bi jajca zlili direktno v vročo tekočino. Vse skupaj premešamo in zlijemo nazaj k preostalemu limoninemu soku.
  6. Počasi kuhamo še okoli 3-5 minut, toliko da se krema zgosti. Medtem ves čas mešamo, saj nočemo, da bi se nam zažgala.
  7. Kremo nato precedimo čez cedilo, da se znebimo morebitnih koščkov zakrknjenih jajc. Ohladimo.
  8. Povsem ohlajeno kremo nadevamo v kozarček in jo v hladilniku lahko hranimo do 2 tednov.

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani