Polnozrnati bučni scones s sladko glazuro

14:42

Če v jesenskem času kaj obožujem, so to vsekakor krasne oranžne buče. 😍😃 Iz njih res lahko pripraviš veliko število tako slanih kakor tudi sladkih jedi. In verjetno ni treba posebej poudarjati, da se sama bolj nagibam k posladkom iz te barvne jesenske dobrote.


O scones sem govorila že tukaj, ko sem naredila vegansko verzijo kokosovih sconesov. Sicer so to v originalu neke vrste majhni sladki kruhki oziroma čajni kolački. Teli bučni so idealni posladek v jeseni, ki jih lahko prerežemo in znotraj namažemo maslo ali smetanov namaz. V hladnejših dneh pa poleg postrežemo še odlično kavico s smetano in aromo začimb oziroma aromatičen pumpkin spice latte. 😍Slednji sconesi so menda v jeseni tudi v pravi hit v Starbucksu, vendar ker pri nas še žal ne obstaja, jih preprosto pripravimo doma. Vzelo nam bo le kakšne pol ure. 😉😋


Sestavine:
  • 160 g bučnega pireja
  • 1 jajce
  • 1,5 žlice smetane
  • 1,5 žlice mleka
  • 85 g hladnega masla narezanega na kocke
  • 110 g sladkorja
  • 140 g bele moke
  • 160 g polnozrnate moke
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/2 žličke mletega ingverja
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka
  • 1/4 žličke pimenta
  • 1 žlico pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • 1 jajce + nekaj vode za premaz
Za sladko glazuro:
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici mleka
  • ščep cimeta
Postopek:

  1. V večjo posodo stresemo vse suhe sestavine. Sladkor, belo in polnozrnato moko, pecilni, sol, cimet, muškatni orešček, mleti ingver in piment. Premešamo.
  2. V suhe sestavine stresemo na kocke narezano hladno maslo in ga zdrobimo kar z rokami, razen če imamo kuhinjski pripomoček za mečkanje krompirja. Nastati nam morajo neke vrste drobtine. 
  3. Posebej zmešamo skupaj bučni pire, jajce, mleko in sladko smetano. Vlijemo k suhim sestavinam in zamesimo gladko testo. Če se nam nekoliko preveč lepi na roke, dodamo še nekaj več moke.
  4. Testo pretresemo na čisto kuhinjsko površino in iz njega oblikujemo krog, kakšnega 1,5 centimetra debeline. Z manjšim kozarcem naredimo kroge, dokler nam ne zmanjka testa. 
  5. Odlagamo jih na pekač obložen s peki papirjem, vsaj 2 cm narazen, saj se med peko še nekoliko razlezejo in narastejo. 
  6. Nekaj vode zmešamo skupaj z razžvrkljanim jajcem in vsak scone premažemo. 
  7. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 190°C okoli 14-16 minut oziroma do zlato rjave barve. Scones bodo na otip še vedno mehki.
  8. Medtem pripravimo še sladko glazuro, kjer samo zmešamo skupaj presejan sladkor v prahu in mleko. Na vsak scones naredimo nekaj "prog." Postrežemo tople ali hladne.
Prijetno jesensko sladkanje! 


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani