Polnozrnati bučni scones s sladko glazuro
14:42
Če v jesenskem času kaj obožujem, so to vsekakor krasne oranžne buče. 😍😃 Iz njih res lahko pripraviš veliko število tako slanih kakor tudi sladkih jedi. In verjetno ni treba posebej poudarjati, da se sama bolj nagibam k posladkom iz te barvne jesenske dobrote.
O scones sem govorila že tukaj, ko sem naredila vegansko verzijo kokosovih sconesov. Sicer so to v originalu neke vrste majhni sladki kruhki oziroma čajni kolački. Teli bučni so idealni posladek v jeseni, ki jih lahko prerežemo in znotraj namažemo maslo ali smetanov namaz. V hladnejših dneh pa poleg postrežemo še odlično kavico s smetano in aromo začimb oziroma aromatičen pumpkin spice latte. 😍Slednji sconesi so menda v jeseni tudi v pravi hit v Starbucksu, vendar ker pri nas še žal ne obstaja, jih preprosto pripravimo doma. Vzelo nam bo le kakšne pol ure. 😉😋
O scones sem govorila že tukaj, ko sem naredila vegansko verzijo kokosovih sconesov. Sicer so to v originalu neke vrste majhni sladki kruhki oziroma čajni kolački. Teli bučni so idealni posladek v jeseni, ki jih lahko prerežemo in znotraj namažemo maslo ali smetanov namaz. V hladnejših dneh pa poleg postrežemo še odlično kavico s smetano in aromo začimb oziroma aromatičen pumpkin spice latte. 😍Slednji sconesi so menda v jeseni tudi v pravi hit v Starbucksu, vendar ker pri nas še žal ne obstaja, jih preprosto pripravimo doma. Vzelo nam bo le kakšne pol ure. 😉😋
Sestavine:
- 160 g bučnega pireja
- 1 jajce
- 1,5 žlice smetane
- 1,5 žlice mleka
- 85 g hladnega masla narezanega na kocke
- 110 g sladkorja
- 140 g bele moke
- 160 g polnozrnate moke
- 1/2 žličke cimeta
- 1/2 žličke mletega ingverja
- 1/4 žličke muškatnega oreščka
- 1/4 žličke pimenta
- 1 žlico pecilnega praška
- 1/2 žličke soli
- 1 jajce + nekaj vode za premaz
Za sladko glazuro:
- 120 g sladkorja v prahu
- 2 žlici mleka
- ščep cimeta
Postopek:
- V večjo posodo stresemo vse suhe sestavine. Sladkor, belo in polnozrnato moko, pecilni, sol, cimet, muškatni orešček, mleti ingver in piment. Premešamo.
- V suhe sestavine stresemo na kocke narezano hladno maslo in ga zdrobimo kar z rokami, razen če imamo kuhinjski pripomoček za mečkanje krompirja. Nastati nam morajo neke vrste drobtine.
- Posebej zmešamo skupaj bučni pire, jajce, mleko in sladko smetano. Vlijemo k suhim sestavinam in zamesimo gladko testo. Če se nam nekoliko preveč lepi na roke, dodamo še nekaj več moke.
- Testo pretresemo na čisto kuhinjsko površino in iz njega oblikujemo krog, kakšnega 1,5 centimetra debeline. Z manjšim kozarcem naredimo kroge, dokler nam ne zmanjka testa.
- Odlagamo jih na pekač obložen s peki papirjem, vsaj 2 cm narazen, saj se med peko še nekoliko razlezejo in narastejo.
- Nekaj vode zmešamo skupaj z razžvrkljanim jajcem in vsak scone premažemo.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 190°C okoli 14-16 minut oziroma do zlato rjave barve. Scones bodo na otip še vedno mehki.
- Medtem pripravimo še sladko glazuro, kjer samo zmešamo skupaj presejan sladkor v prahu in mleko. Na vsak scones naredimo nekaj "prog." Postrežemo tople ali hladne.
Prijetno jesensko sladkanje!
0 komentarji