Cheesecake z belo čokolado in malinami

15:00

Tole tortico sem verjetno v letošnjem poletju naredila največkrat. Najprej sem jo poleg Ombre tortice z gozdnimi sadeži pripravila za svoj rojstni dan (v zadnjem času za praznovanja vedno naredim dve različni), potem pa je nastala še za nekaj drugih rojstnih dni, saj je bila prav vsem zares izjemno všeč. Sladka puhasta krema z belo čokolado se izjemno dobro ujema z rahlo kiselkastimi malinami in je prav zares top kombinacija.


Recept je sicer rahlo pridelan od Brezglutenske tortice z gozdnimi sadeži, saj sem ga hotela preizkusiti še z malinami. Biskvita nam ni potrebno peči, kar je velik plus med poletjem in tudi v tem času, če pečico ravno takrat potrebujemo za kakšno drugo pomembno stvar. 


Sestavine:
(za premer torte 24 cm)

Za piškotno dno:
  • 230 g piškotov (uporabimo lahko katerekoli, meni so najboljši masleni biskvitni obročki iz Lidla)
  • 120 g masla
  • 1-2 žlici mleka
Za sadni malinov žele:
  • 430 g zamrznjenih malin
  • 4-5 žlic sladkorja v prahu
  • 2 žlici limoninega soka
  • 9 lističev želatine
Za slastno čokoladno kremo:
  • 290 g bele čokolade
  • 100 g sladke smetane
  • 500 g kremnega sira sobne temperature
  • 250 g maskarpone sirčka
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 350 g sladke smetane (zelo hladne)
  • 1 čajna žlička vanilijeve esence
  • 5 lističev želatine 
Za okrasitev: 
  • 250 g malin 
  • 1-2 žlici sladkorja v prahu
  • 3 lističe želatine
  • 250 g sladke smetane
  • 1 kremfix
  • sveže maline
Postopek:

Za žele iz malin:
  1. Najprej se bomo lotili priprave želeja, saj vzame kar nekaj časa in še želimo, da bo velikost želeja manjša od velikosti piškotnega dna. 😉
  2. Maline (ali katerokoli drugo sadje) stresemo v kozico, dodamo limonin sok in kuhamo toliko časa, da se nekoliko razpustijo. 
  3. Ko se nekoliko razkuhajo in večje kose sadja brez težav razpolovimo s kuhalnico na pol, vzamemo palični mešalnik in jih zmiksamo v gosto kašo. 
  4. Sedaj moramo vse precediti, saj v naši tortici ne želimo tistih malih pešk od malin. Če bomo uporabili namesto malin jagode ali borovnice, lahko ta postopek izpustimo. 
  5. Ko vse precedimo čez cedilo, v toplo sadje stresemo ožete lističe želatine, ki smo jih predhodno namakali v hladni vodi. Dobro premešamo in sladkamo. 
  6. Obod za torte nastavimo na velikost 20 cm, saj želimo, da je sadni disk manjši od velikosti cele torte. Obod torte postavimo na pladenj, potem pa spodaj položimo plastično kuhinjsko folijo in jo po zunanji strani dobro stisnemo k obodu, da nam tekoče maline ne bodo tekle izpod oboda  oziroma čim manj. Obvezno postavimo na ravno podlago, da bo tudi žele raven. V hladilnik mora za vsaj 1 uro (še boljše če več), da se nekoliko potrdi in potem po potrebi še v zamrzovalnik za pol ure, da je res trden in bomo brez težav rokovali z njim. 
  7. Če nimamo nastavljivega oboda za torte ampak le pekač za peko torte s snemljivim obodom, potem lahko uporabimo tudi kakšen globok krožnik. Enako ga obložimo s kuhinjsko plastično folijo in vanj zlijemo tekočo sadno zmes. Žele bo sicer imel malo hribčka, ampak bo torta prav tako čudovita. 
Za piškotno dno:
  1. Ko se nam žele že strjuje, bomo pripravili piškotno dno. Piškote zmiksamo v drobtine v multipraktiku. Lahko jih damo tudi v vrečko, jo dobro zavežemo in z valjarjem toliko časa udarjamo po njej, da se piškoti povsem zdrobijo. 
  2. Drobtinam dodamo stopljeno maslo in mleko, saj se tako kasneje lažje reže.
  3. Piškotne drobtine skupaj z maslom stresemo v pekač obložen s peki papirjem (lažje bomo odstranili) ali na pladenj na katerega smo postavili nastavljiv obod za torte, ki je znotraj oboda obložen z acetatno folijo ali peki papirjem. 
  4. Piškotne drobtine razporedimo po celotni površini in jih pogladimo z žlico ali nanje pritiskamo s spodnjim delom kozarca. 
  5. Postavimo jih v hladilnik za 20 minut ali v zamrzovalnik za kakšnih 10 minut, da se maslo strdi. 
Za puhasto kremo z belo čokolado:
  1. Belo čokolado nadrobimo v skledo in poleg prilijemo 100 g sladke smetane. Skledo postavimo nad kozico v kateri vre nekaj vode. Pazimo, da se spodnji del sklede ne dotika vode. Čokolado skupaj s smetano tako raztopimo nad soparo.
  2. Ko se čokolada povsem stopi, vanjo dodamo zmehčane in ožete lističe želatine, ki smo jo predhodno namakali v hladni vodi. Premešamo.
  3. Dobro je, da je kremni sir in maskarpone sobne temperature, saj ju bomo tako lažje kremasto zmešali z električnim mešalnikom. Sladkamo.
  4. Hladno smetano direktno iz hladilnika stepamo, dokler ni trdno stepena. Mora biti res hladna, sicer se nam lahko sesiri. 
  5. V kremni sir nežno vmešamo stopljeno čokolado (ne sme biti vroča!) in nato na koncu nežno vmešamo še sladko smetano.
  6. Dobro tretjino kreme nadevamo na piškotno dno in damo za kakšne pol ure tortico na hladno, da se krema nekoliko potrdi. 
  7. Disk želeja iz malin se je v tem času že moral potrditi. Mora biti precej kompakten in ko odstranimo folijo, se nam v rokah ne sme strgati oziroma razpasti na manjše kose. Če se nam to vseeno zgodi, ni nič hudega. Tortica znotraj morda ne bo delovala kot iz slaščičarne, vendar bo okus seveda povsem enak. 😉
  8. Torto vzamemo iz hladilnika in na prvo plast kreme nežno položimo disk iz malin. Poskusimo ga postaviti čim bolj na sredino.
  9. Čez disk in okoli njega nadevamo še preostanek kreme. Zares kremo spravimo okoli diska, da se ne bo na koncu videlo, da jo kje kaj manjka.
  10. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema nekoliko potrdi. 
Za okrasitev:
  1. Da bo naša tortica lepo okrašena, ji moramo narediti še neke vrste malinovo "glazuro." 
  2. Pripravimo jo na enak način kot smo pripravili malinov žele. Zamrznjene maline nekoliko pokuhamo, da se razpustijo, jih zmiksamo v pire s paličnim mešalnikom in precedimo, da se znebimo vseh pešk.
  3. Sladkamo po okusu in dodamo v še tople maline ožete lističe želatine. 
  4. Malinovo glazuro počasi po žlici dodajamo na torto, da jo lepo razporedimo po celotni površini. Tortica mora na hladno še za vsaj kakšno uro, da se glazura potrdi. 
  5. Odstranimo obod za torto in peki papir ali acetatno folijo, ko je bila torta dovolj časa na hladnem in je glazura na otip strjena. 
  6. Na koncu samo še trdno stepemo sladko smetano s kremfixom, da bo bolj trdna. Nadevamo dresirno vrečko s poljubnim nastavkom in na torto naredimo več manjših rozet. V vsako ali vsako drugo potisnemo svežo malino. Maline po želji nadevamo v večji kupček tudi na sredino torte.
  7. Če nam piškotno dno ni uspelo, da bi bilo povsod enako lepo, to brez težave zakrijemo, tako da okoli cele torte naredimo več mini rožic. Dresirno vrečko postavimo pod kotom, nastavek naslonimo čisto na piškotno podlago in ven stisnemo malo kreme, da nastane manjša rozeta. Postopek ponavljamo dokler ne pridemo okoli cele torte. In to je to. 😉😊
Prijetno sladkanje! 😊😍


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani