Tropska Pina Colada tortica [BG, VG]
12:00
Že kar nekaj časa sem imela v glavi, kako bom spekla eno bolj tropsko tortico, da ne bodo vedno klasični okusi, kajti včasih se res prileže nekaj povsem drugačnega. 😊 Nastala je tropska tortica s kokosom in ananasom, ki sem jo preprosto poimenovala Pina Colada tortica. 😀
Torta je zaradi težav s kožo nastala brez mlečnih izdelkov oziroma skoraj veganska (razen želatine) in brez glutena. Seveda lahko brez težav uporabite svoje najljubše piškote, navadno maslo in klasične kokosove jogurte, ki jih dobite v vsaki trgovini. Vsem, ki obožujete ananas in kokos pa bo torta vsekakor božanska, saj se okusi med seboj zares odlično prepletajo. 😊😋😍 Zato sem morala poleg tortice kot vedno speči še enake muffine, katere recept bom objavila enkrat v kratek. Mar je poletje lahko zaključiti še lepše kakor z božansko tropsko torto? 😉
Sestavine:
(za velikost torte premera 20 cm)
Za piškotno dno:
- 150 g piškotov brez glutena
- 60 g kokosovega masla ali olja
- 2 žlici rastlinskega mleka
- 1 žlico kokosove moke
- 300 g ananasa iz kompota
- 150 ml ananasovega soka iz kompota
- 100 ml vode
- 1 vrečko vanilijevega pudinga brez glutena
- 200 g veganske bele čokolade s kokosom
- 60 g kokosovega mleka (iz pločevinke)
- 500 g naravnega kokosovega jogurta (jaz sem uporabila znamke Joya)
- 500 g sojinega jogurta s kokosom (ali v celoti uporabimo naravnega kokosovega)
- 3 jušne žlice kokosove moke
- 2-3 žlici kokosovega likerja (opcijsko)
- 40 g sladkorja v prahu
- 9 lističev želatine ali agar agar (za povsem vegansko verzijo)
- 180 g ananasa iz kompota
- 3 lističi želatine (ali agar agar)
- sladkor v prahu
- kokosovo mleko iz pločevinke ali kokosova smetana
- sveži ananasa
- 1 kremfix
Postopek:
Za ananasovo kremo:
- Najprej se lotimo priprave ananasove kreme, kajti kuhali bomo puding in piškoti ter vroč puding ne gresta skupaj.
- Ananas narežemo na majhne koščke, jih stresemo v kozico in prilijemo tekočino iz kompota. Zavremo, medtem pa v hladni vodi zmešamo vanilijev puding v gladko zmes. Nič dodatno ne sladkamo, kakor med kuhanjem pudinga, saj je že ananas dovolj sladek.
- Med vreli ananas vmešamo puding in na nizkem ognju kuhamo dokler se ne zgosti. Medtem ves čas mešamo, da se nam ne bi kaj zažgalo.
- Vročo kremo najprej ohladimo, kajti sicer bomo stopili maslo v piškotnem dnu, česar pa ne želimo. Iz lastnih izkušenj vem, da boljše, če ne hitiš :) Maslo se ti stopi in teče izpod oboda ven, kar pa nočemo. Če želimo pospešiti postopek ohlajanja, za 5-10 minut postavimo v zamrzovalnik, sicer pa je bolje da pretresemo iz kozice v čisto skledo in ohladimo na kuhinjskem pultu.
- Medtem ko se krema hladi, se lotimo piškotnega dna.
Za piškotno dno:
- Kot pri torti brez peke najprej naredimo piškotno dno. Piškote zmeljemo v multipraktiku ali jih stresemo v vrečko in z valjarjem toliko časa tolčemo po njih, da dobimo drobtine. Dodamo stopljeno kokosovo maslo, kokosovo moko in mleko. Vse skupaj dobro premešamo.
- Zdrobljene piškote stresemo v notranjost pekača za torte ali znotraj oboda, ki smo ga nastavili na 20 cm in obložili s peki papirjem ali acetatno folijo.
- Piškote razporedimo po celotni površini in jih lepo pogladimo, da so pride povsod približno enako visoko. Postavimo na hladno za vsaj 20 min, da se maslo nekoliko potrdi.
- Na strjene piškote nadevamo ananasovo kremo, ki se je medtem zagotovo že dovolj ohladila.
Za kokosovo kremo:
- Vegansko belo čokolado s kokosom nadrobimo v skledo in poleg prilijemo 60 g kokosovega mleka iz pločevinke. Skledo postavimo nad kozico v kateri vre nekaj vode. Pazimo, da se spodnji del sklede ne dotika vode. Čokolado skupaj s smetano tako raztopimo nad soparo.
- Ko se čokolada povsem stopi, vanjo dodamo zmehčane in ožete lističe želatine, ki smo jo predhodno namakali v hladni vodi. Premešamo. Uporabimo lahko tudi agar agar, ki ga pripravimo po navodilih na vrečki.
- Jogurte zmešamo skupaj s sladkorjem v prahu in kokosovo moko. Po želji za še več okusa dodamo kokosov liker.
- V jogurte vmešamo stopljeno belo čokolado in zlijemo čez plast ananasa in pudinga.
- Lepo pogladimo in postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se krema nekoliko potrdi.
Za ananasov preliv in okrasitev:
- Ananas spasiramo v pire in zraven dodamo lističe želatine, ki smo jih stopili nad nizkim ognjem ali v mikrovalovni pečici.
- Ananas nadevamo na tortico, da je povsod enako. Pekač/obod za torto pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo, da se tortica ne bi navzela vonjav v hladilniku in jo damo počivat za 6 ur še najbolje, da čez noč. Tako ima dovolj časa, da se ohladi, strdi in nekoliko usede. 😉
- Naslednji dan se lotimo samo še dokončne okrasitve. Jaz sem v smetano zmiksala kar kokosovo mleko iz pločevinke, ki sem mu odvzela vodo. Zraven sem vmešala še en kremfix za trdnost in sladkor v prahu.
- S kremo sem na tortico naredila večje rozete in še na dnu, ker mi je ostalo dovolj kreme in še kakšne napake sem tako skrila. 😀 Ananas sem narezala na manjše kose in ga položila kar med rozete in po sredini natresla še nekaj kokosovega chipsa.
Prijetno sladkanje!
0 komentarji