Tropska Pina Colada tortica [BG, VG]

12:00

Že kar nekaj časa sem imela v glavi, kako bom spekla eno bolj tropsko tortico, da ne bodo vedno klasični okusi, kajti včasih se res prileže nekaj povsem drugačnega. 😊 Nastala je tropska tortica s kokosom in ananasom, ki sem jo preprosto poimenovala Pina Colada tortica. 😀 


Torta je zaradi težav s kožo nastala brez mlečnih izdelkov oziroma skoraj veganska (razen želatine) in brez glutena. Seveda lahko brez težav uporabite svoje najljubše piškote, navadno maslo in klasične kokosove jogurte, ki jih dobite v vsaki trgovini. Vsem, ki obožujete ananas in kokos pa bo torta vsekakor božanska, saj se okusi med seboj zares odlično prepletajo. 😊😋😍 Zato sem morala poleg tortice kot vedno speči še enake muffine, katere recept bom objavila enkrat v kratek. Mar je poletje lahko zaključiti še lepše kakor z božansko tropsko torto? 😉



Sestavine:
(za velikost torte premera 20 cm)

Za piškotno dno: 
  • 150 g piškotov brez glutena 
  • 60 g kokosovega masla ali olja
  • 2 žlici rastlinskega mleka
  • 1 žlico kokosove moke
Za ananasovo kremo:
  • 300 g ananasa iz kompota
  • 150 ml ananasovega soka iz kompota
  • 100 ml vode
  • 1 vrečko vanilijevega pudinga brez glutena
Za kokosovo kremo:
  • 200 g veganske bele čokolade s kokosom
  • 60 g kokosovega mleka (iz pločevinke)
  • 500 g naravnega kokosovega jogurta (jaz sem uporabila znamke Joya)
  • 500 g sojinega jogurta s kokosom  (ali v celoti uporabimo naravnega kokosovega)
  • 3 jušne žlice kokosove moke
  • 2-3 žlici kokosovega likerja (opcijsko)
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 9 lističev želatine ali agar agar (za povsem vegansko verzijo)
Za ananasov preliv in okrasitev:
  • 180 g ananasa iz kompota
  • 3 lističi želatine (ali agar agar)
  • sladkor v prahu
  • kokosovo mleko iz pločevinke ali kokosova smetana
  • sveži ananasa
  • 1 kremfix
Postopek

Za ananasovo kremo:
  1. Najprej se lotimo priprave ananasove kreme, kajti kuhali bomo puding in piškoti ter vroč puding ne gresta skupaj. 
  2. Ananas narežemo na majhne koščke, jih stresemo v kozico in prilijemo tekočino iz kompota. Zavremo, medtem pa v hladni vodi zmešamo vanilijev puding v gladko zmes. Nič dodatno ne sladkamo, kakor med kuhanjem pudinga, saj je že ananas dovolj sladek. 
  3. Med vreli ananas vmešamo puding in na nizkem ognju kuhamo dokler se ne zgosti. Medtem ves čas mešamo, da se nam ne bi kaj zažgalo. 
  4. Vročo kremo najprej ohladimo, kajti sicer bomo stopili maslo v piškotnem dnu, česar pa ne želimo. Iz lastnih izkušenj vem, da boljše, če ne hitiš :) Maslo se ti stopi in teče izpod oboda ven, kar pa nočemo. Če želimo pospešiti postopek ohlajanja, za 5-10 minut postavimo v zamrzovalnik, sicer pa je bolje da pretresemo iz kozice v čisto skledo in ohladimo na kuhinjskem pultu. 
  5. Medtem ko se krema hladi, se lotimo piškotnega dna.
Za piškotno dno: 
  1. Kot pri torti brez peke najprej naredimo piškotno dno. Piškote zmeljemo v multipraktiku ali jih stresemo v vrečko in z valjarjem toliko časa tolčemo po njih, da dobimo drobtine. Dodamo stopljeno kokosovo maslo, kokosovo moko in mleko. Vse skupaj dobro premešamo.
  2. Zdrobljene piškote stresemo v notranjost pekača za torte ali znotraj oboda, ki smo ga nastavili na 20 cm in obložili s peki papirjem ali acetatno folijo. 
  3. Piškote razporedimo po celotni površini in jih lepo pogladimo, da so pride povsod približno enako visoko. Postavimo na hladno za vsaj 20 min, da se maslo nekoliko potrdi.
  4. Na strjene piškote nadevamo ananasovo kremo, ki se je medtem zagotovo že dovolj ohladila. 
Za kokosovo kremo:
  1. Vegansko belo čokolado s kokosom nadrobimo v skledo in poleg prilijemo 60 g kokosovega mleka iz pločevinke. Skledo postavimo nad kozico v kateri vre nekaj vode. Pazimo, da se spodnji del sklede ne dotika vode. Čokolado skupaj s smetano tako raztopimo nad soparo.
  2. Ko se čokolada povsem stopi, vanjo dodamo zmehčane in ožete lističe želatine, ki smo jo predhodno namakali v hladni vodi. Premešamo. Uporabimo lahko tudi agar agar, ki ga pripravimo po navodilih na vrečki. 
  3. Jogurte zmešamo skupaj s sladkorjem v prahu in kokosovo moko. Po želji za še več okusa dodamo kokosov liker. 
  4. V jogurte vmešamo stopljeno belo čokolado in zlijemo čez plast ananasa in pudinga. 
  5. Lepo pogladimo in postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se krema nekoliko potrdi. 
Za ananasov preliv in okrasitev:
  1. Ananas spasiramo v pire in zraven dodamo lističe želatine, ki smo jih stopili nad nizkim ognjem ali v mikrovalovni pečici. 
  2. Ananas nadevamo na tortico, da je povsod enako. Pekač/obod za torto pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo, da se tortica ne bi navzela vonjav v hladilniku in jo damo počivat za 6 ur še najbolje, da čez noč. Tako ima dovolj časa, da se ohladi, strdi in nekoliko usede. 😉
  3. Naslednji dan se lotimo samo še dokončne okrasitve. Jaz sem v smetano zmiksala kar kokosovo mleko iz pločevinke, ki sem mu odvzela vodo. Zraven sem vmešala še en kremfix za trdnost in sladkor v prahu. 
  4. S kremo sem na tortico naredila večje rozete in še na dnu, ker mi je ostalo dovolj kreme in še kakšne napake sem tako skrila. 😀 Ananas sem narezala na manjše kose in ga položila kar med rozete in po sredini natresla še nekaj kokosovega chipsa. 
Prijetno sladkanje!




You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani