Cheesecake s svežimi figami, medom in pistacijami

12:00

Fig se do nedavnega niti slučajno ne bi pritaknila. Na prvi pogled so mi bile grde, znotraj čudne in kot otroka me ne bi pripravil, da bi kaj podobnega nesla v usta. Enaka zgodba je bila tudi s kakijem, dokler kot že odrasla oseba nisem ugotovila, da zadeva nikakor ni slaba in da če ješ zrele, je sadež okusen in sladek. Kot otrok res včasih lahko zamujaš kakšno odlično zadevo. 😊


Tortica je nastala povsem spontano. Včasih ravno ne potrebuješ kakšnega večjega praznovanja ali namena, da si po kosilu privoščiš kos okusne domače tortice. Kupiti sem morala samo fige, vse ostale sestavine pa sem imela še na zalogi od sestrine poroke, ko sem delala 1001 slaščico. 😊 Enkrat kmalu bodo recepti tudi še od raznih novih slaščic, ki sem jih takrat pripravila. Tokrat pa tale majhna sirova tortica brez peke, z nekaj figove marmelade in seveda s polno svežimi figami. 😍😃 Tortica bo všeč prav vsakemu, ki uživa v teh slastnih sadežih. 😉


Sestavine:
(za velikost torte premera 18 cm)
  • 150 g Oreo piškotov (ali katerihkoli čokoladnih piškotov s polnilom)
  • 30 g masla
  • 1 žlico mleka
  • 500 g kremnega sira
  • 270 g sladke smetane
  • 2-3 žlice figove marmelade
  • 4 žlice sladkorja v prahu
  • 5 lističev želatine
  • okoli 5-6 svežih fig
  • nekaj oluščenih in nasekljanih pistacij
  • med ali javorjev/agavin sirup
Postopek:
  1. Oreo piškote ali katerekoli druge piškote s polnilom (Hit, ...) zdrobimo v multipraktiku ali z valjarjem v drobtine. 
  2. Maslo stopimo nad nizkim ognjem v kozici ali v mikrovalovni pečici. Dodamo ga piškotnim drobtinam in dobro premešamo. Jaz rada dodam še kakšno žlico mleka, saj se mi zdi, da je precej boljše.
  3. Na izbran pladenj položimo obroč za torto, ki smo ga znotraj obložili s peki papirjem ali acetatno folijo (kupimo lahko v papirnicah ali specializiranih trgovinah za peko). V notranjost stresemo piškotne drobtine in jih z roko ali žlico razporedimo po celotni površini. Postavimo v hladilnik za vsaj 20 minut, če se nam pa mudi pa lahko tudi v zamrzovalnik za 7-10 min, da se maslo strdi.
  4. Medtem pripravimo kremo. Najboljše je, če je kremni sir sobne temperature, saj bo tako med stepanjem z električnim mešalnikom postal lepo kremast. 
  5. V kremni sir dodamo figovo marmelado (če nimamo, lahko tudi izpustimo) in sladkor po okusu. 
  6. Izjemno hladno sladko smetano (direktno iz hladilnika) trdno stepemo. Smetana mora biti zares zelo hladna, saj se nam lahko sicer sesiri, če jo bomo imeli na sobni temperaturi. Nežno jo vmešamo k kremnemu siru. 
  7. Lističe želatine najprej namakamo v hladni vodi, nato pa dobro ožete stopimo nad nizkim ognjem ali v mikrovalovni. Pazimo, da jih ne zažgemo, ker zasmojena želatina zares neznansko smrdi!
  8. Tekoče želatine ne vlijemo kar takoj k kremi, ker nam slednjo lahko sesiri oziroma prehitro zaželira in nastanejo grudice. Zato najprej nekaj kreme vmešamo k želatini (in ne obratno!), da se oboje lepo poveže med seboj. Po želji lahko vmešamo še nekaj kreme, da bomo prepričani in nato vse skupaj vmešamo v preostanek kreme. 
  9. Kremo nadevamo na piškotno dno in po vrhu čim lepše pogladimo, torej da ne bo zares vidne razlike, da je na eni strani višje kot na drugi. 😉
  10. Tortico pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo, da se ne navzame vonjav iz hladilnika in jo damo počivati za vsaj 5 ur, še najboljše čez noč.
  11. Ko je dovolj časa počivala in je vrh torte na otip trden, odstranimo obroč in peki papir oziroma acetatno folijo.
  12. Sveže fige narežemo na polovice, četrtine ali pustimo katero tudi celo in jih zložimo po torti. 
  13. Po torti potresemo še nekaj oluščenih nasekljanih pistacij, da je več barve in za konec vse polijemo z malo medu ali kakšnim sirupom kot je javorjev ali agavin. Med ali sirup damo na žličko in z njo potem gremo čez celo torto. Postopek po želji ponovimo še dvakrat, vendar ne prevečkrat, da se ne bo tortica potem utapljala v medu. 😉
Prijetno jesensko sladkanje! 😉


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani