Dušeno rdeče zelje s hrenovo polivko

20:00

Že pred nekaj časa sta starša obiskala Prago in od tam prinesla tale rahlo nenavaden recept, kajti do takrat še nikoli nisem slišala, da bi zelje jedel skupaj s hrenom. 😀 Pri nas doma imamo delikatesni hren velikokrat v hladilniku, saj si ga skupaj vsak rad namaže na kos kruha skupaj s šunko ali s čim drugim. Zato je seveda za naslednje Martinovo, mami recept preizkusila še na vseh nas. Moram priznati, da gre neverjetno dobro skupaj in to prihaja od nekoga, ki se zelja v vseh oblikah najraje otepa. 😀😉 Kar pomeni, da res ne more biti slabo, četudi se kombinacija malo nenavadno sliši. 😉


Jed lahko pripravite kot prilogo za Martinovo pojedino skupaj z račko, gosko, piščancem in domačim praženim krompirjem ali mlinci. Seveda ne pozabimo tudi na kozarček dobrega kvalitetnega vina. 😊 Vsekakor pa ni to jed, ki bi jo uživali zgolj na tem praznovanju. Pripravimo jo lahko kadarkoli, uporabimo lahko tudi povsem navadno zelje in ga postrežemo pri nedeljskem kosilu. Zelje je vsekakor zdravo in povsem jesensko-zimska hrana, zato si ga le večkrat privoščimo. In sedaj je tu še en način, kako ga uživati več. 😉



Sestavine:
  • 1 glavo rdečega zelja (okoli 700-800 g)
  • 1 žličko sladkorja
  • 1  čebulo
  • 1 jabolko
  • 150 ml rdečega vina 
  • 200 ml jušne osnove 
  • olje
  • sol
  • poper
  • delikatesni hren
  • kisla smetana
Postopek:

  1. Zelju odstranimo zunanje liste in trdo sredico. Liste zelja operemo in jih narežemo na tanke trakove.
  2. Čebulo nasekljamo na čim manjše koščke. Jaz sem tokrat uporabila kar majhen električni sekljalnik. 
  3. V lonec/kozico zlijemo nekaj olja in pristavimo na ogenj, da se ogreje. Dodamo žličko sladkorja in počakamo, da karmelizira. Dodamo nasekljano čebulo in jo pražimo dokler ne postekleni.
  4. K čebuli dodamo zelje in na manjšem ognju dušimo nekaj minut. Medtem olupimo jabolko in ga naribamo k zelju. Solimo in popramo po okusu.
  5. Dodamo katerokoli rdeče vino in jušno osnovo. Jaz sem uporabila zelenjavno, uporabite pa lahko tudi govejo. 
  6. Zelje pokrijemo s pokrovko in ga na nizki temperaturi dušimo okoli 30-40 minut. Po potrebi vmes še zalijemo z nekaj jušne osnove. 
  7. Medtem že lahko pripravimo našo hrenovo polivko. Vse kar naredimo je le to, da nekaj žličk delikatesnega hrena s smetano zmešamo skupaj s kislo smetano. Kisle smetane dodamo h hrenu po lastnem okusu, odvisno kako pekoča hrana nam je všeč. 
  8. Hrenovo polivko serviramo na zelje tik preden ga postrežemo, saj bo hren vroče zelje nekoliko ohladil. Ali pa ga skodelici serviramo zraven in si ga vsak vzame po lastnih željah. 

Dober tek in okusno Martinovo praznovanje! 😉

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani