Jesenski cheesecake

12:00

Včasih se kakšnih sladic lotim brez posebnega razloga ali namena, da bo šlo za kakšno praznovanje rojstnega dne, obletnice... Rada nekaj naredim preprosto zato, ker mi peka in priprava jedi predstavlja sprostitev in morda imam v hladilniku nekaj sestavin, ki jih moram porabiti. In zaradi uživanja v pripravi tortic je tokrat nastala seveda jesensko obarvana bučna tortica. 😉


V Ameriki se približuje Zahvalni dan oziroma Thanksgiving in po celem spletu je poplava receptov na temo tega praznika, da še tebi, ko nimaš prav nič s tem, zadiši, da bi pripravil kakšno slastno večerjo. 😁 In pravzaprav, zakaj pa ne? 😊 Ni treba, da se na mizi znajde ravno velik pečen puran z nadevom, z brusnično omako in pire krompirjem. Pripravimo stvari, ki so nam najbolj po okusu. Za razvajanje brbončic res ni potreben poseben praznik, kajne? 😃 Za posladek pa se lahko lotimo te manjše sladke jesenske tortice, ki jo brez težav lahko pripravimo že kakšen dan prej in še bonus je, da je ni potrebno peči, če pečico potrebujemo za kakšno drugo slastno stvar. 😉


Sestavine:
(za torto premera 18 cm)

Za piškotno dno:
  • 150 g Specuulas piškotov (navadni, čokoladni ali z mandlji)
  • 60 g masla
  • 2 žlici mleka
Za jesensko bučno kremo:
  • 400 g bučnega pireja
  • 300 g kremnega sira
  • 400 g sladke smetane
  • 1-2 žlički pumpkin spice* (po okusu)
  • 80-100 g sladkorja v prahu (po okusu)
  • 2 vrečki Želatine Fix
Za okrasitev:
  • 200 g smetane
  • 1 Kremfix
  • 2 Specuulas piškota
*Pumpkin spice:
  • 2 žlički mletega cimeta
  • 1 žličko mletega ingverja
  • 1 žličko mletega pimenta
  • 1/2 žličke mletega muškatnega oreščka
Postopek:

Za piškotno dno:
  1. Piškote zmeljemo v drobtine v multipraktiku. Lahko jih damo tudi v vrečko, jo dobro zavežemo in z valjarjem toliko časa udarjamo po njej, da se piškoti povsem zdrobijo. 
  2. Drobtinam dodamo stopljeno maslo in mleko, saj se tako kasneje lažje reže.
  3. Piškotne drobtine skupaj z maslom stresemo v pekač obložen s peki papirjem (lažje bomo odstranili) ali na pladenj na katerega smo postavili nastavljiv obod za torte, ki je znotraj oboda obložen z acetatno folijo ali peki papirjem. 
  4. Piškotne drobtine razporedimo po celotni površini in jih pogladimo z žlico ali nanje pritiskamo s spodnjim delom kozarca. 
  5. Postavimo jih v hladilnik za 20 minut ali v zamrzovalnik za kakšnih 10 minut, da se maslo strdi. 
Za jesensko kremo:

  1. Za tortico bomo potrebovali bučni pire, ki ga pri nas v Sloveniji (vsaj jaz ga še nisem našla) ne prodajajo že narejenega v pločevinki kot v tujini. Vzelo nam bo več časa, vendar je priprava izjemno enostavna. Naredimo ga po tem receptu za bučni pire. 
  2. Kremni sir z električnim mešalnikom zmešamo skupaj s hladnim bučnim pirejem. Dodamo Želatino Fix. Pomembno je, da to želatino dodamo preden kremo sladkamo. 
  3. Sladkamo in dodamo pumpkin spice ali samo cimet. 
  4. Smetano trdno stepemo in jo nežno vmešamo v kremo.
  5. Kremo damo na piškotne drobtine in po vrhu lepo pogladimo, da bo tortica čim lepša.
  6. V hladilnik jo postavimo za vsaj 6 ur, še najboljše čez noč, da se malo "usede" in se okusi res prepojijo med seboj. 
Za okrasitev:
  1. Ko je tortica dovolj časa počivala, ji odstranimo obod in peki papir/acetatno folijo. Smetano skupaj s Kremfixom in žlico mletega sladkorja  trdno stepemo, da bomo lažje okrasili tortico.
  2. Smetano nadevamo v dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom in na tortici naredimo več manjših rozet. 
  3. Tortico okrasimo tudi spodaj, da skrijemo piškotno dno in manjše napake, če nam kje ni uspelo kot smo si zamislili - npr. piškotno dno ni povsod enako visoko. Manjše rožice naredimo tako, da pod kotom nežno stisnemo dresirno vrečko in jo nato takoj odmaknemo. Če nam takoj ne uspe kot smo si zamislili, sladko smetano brez težave z nožem odstranimo in pokusimo ponovno. 
  4. 2 piškota še naknadno zdrobimo in drobtine potresemo po rozetah iz sladke smetane in po sredini tortice. Jaz sem na tortico za okras dodala še janeževe zvezde, lahko pa bi okrasili tudi s cimetovimi palčkami.
Prijetno sladkanje! 😉😋



You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani