Osnove: Veganska kokosovo limonina krema [VG, BG]
15:29
Pozimi sem prvič delala limonino kremo oziroma "lemon curd" in zelo se mi je priljubil. 😊 Odličen je v raznih receptih za tortice, muffine, pite, na palačinkah, vafljih ali pa kar lepo na žlico. 😀 Da bi šla krema dobro zraven k kolačkom (recept še pride v kratkem 😉), sem se namenila narediti nekoliko bolj zdravo različico kreme brez sladkorja, masla in jajc.
Maslo in jajca sem nadomestila s polnomastnim kokosovim mlekom v pločevinki, ki ga dobite v vseh večjih trgovinah. Sama imam v hladilniku na zalogi skoraj ves čas vsaj dva, saj jih izjemno rada uporabljam za v kakšno juho, posladek in sedaj v toplejših dneh za sladoledne lučke. Priprava je še precej bolj enostavna kot za klasično kremo in če želite, da je krema lepe rumene barve, samo dodajte nekaj malega kurkume. 😉
Sestavine:
- 1 pločevinka polnomastnega kokosovega masla
- 90 g SugarSweet Soft sladila
- 40 g koruznega škroba (ali krompirjevega/tapiokinega za povsem brezglutenski namaz)
- 130 ml sveže iztisnjenega limoninega soka
- limonina lupinica 2 bio limon
- ščep soli
- malo kurkume (opcijsko)
Postopek:
- Bio limone pod vodo dobro operemo, osušimo in naribamo limonino lupinico. Iz njih iztisnemo tudi sok.
- Kokosovo mleko odpremo in po vrhu poberemo vso strjeno mleko. Na dnu pločevinke nam bo ostalo nekaj kokosove vode, ki bo brez skrbi kar takoj spijemo za žejo ali uporabimo v smoothieju.
- Mleko stresemo v manjšo kozico in postavimo nad nizek ogenj, da mleko spet postane tekoče.
- Dodamo limonino lupinico, ščep soli in sladilo.
- Škrob zmešamo skupaj z limoninim sokom in vse skupaj zlijemo zraven kokosovega mleka. Po želji za barvo dodamo malo kurkume.
- Nad nizkim ognjem počasi kuhamo in medtem ves čas mešamo še vsaj 5 minut, da se limonina krema počasi začne gostiti.
- Še toplo nadevamo v sterilizirane kozarčke in na vrhu kreme damo plastično kuhinjsko folijo ter kozarček zapremo.
- Ohladimo in nato hranimo v hladilniku do 2 tednov.
Prijetno sladkanje! 😊
0 komentarji