Veganski čokoladni piškoti brez glutena
10:15
Živjo vsem skupaj v novem letu! 😀 Upam, da ga preživljate čim boljše in niste preveč zaposleni z obveznostmi ali podlegli kakšni virozi, ki v teh dneh vse preveč razsaja. Jaz se po kratki pavzi vračam z novimi recepti. 😉
Sestavine:
- 1 zelo zrelo banano
- 1/2 skodelice bio arašidovega masla ali katerega drugega masla iz oreščkov (mandljevo, lešnikovo, ...)
- 2 jušni žlici drobno nasekljanih praženih nesoljenih arašidov (ali uporabimo arašidovo maslo s koščki arašidov)
- 2 jušne žlice chia semen + 30 ml vode
- 2 jušne žlice presnega kakava v prahu
- 2 jušne žlice kokosovega sladkorja (ne potrenujemo, če so naše banane zelo zrele in sladke)
- 1/2 čž pecilnega
- 1/2 čž vanilijeve esence
- Arašidovo maslo postavimo za kakšnih 20 sekund v mikrovalovno, da ga nekoliko zmehčamo/stopimo in ga bo lažje vmešati kasneje k ostalim sestavinam. Kozarec z maslom lahko za nekaj minut postavimo tudi v vročo vodo (pazimo seveda, da voda ne pride v kozarec), če mikrovalovne nimamo ali nočemo uporabljati.
- Chia semena natresemo v majhno skodelico in dodamo 30 ml (2 jušni žlici) mrzle vode. Pustimo 5 minut, da se semena napijejo vode.
- Medtem zmečkamo eno zrelo banano, ki mora po lupini imeti že kar nekaj temnih rjavih pik. Dodamo jo k arašidovemu maslu.
- Nekaj arašidov drobno nasekljamo ali vržemo v blender/multipraktik. Zmešamo jih k banani in maslu.
- Dodamo chia semena, ki so se napile vode - one bodo naše piškote držale skupaj in še bolj nasitni bodo.
- Dodamo presni kakav, pecilni, vanilijevo esenco in po potrebi kokosov sladkor, če naše banane niso dovolj zrele.
- Masa za piškote pride seveda zelo lepljiva, zato jih na pekač obložen s peki papirjem odlagamo z žlico. Delamo za jušno žlico velike kupčke 2-3 cm narazen, saj se med peko razlezejo.
- Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 10-12 minut.
- Ko so pečeni, jih ohladimo na pekaču, saj če bomo še vroče hoteli odstraniti s pekača, nam bodo razpadli, ker so zelo rahli.
- Ohlajene hranimo v zaprti posodi in v hladilniku do 3 dneh, ker so hitreje pokvarljivi.
0 komentarji