Veganski čokoladni piškoti brez glutena

10:15

Živjo vsem skupaj v novem letu! 😀 Upam, da ga preživljate čim boljše in niste preveč zaposleni z obveznostmi ali podlegli kakšni virozi, ki v teh dneh vse preveč razsaja. Jaz se po kratki pavzi vračam z novimi recepti. 😉 


Ko je konec praznikov in novega leta, se vsi vsaj nekaj dni skušamo držati novoletnih zaobljub (kakršnekoli smo že sklenili) in na sploh nekoliko bolj zdravo jesti po vseh požrtijah, ki smo jih imeli v prazničnem času. Seveda se je tega zelo težko držati takoj po praznikih, kot tudi še sedaj, ko smo že skoraj pri koncu meseca. Zato si v takih primerih lahko spečemo zdrave piškote, da potešimo lakoto po sladkem. Slednji piškotki so zelo enostavni za pripravo in mehki. Ne vsebujejo nobene moke in jajc, zato primerni tudi za vegane. Seveda pa moramo pri izbiri sestavin tudi paziti. Vsako kupljeno arašidovo maslo ni zdravo, zato raje kupimo bio arašidovo maslo ali pa ga pripravimo sami - je zelo enostavno. 😉 Piškote pa si seveda lahko pripravimo tudi za "take away breakfast" en večer prej, če nam zjutraj ponavadi za zajtrk zmanjka časa in piškotek lepo pojemo na poti v službo ali šolo. 


Sestavine:
  • 1 zelo zrelo banano
  • 1/2 skodelice bio arašidovega masla ali katerega drugega masla iz oreščkov (mandljevo, lešnikovo, ...)
  • 2 jušni žlici  drobno nasekljanih praženih nesoljenih arašidov (ali uporabimo arašidovo maslo s koščki arašidov)
  • 2 jušne žlice chia semen + 30 ml vode
  • 2 jušne žlice presnega kakava v prahu
  • 2 jušne žlice kokosovega sladkorja (ne potrenujemo, če so naše banane zelo zrele in sladke)
  • 1/2 čž pecilnega
  • 1/2 čž vanilijeve esence
Postopek:
  1. Arašidovo maslo postavimo za kakšnih 20 sekund v mikrovalovno, da ga nekoliko zmehčamo/stopimo in ga bo lažje vmešati kasneje k ostalim sestavinam. Kozarec z maslom lahko za nekaj minut postavimo tudi v vročo vodo (pazimo seveda, da voda ne pride v kozarec), če mikrovalovne nimamo ali nočemo uporabljati. 
  2. Chia semena natresemo v majhno skodelico in dodamo 30 ml (2 jušni žlici) mrzle vode. Pustimo 5 minut, da se semena napijejo vode.
  3. Medtem zmečkamo eno zrelo banano, ki mora po lupini imeti že kar nekaj temnih rjavih pik. Dodamo jo k arašidovemu maslu. 
  4. Nekaj arašidov drobno nasekljamo ali vržemo v blender/multipraktik. Zmešamo jih k banani in maslu. 
  5. Dodamo chia semena, ki so se napile vode - one bodo naše piškote držale skupaj in še bolj nasitni bodo. 
  6. Dodamo presni kakav, pecilni, vanilijevo esenco in po potrebi kokosov sladkor, če naše banane niso dovolj zrele.
  7. Masa za piškote pride seveda zelo lepljiva, zato jih na pekač obložen s peki papirjem odlagamo z žlico. Delamo za jušno žlico velike kupčke 2-3 cm narazen, saj se med peko razlezejo.
  8. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 10-12 minut. 
  9. Ko so pečeni, jih ohladimo na pekaču, saj če bomo še vroče hoteli odstraniti s pekača, nam bodo razpadli, ker so zelo rahli. 
  10. Ohlajene hranimo v zaprti posodi in v hladilniku do 3 dneh, ker so hitreje pokvarljivi. 


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani