Osnove: Kokosovo mleko

10:00

V zadnjem času se v prehrani vse več uporablja razno rastlinsko mleko, ki bazira na oreščkih, rižu, žitu itd., ker naj bi bilo bolj zdravo od kravjega. Sama slednjega še vedno uživam, saj v kavi ali kapučinu ne morem piti riževega ali ovsenega mleka, ker mi je enostavno zanič. Vsekakor pa jih rada uporabljam pri peki, palačinkah, smoothijih ipd. Vendar okusno in kvalitetno mleko kar stane nekaj denarja, še posebno v primerih, če ga precej uživamo. A lahko si ga preprosto naredimo sami, potrebujemo le dve sestavini.


Vse kar potrebujemo so oreščki in voda oziroma v tem primeru kokos, saj je meni, poleg lešnikovega mleka, kokosovo najljubše. Dodamo lahko seveda še malo soli, zdravega sladila, vanilijeva semena... Vsekakor pa bo naše domače mleko po okusu drugačno od kupljenega in nam morda ne bo pretirano všeč, ampak vsaj vemo kako kakovostne sestavine smo uporabili. Ni pa to takšno kokosovo mleko, kot ga kupimo v pločevinkah, ampak bolj kot riževo mleko z okusom kokosa.


Sestavine:
  • 2 skodelici bio kokosove moke (jaz sem uporabila Sparovo znamko)
  • 2-4 skodelice prekuhane/filtrirane tople vode (odvisno kako zelo intenziven okus želimo)
  • 1 čž kokosovega sladkorja
Postopek:
  1. V blender/multipraktik stresemo kokos. Dobro je, če uporabimo bio moko, vendar bo tudi vsaka druga koksova moka opravila svojo nalogo.
  2. Prilijemo prekuhano/filtrirano toplo vodo. Topla voda mora biti zato, da se bosta voda in kokos lažje povezala med seboj. Kokosa nič ne namakamo predhodno v vodi, kakor namakamo vse oreščke ali ovsene otrobe.
  3. Dodamo sladkor, da bo naše mleko malo sladko in bolj prijetno za piti. 😉
  4. Miksamo vsaj 3-4 minute.
  5. Pripravimo si skledo, cedilo in čisto kuhinjsko krpo. Kuhinjsko krpo položimo čez cedilo in nanjo zlijemo naše kokosovo mleko. Primemo za robove in toliko časa stiskamo, da ne priteče čez krpo več nobeno mleko. 
  6. Na krpi nam mora sedaj ostati kar nekaj kokosa, ki pa nam ga ni potrebno zavreči. Uporabimo ga lahko v smoothijih, domači granoli, kakšnemu pecivu ipd. 
  7. Mleko povsem ohladimo, nato pa ga prelijemo v sterilizirano steklenico in ga v hladilniku lahko hranimo do 4 dni. 

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani