Čokoladno jagodna torta

16:00

V januarju se pri nas zvrsti kar precej praznovanj in rojstnih dni, zato je kar malo težko biti na kakšni dieti, ko vsak teden nekdo nekaj praznuje in se mize šibijo od raznih dobrot. 😀😁 Seveda pravega praznovanja ni brez glavnega udeleženca na mizi- torte, seveda! 😛😀


Tortica je šla tokrat k nekomu, ki ima že od kar pomnim skoraj najraje kakšne čokoladne torte, zato ni bilo dvoma o okusu. 😉 Vendar sem želela nekoliko drugačno torto od navadne nutelline ali kinder tortice in sem med iskanjem po Pinterestu naletela na neko slike čokoladne torte z jagodami. Bila je videti enostavno čudovita, zato sem se jo vsekakor morala lotiti in še en velik razlog sem imela - sestrin rojstni dan. 😊😋😗🎊🎈 Tortica se je izkazala kot velik uspeh, saj zaradi jagod ni pretežka kot kakšne čokoladne torte in še zaradi celih jagod, je torta izpadla zares božansko. Kot omenjeno je tortica šla sestri za darilo in čeprav sem še hotela narediti notranji prerez tortice, mi ni uspelo. Prehitro jo je zmanjkalo in v tistem trenutku sem na to pozabila. Pa naslednjič. 😉


Sestavine:
(za velikost torte premera 24 cm)

Za biskvit:
  • 3 jajca
  • 80 g moke
  • 20 g grenkega kakava v prahu
  • 100 g sladkorja
  • 1/2 čž sode bikarbone
  • ščep soli
  • 2 čž ohlajene črne kave
Za čokoladno kremo:
  • 500 g maskarpone sirčka
  • 250 g sladke smetane
  • 5 zvrhanih žlic nutelle
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 3 lističe želatine ali 1/2 vrečke želatine mix
  • okoli 1,2 kg svežih jagod
Za čokoladno glazuro:
  • 70 g temne čokolade
  • 100 g smetane
  • sveže jagode
  • 50 g stopljene čokolade za čokoladne svedrce 
Postopek:

Za biskvit:
  1. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Beljake skupaj s ščepom soli stepemo z električnim mešalnikom v sneg. Stepeni so dovolj takrat, ko lahko posodo brez težav obrnemo na glavo in beljaki ne bodo stekli nikamor. 
  2. K rumenjakom primešamo sladkor in jih z mešalnikom stepamo toliko časa, da se volumen vsaj 2x poveča in masa postane nežno rumene barve. Dodamo kuhano in nekoliko ohlajeno kavo (vroča ne sme biti, da nam rumenjaki ne zakrknejo!), ki bo dala čokoladnemu biskvitu še bolj čokoladen okus.
  3. K jajcem in sladkorjem presejemo moko in kakav, saj bo tako še bolj rahla in kakav v prahu ima velikokrat grudice, česar si v torti res ne želimo. 
  4. Nežno vmešamo beljake. Najprej polovico, da maso razhraljamo in nato še preostanek. Vmešamo jih z lopatko ali kuhalnico na način kot bi rezal skozi zrak in ne v smeri urinega kazalca. 
  5. Maso zlijemo v pekač, ki smo ga obložili po dnu s peki papirjem in obod dobro namastili z maslom. 
  6. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 10-12 minut oziroma odvisno od zmogljivosti vaše pečice. V vsakem primeru naredimo test z zobotrebcem - ko ga zapičimo v testo mora priti ven čist. 
  7. Pečen biskvit najprej 10 minut hladimo v pekaču, nato pa ga previdno prestavimo na rešetko, saj se bo tako hitreje ohladil. 
  8. Biskvit mora biti povsem ohlajen preden se lotimo sestavljanja torte. Brez težav ga lahko naredimo že večer prej. Tortica časovno ni zamudna, vendar vseeno potrebuje nekaj časa, da počiva, zato jo raje načrtujmo vnaprej, da bo res izpadla tako kot želimo. 😉
Za čokoladno kremo in jagodni obod:
  1. Medtem ko se biskvit hladi, lahko mi pripravimo kremo in jagode. Jagod kupimo nekoliko več, saj nam teh stvari vedno ponavadi na koncu zmanjka. In če kupimo košarico več, ki nam bo morda na koncu ostala, jo še vedno lahko sami zmažemo. 😉 Včasih pa dobimo tudi kakšno slabo jagodo, ki jo ne moremo ravno uporabiti in je že zato dobro jagod vzeti nekoliko več. Jagode dobro operemo in jih povsem osušimo na papirnati brisački, da so povsem suhe.
  2. Medtem pripravimo nutellino kremo. Smetano trdno stepemo, da dobi vrhove in jo postavimo v hladilnik. Smetano sicer vedno stepamo direktno iz hladilnika, saj se nam sicer morda ne bo želela stepsti in se nam bo sesirila. 
  3. Nato z električnim mešalnikom zmešamo skupaj nutello in maskarpone. V primeru, da bomo pri kremi uporabili želatino mix in ne v lističih, sladkor dodamo po želatini mix, sicer se ne bo hotela krema potrditi. 
  4. Želatino v lističih damo namakati v zelo hladno vodo, da se zmehča. Ko se je namakala dovolj časa, jo ožamemo in stopimo nad nizkim ognjem ali v mikrovalovni le toliko, da se stopi. Pazimo, da je ne zažgemo, ker zares smrdi. 
  5. Od kreme odvzamemo dve žlici in jih vmešamo k želatini. S tem preprečimo kakšno neljubo nezgodo npr. da se nam ne bo čokoladna krema strdila, ker smo želatino vmešali v preveč hladno kremo. Želatino in kremo mešamo toliko časa, da krema postane nekoliko "tekoča" in jo nato vmešamo z lopatko v preostanek kreme. Vmešamo jo na roke, da ne bi dobili navidez sesirjene kreme. V teh primerih je včasih boljše uporabljati želatino mix, ki jo samo nekaj sekund z električnim mešalnikom vmešavamo v kremo. Obe pa enako dobro opravita nalogo.
  6. K kremi ročno vmešamo še smetano in jo postavimo na hladno, dokler se ne lotimo sestavljanja torte. 
  7. Če se nam je biskvit preveč dvignil in se nam zdi, da ga bo občutno preveč, ga brez skrbi prepolovimo ali samo nekoliko odrežemo na vrhu stran. Meni je izjemno narasel, zato sem ga prepolovila in zgornjo polovico uporabila potem za v tortice v kozarčkih, lahko ga tudi zdrobite in naredite truffles ali cakepopos. Seveda pa ga lahko položite na vrh torte. 😉
  8. Biskvit postavimo na pladenj/krožnik in ga obdamo z obodom za torte, katerega smo znotraj obložili z acetatno folijo ali peki papirjem. 
  9. Navlažimo biskvit s toplim kakavom, ne pozabimo tudi na robove. 
  10. Osušenim jagodam odstranimo liste in jih po potrebi tudi nekoliko odrežemo, da bodo vse enako velike. 
  11. Vsekakor pa jih razpolovimo in odrezani del postavimo na obod, tako da "trebušasti" del gleda notri. 
  12. Vzamemo kremo iz hladilnika in jo samo malo namažemo po biskvitu, da se bodo naslednje jagode boljše prijele. Sama tega nisem ugotovila, dokler se torta ni rezala in se je biskvit seveda ločil od jagod. 
  13. Na kremo tako zložimo sedaj vse naše jagode, dokler ne zapolnimo celotnega biskvita. Seveda jih nekoliko odrežemo, da bodo vse jagode kolikor toliko enako visoke. Tiste kolobarje, ki smo jih odrezali, veselo pojemo. 😄
  14. Kremo nadevamo v dresirno vrečko ali navadno kuhinjsko vrečko za živila, ki ji odrežemo en konček. Na ta način bomo lažje kremo spravili med vse jagode in je nikjer ne bo manjkalo. Na koncu kremo po vrhu še z lopatko dobro pogladimo, da bo povsod enako. Pokrijemo obod s plastično kuhinjsko folijo in damo torto počivat v hladilnik čez noč.
Izgled torte preden dodamo po vrhu kremo.
Za čokoladno glazuro:
  1. Ko je tortica dovolj časa počivala, se lotimo še okraševanja.
  2. V skodelico nalomimo čokolado in na nizkem ognjem ogrejemo smetano. Odstavimo jo, ko se na robovih začenjajo pojavljati mehurčki, vendar še ne vre. Zavreti nam ne sme. 
  3. Zlijemo jo čez čokolado, nekaj minut pustimo pri miru, nato pa toliko časa mešamo, da se čokolada povsem stopi. 
  4. Če je na otip res vroča, jo še nekaj časa hladimo, saj nočemo prevroče čokolade zliti na hladno kremo, ker jo lahko to uniči. 
  5. Čokolado zlijemo na sredino torte in jo z lopatko razporedimo po celotni torti. Sama sem ugotovila, da je sicer lažje, če torto vrtimo v rokah in tako razporedimo čokolado. Seveda trdno držimo pladenj in obod skupaj, da se nam ne dogodi kakšna neljuba nesreča. 
  6. Na čokoladno glazuro nadevamo manjše sveže jagode kolikor veliko želimo. 😉
  7. S tem lahko torto zaključimo ali pa nanjo naribamo še čokolado. Lahko tudi nekaj čokolade stopimo, namažemo na peki papir in damo za 15 do 20 minut v hladilnik. Ko se dovolj potrdi, jo vzamemo ven in z nožem zarežemo iz strani vanjo, da naredimo neke vrste svitkov.
  8. Torto še za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se glazura nekoliko potrdi, nato pa previdno odstranimo obod in peki papir/acetatno folijo. 
In uživamo v tortici! 😉😊


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani