Ombre tortica z gozdnimi sadeži

10:08

Že par let si tortico za rojstni dan naredim kar sama. 😀 Tistih kupljenih sem se počasi naveličala in če jo naredim sama, je res takšna kot jo za svoje praznovanje želim imeti. Seveda pa ena ni nobena in se ponavadi na vsakem praznovanju znajdeta dve manjši, ker rada preizkusim kakšen nov recept in "moji poskusni zajčki" oziroma gostje 😁 lahko potem izbirajo med eno ali drugo ali pa si privoščijo kar obe. 😊


Tudi tokrat sem pripravila dve tortici, tokrat sta bili obe sadni zaradi vročega vremena ob katerem se bolj prileže kakšna sadna in lahka torta. Prva je bila tale čudovita ombre torta z gozdnimi sadeži, družbo pa ji je delala še Malinova z belo čokolado, katere recept bo objavljen enkrat v kratkem. Obe pa sta takšni, da imata za osnovo zmlete piškote in je ni potrebno peči, kar je poleti en velik plus, če nam ni potrebno prižigati pečice. 😊


Sestavine:
(za velikost tortice premera 24 cm) 
  • 230 g piškotov
  • 120 g masla (brez laktoze)
  • 2 žlici (riževega) mleka 
  • 400 g smetane (brez laktoze)
  • 500 g maskarpone sirčka (brez laktoze)
  • 300 g jogurta (brez laktoze)
  • 350 g gozdnih sadežev 
  • 1 žlico limoninega soka
  • okoli 10 žlic sladkorja v prahu
  • 12 lističev želatine
  • sveže sadje za okrasitev - jagode, borovnice, maline, ribez, robidnice 
Postopek:

Za piškotno dno:
  1. Piškote najprej zmeljemo v drobtine kar v multipraktiku. Lahko jih damo tudi v vrečko, jo dobro zavežemo in z valjarjem toliko časa udarjamo po njej, da se piškoti povsem zdrobijo.
  2. Drobtinam dodamo stopljeno maslo in žlico mleka, saj se tako kasneje lažje reže.
  3. Naše piškotno dno stresemo v pekač obložen s peki papirjem (lažje bomo odstranili) ali na pladenj na katerega smo postavili nastavljiv obod za torte, ki je znotraj oboda obložen z acetatno folijo ali peki papirjem. 
  4. Piškotne drobtine razporedimo po celotni površini in jih pogladimo z žlico ali nanje pritiskamo s spodnjim delom kozarca. 
  5. Postavimo jih v hladilnik za 20 minut ali v zamrzovalnik za kakšnih 10 minut, da se maslo strdi. 
Za ombre kreme:
  1. Najprej pokuhamo zamrznjene gozdne sadeže, da se razpustijo in zmehčajo. Dodamo jim 1 žlico limoninega soka in da se bodo lažje pokuhali, zraven dodamo še 3-4 žlice vode. Ko se zmehčajo jih s paličnim mešalnikom spasiramo v pire in precedimo čez cedilo, da ne bomo v kremi imeli nepotrebnih pešk. Če bi namesto gozdnih sadežev uporabili jagode ali borovnice, ta del postopka lahko izpustimo. V pire gozdnih sadežev dodamo še 2-3 žlici sladkorja v prahu in postavimo na stran, da se ohladi na sobno temperaturo.
  2. Medtem pripravimo kremo za vse tri plasti. Skupaj z električnim mešalnikom zmešamo jogurt in maskarpone sirček. Smetano posebej trdno stepemo in jo z lopatko vmešamo v kremo. 
  3. Kremo razdelimo na tri enake dele, vsaka naj tehta okoli 400 g. 
  4. Ohlajene gozdne sadeže nato po žlicah dodamo samo v dve kremi, saj hočemo, da ena ostane povsem naravna.
  5. V prvo kremo vmešamo 10-12 žlic gozdnih sadežev, v drugo kremo pa 5-6 žlic. Lahko dodate tudi več, vendar dodajajte žlico po žlico, da boste še vedno imeli srednjo plast kreme svetlejšo od spodnje. 
  6. Po okusu dodamo sladkor v prahu, spodnja plast ga bo potrebovala nekoliko več zaradi gozdnih sadežev. Jaz sem dodala 3-4 žice sladkorja. 
  7. V vodi raztopimo 4,5 lističev (listič prelomimo na polovico) želatine za najtemnejšo plast. Nato jo dobro ožamemo in z žlico vode raztopimo nad nizkim ognjem ali v mikrovalovni. Stopljene želatine ne zlijemo direktno v kremo, saj se nam krema lahko sesiri, vendar najprej dodamo 3-4 žlice kreme k želatini in premešamo. Na ta način "spoznamo" želatino in hladno kremo in preprečimo videz sesirjene kreme. 
  8. Krema je precej tekoča, zato jo zlijemo po piškotih in postavimo v hladilnik za vsaj 40 minut oziroma za toliko časa, da je krema na otip že nekoliko strjena.  Tortica je iz tega razloga malo bolj zamudna. Postopek lahko pospešimo, da torto postavimo v zamrzovalnik, vendar je pomembno, da stoji na ravni podlagi, sicer kreme ne bodo lepo ravne. 
  9. Enak postopek priprave kreme naredimo pri naslednji. V kremo dodamo isto 4,5 lističe stopljene želatine in sladkamo po okusu. Tukaj je manj sadežev, zato tudi ne bo potrebno veliko sladkorja. 
  10. Kremo prelijemo čez spodnjo in postavimo na hladno, da se strdi. 
  11. Pri zadnji kremi pa ne dodajamo nič sadežev, saj želimo snežno belo kremo. 😊 Ker ne vsebuje sadežev, bo dovolj samo kakšna žlica sladkorja in 3 lističi želatine, ki jo pripravimo enako kot za prejšnji dve kremi. Na torto damo še zadnjo kremo in jo pustimo počivati vsaj 6 ur, še najbolje čez noč, da se res strdi in se okusi prepojijo med seboj.
  12. Naslednji dan jo samo še okrasimo s svežim sadjem ali po lastnih željah. 😉
Prijetno sladkanje! 😋



You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani