Mandarinine palačinke z ricotto
08:00
Palačink za zajtrk res nisem pripravila že precej časa in je to bilo res potrebno že spremeniti. 😀 Palačinke so idealni zajtrk ob vikendih, ko imamo več časa in se nam ne mudi na delo ali šolo ter nas ne čaka vrsto obveznosti.
Iz recepta dobimo res ogromno palačink, okoli 20 manjših in lahko brez težav nahrani 4 člansko družino, saj so zaradi pirine moke in ricotte precej nasitne in jih imamo hitro dovolj. 😊 Če nam jih kaj ostane, jih preprosto zavijemo v folijo in bodo v hladilniku počakale še najmanj 2 dni; lahko pa jih tudi zamrznemo.
Med vsako palačinko samo damo peki papir in bodo v zamrzovalniku obstale do 3 mesecev. 😉 Potem jih samo damo v mikrovalovno, da se odtajajo ali jih zvečer vzamemo ven in bodo zjutraj že odlične za zajtrk. Ogrejemo jih v pečici ali kontaktnem žaru in naš zajtrk bo pripravljen. 😊
Palačinke lahko jemo same, odlične so tudi z maslom, grškim jogurtom, marmelado ali posežemo kar po kakšnem bolj sladkem namazu, kot je Nutella. 😉
Med vsako palačinko samo damo peki papir in bodo v zamrzovalniku obstale do 3 mesecev. 😉 Potem jih samo damo v mikrovalovno, da se odtajajo ali jih zvečer vzamemo ven in bodo zjutraj že odlične za zajtrk. Ogrejemo jih v pečici ali kontaktnem žaru in naš zajtrk bo pripravljen. 😊
Palačinke lahko jemo same, odlične so tudi z maslom, grškim jogurtom, marmelado ali posežemo kar po kakšnem bolj sladkem namazu, kot je Nutella. 😉
Sestavine:
- 2 jajci
- 220 g pinjeneca
- 200 ml mandarininega soka
- 220 g ricotte
- 290 g polnozrnate moke
- 2 žlici škroba
- 4 žlice sladkorja
- 1 žličko sode bikarbone
- ščep soli
- 1/2 žličke cimeta
- Jajce ločimo na beljak in rumenjak. Beljak skupaj s ščepom soli stepemo v trd sneg.
- Rumenjak penasto vmešamo s sladkorjem, dodamo ricotto in pinjenec. Mandarine ožamemo in dodamo njihov sok.
- Če pinjenca doma slučajno nimamo, nič hudega. Vse kar potrebujemo je mleko in 2 jušni žlici limoninega soka ali belega kisa. Pustimo 30 minut, da se zgosti in potem lahko brez težav uporabimo v naših palačinkah. 😊
- Posebej zmešamo suhe sestavine. Torej moko, sodo bikarbono, škrob in cimet.
- Suhe sestavine vmešamo k mokrim, toliko da se povsem povežejo med seboj.
- Na koncu še nežno vmešamo beljak - kot bi rezal skozi zrak, da ne izbijemo vsega zraka ven. Seveda najprej z lopatko vmešamo polovico, da maso "razrahljamo" in nato še preostanek.
- Palačinke pečemo na nizkem do srednjem ognju z malo masla ali olja ali na ponvi, ki je premazana proti prijemanju.
- Delamo za dobro jušno žlico velike palačinke - maso apliciramo na ponev in jo nekoliko po ponvi razmažemo.
- Palačinko obrnemo, ko se na zgornji strani začnejo pojavljati mehurčki in jo na drugi strani pečemo še dobro minuto.
Postrežemo tople. Dober tek in lep vikend. 😉
0 komentarji