Čokoladno pomarančni kolač

20:00

Novo leto je sedaj že kar v polnem razmahu in upam, da ga preživljate čim bolj v smeri kot ste si ga zamislili. 😊 Veliko se jih kot novoletno zaobljubo omisli, da se bodo več časa posvečali gibanju in izgubili par kilogramov, ki so se nabrali med letom in prazniki polno hrane in sladic. 


Seveda, je prehod iz raznih požrtij v zdrav način prehranjevanja izredno zahteven in težko se je upreti tistim čokoladicam, ki smo jih prejeli za novo leto, kajne? 😊 Tukaj je en odličen recept za bolj zdravo različico čokoladnega kolača, ki se ga lahko lotimo brez slabe vesti. 😉



Namesto navadnega belega sladkorja, sem jaz kombinirala kokosov sladkor in naravno sladilo s stevio, ki je brez kalorij in zdrav nadomestek sladkorja. Večino pšenične moke pa sem nadomestila s polnozrnato pirino in razmaščeno mandljevo moko. Kolač je odličen, težko bi kdo rekel, da ne vsebuje povsem navadnih in "nezdravih" sestavin. 😁 Menda sicer zdrave sladice ne obstajajo, ampak le zdrav odnos do njih, a vseeno lahko večino posladkov pripravimo drugače in malo bolj zdravo. Vsekakor pa želodčku na ljubo, ne pojemo celega kolača naenkrat. 😉😄 


Kolač je najboljši, ko si odrežemo bolj tanko rezino in jo pojemo skupaj z nekaj sladke smetane, ki se odlično prileže poleg. Za bolj zdravo različico, lahko poleg postrežemo kokosovo ali riževo smetano. 😉 

Sestavine
Okrasitev:
Postopek:
  1. Svežo kuhano kavo dodajmo v kozico in postavimo na ogenj. Kava bo našemu kolaču dodala še bolj čokoladen okus. Turška kava ima ponavadi usedlino, zato raje uporabimo filtrirano kavo ali instantno. Vsekakor bo tudi turška odlično opravila nalogo, le glejmo, da ko jo prilijemo v kozico, ne prilijemo zraven še vse usedline. 😉
  2. Kavo počasi segrejemo in vanjo vmešamo kakav v prahu. Uporabimo temen in kvaliteten kakav, saj je bolj aromatičen. Kavo in kakav mešamo, dokler se le ta povsem ne stopi in dobimo nekoliko gosto zmes. Postavimo na stran in ohladimo na sobno temperaturo. 
  3. Jajca penasto vmešamo s sladilom in koksovim sladkorjem. Jaz sem raje kombinirala, lahko pa vsekakor uporabite le sladilo, vendar ga zraven dodajte le 75 g, saj je dvakrat bolj sladek od navadnega sladkorja.
  4. Skupaj zmešamo tekoče kokosovo olje in pinjenec. Pinjenec lahko naredimo tudi iz navadnega mleka ali rastlinskega, če pinjeneca ravno nimamo na zalogi. V mleko le dodamo 2 žlički limoninega soka in pustimo 20 minut, da se mleko zgosti. 
  5. Mešanico kokosovega olja in pinjeneca počasi dodajamo k jajcem in sladkorju ter ves čas mešamo. 
  6. Naribamo pomarančno lupinico in dodamo sveže iztisnjeni sok. Dodamo zmes kave in kakava ter dobro premešamo.
  7. Posebej zmešamo vse suhe sestavine - mandljevo moko, pirino in pšenično moko, sol ter pecilni prašek. Vse skupaj presejemo k mokrim sestavinam, saj želimo rahel kolač. Počasi vmešamo le toliko, da se vse skupaj poveže med seboj. 
  8. Pekač za kolač dobro namastimo z maslom in potresemo s kakavom, da bo šel kasneje lažje iz njega. 
  9. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170°C okoli 55-60 minut. Jaz sem svoj kolač prvih 20-25 minut pekla pokritega s folijo, da se ne bi preveč žgal. 
  10. Če je pečen naredimo test z dolgo kovinsko/leseno paličico ali ozkim nožem. Eno ali drugo potisnemo povsem do dna in ven mora priti povsem čisto. Če slučajno še ni, pečemo še nekaj minut.
  11. Kolač povsem ohladimo v pekaču, saj nam lahko sicer razpade, če bi želeli še vročega vzeti ven. 
  12. Ko je pekač povsem ohlajen, kar lahko traja kar nekaj ur, kolač vzamemo ven iz pekača. Če se je kje oprijel pekača, nič ne de, saj bomo naredili glazuro in skrili morebitne napake. 
  13. Maslo, smetano in čokolado damo v kozico in segrevamo nad nizkim ognjem, dokler se čokolada povsem ne raztopi. 
  14. Polijemo jo po kolaču in po vrhu potresemo za nekaj barve par pešk granatnega jabolka ali naribamo pomarančno lupinico. 
Prijetno sladkanje! 😉


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani