Velikonočni čokoladni kolački brez moke

15:15

Vsako leto za velikonočne praznike zagotovo za zraven vseh dobrot spečem še navadne čokoladne muffine, ki jih okrasim s čokoladno kremo in s čokoladnimi jajčki. 😊 Tako okrašeni delujejo še posebno luštno in aktualni so le v tem času, zakaj torej ne bi naredili še nekaj več iz navadnih muffinov? 😃😉


Recept za tele čokoladne kolačke, sicer še zdaleč ni navaden. Vsebuje prav posebno sestavino, ki jo sicer zagotovo ne bi uporabljal v sladkih jeedeh, saj si iz čičerike največkrat prej skuhaš kakšno juho ali pa jo ješ na zeleni solati. Vendar se nekatera hrana odlično obnese v posladkih, kot je npr. bila jeseni buča v bučnih muffinih, piškotih in kroglicah, nad katerimi so bili vsi navdušeni. Kolačke si lahko pripravimo skozi vse leto, saj so zdravi, brez moke in z malo sladkorja. Ker ne vsebujejo nobene moke, pridejo nekoliko bolj mokri kot smo vajeni in kar topijo se v ustih. 😊 Idealni so za vse, ki se prehranjujete brezglutensko in če bi jajca nadomestili z bananami ali jabolčno kašo, bi lahko naredili celo veganske.  😉 


Sestavine:
  • 1 pločevinko (400 g) čičerike
  • 3 jajca
  • 40 g kokosovega sladkorja
  • 3 jušne žlice medu ali javorjevega sirupa 
  • 40 g kakava v prahu
  • 1 čž sode bikarbone
  • 2 jušne žlice kokosovega olja
  • 1 jušno žlico arašidovega masla
  • 1 čž vanilijeve esence
  • 40 g temnih čokoladnih kapljic ali nasekljane čokolade
Za okrasitev: 
  • 130 g smetane
  • 200 g temne čokolade
  • pisana ali čokoladna jajčka
  • nastrgan kokos
Postopek:
  1. Pločevinko odpremo in odcedimo čičeriko. Vode v kateri je bila čičerika nam ni potrebno vreči stran, saj lahko iz nje naredimo veganske Pavlova tortice. 😉
  2. Čičeriko, jajca, kokosov sladkor, med, vanilijevo aromo, kokosovo olje in arašidovo maslo stresemo v multipraktik in miksamo toliko časa, da dobimo enotno zmes. 
  3. Testo pretresemo v skledo oziroma z lopatico vmešamo še kakav v prahu in sodo bikarbono, ki smo jih presejali zaradi morebitnih grudic. 
  4. Na koncu vmešamo še čokoladne kapljice ali nasekljano čokolado. Jaz sem tokrat uporabila temno čokolado slajeno s stevio od Dorine. 
  5. V pekač za muffine položimo papirčke za peko muffinov in jih do vrha nadevamo z maso. 
  6. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 12-15 minut oziroma dokler ne pride zobotrebec ven čist. Muffine povsem ohladimo.
  7. Medtem pripravimo čokoladni ganache. Smetano tik pred vretjem odstavimo iz ognja in jo prelijemo čez nadrobljeno čokolado. Nekaj minut jo pustimo pri miru, nato pa toliko časa mešamo, da se čokolada čisto stopi. 
  8. Čokoladni ganache za vsaj eno uro postavimo v hladilnik, da se povsem ohladi.  
  9. Ko se je ganache ohladil, ga z električnim mešalnikom zmiksamo v slastno čokoladno kremo. Pazimo, da ne mešamo preveč časa, saj se bo sicer začela smetana ločevati od čokolade. 
  10. Kremo nadevamo v dresirno vrečko in z zvezdastim nastavkom okrasimo tortice. 
  11. Nastrgan kokos za nekaj minut suho pražimo na ponvi, da zadiši in spremeni barvo. Kokos potresemo po čokoladni kremi. 
  12. V vsako čokoladno kremo potisnemo tri barvasta jajčka. 
Prijetno sladkanje! 


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani