Polnorzrnate velikonočne sladke bombetke s cimetom in brusnicami

16:05

Te velikonočne bombetke s suhim sadjem ali v originalu Hot Cross Buns, so tradicionalna velikonočna jed v Veliki Britaniji, Avstraliji, Novi Zelenadiji,... in se jih predvsem peče in uživa na Veliki Petek. Bombetke označujejo konec posta in križ na njih pomeni križanje Jezusa; vsaka sestavina v njih pa naj bi imela še dodaten pomen.


Ne uživa pa se jih seveda samo med prazniki in ima tudi še več drugih različnih pomenov - kot jih dati nekomu bolnemu, da bi hitreje ozdravel ipd. Velikega Petka je morda res že konec, vendar imamo danes še vedno čas speči te male sladke bombetke, saj imamo zagotovo vse sestavine na zalogi od peke potice in drugih dobrot ter si jih jutri zjutraj lahko privoščimo pri velikonočnem zajtrku poleg druge odlične hrane z nekaj masla in marelične marmelade.

Vsem pa lepe velikonočne praznike! 😉🐰


Sestavine:

Za sladke bombetke: 
  • 300 ml mleka
  • 50 g masla
  • 75 g sladkorja
  • 270 g bele moke
  • 250 g pirine moke
  • 1 vrečko suhega kvasa
  • 1 jajce
  • 1 čž soli
  • 1 čž cimeta
  • 1/4 čž pimenta
  • naribane lupinice pol limone
  • ščep muškatnega oreščka
  • 60 g namočenih brusnic ali rozin
Za križe:
  • 75 g moke
  • 6-7 žlic vode
Za glazuro:
  • 3 žlice marelične marmelade
Postopek:
  1. Mleko zavremo in vanj stresemo na koščke narezano maslo, da se povsem raztopi. Odstavimo in ohladimo do mlačnega. 
  2. V veliki skledo presejemo belo in pirino moko, da bodo bombetke bolj rahle. Na eno stran sklede stresemo sol, na drugo pa suhi kvas in sladkor. Jaz sem uporabila kvas iz katerega ni potrebno delati kvasca, le zmešaš ga skupaj z moko. 
  3. K suhim sestavinam dodamo še vse začimbe in limonino lupinico, ki bodo našim bombetkam dale še polnejši okus. Vse skupaj dobro premešamo in v sredino naredimo luknjo. 
  4. Vanjo zlijemo mlačno mleko z maslom in eno jajce, ki smo ga razžvrkljali. S kuhalnico počasi začnemo mešati vse skupaj dokler ne dobimo dokaj lepljivega testa.
  5. Testo iz posode stresemo na pomokano površino in ga gnetemo kakšnih 5 minut in sproti po potrebi dodajamo moko. Na koncu v testo vmešamo še suhe brusnice, ki smo jih za 10 minut namočili v toplo vodo.
  6. Testo prestavimo nazaj v skledo, ki smo jo rahlo naoljili, da se nam ne bo testo prijemalo zraven. Prav tako testo namažemo z malo olja, da se po vrhu ne naredi skorjica. Skledo pokrijemo s plastično folijo in kuhinjsko krpo ter postavimo na stran, da vzhaja kakšno dobro uro - testo mora narasti na vsaj 2x velikost. 
  7. Ko je testo dovolj časa počivalo in je naraslo, ga iz posode ponovno stresemo na pomokano površino in iz njega začnemo oblikovati kroglice. Jaz sem vsako stehtala, zato da so prišle kolikor toliko vse enako velike. Vsaka moja bombetka je tehtala 60 g, vi pa lahko naredite večje ali manjše. Mogoče bi bile še boljše nekoliko manjše. 😉
  8. Kroglice testa odlagamo na pekač obložen s peki papirjem vsaj 2-3 cm narazen, saj kar precej narastejo. 
  9. Ko uporabimo vse testo, kroglice pokrijemo s kuhinjsko krpo in jih pustimo, da vzhajajo še dobro uro. 
  10. Pečico ogrejemo na 180°C, medtem pa naredimo pasto iz moke in vode, da bomo z njo na bombetke naredili križe. Vodo v moko počasi dodajamo, saj hočemo kar gosto pasto. Pasto nato nadevamo v navadno kuhinjsko vrečko kateri odstrižemo majhen vogal in na bombetke naredimo križe. 
  11. Pečemo jih okoli 18-20 minut do zlatorjave barve. Na pekaču jih povsem ohladimo, nato pa naredimo še sladko glazuro.
  12. Marelično marmelado nekoliko pokuhamo, da je topla in se malo stopi. S čopičem premažemo vsako bombetko in postrežemo k velikonočnemu zajtrku. 
Prijetno sladkanje! 😊😉




You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani