Puhaste palačinke z ricotto

11:42

V zadnjem času obožujem razno razne zajtrke. Ne vem kdaj natančno se je moja miselnost spremenila, kajti pred tem mi ni bilo posebno mar ali zjutraj kaj pojem ali ne. Pomembno je bilo le, da sem dobila jutranjo doze kave ali kapučina in to je bil moj obrok. Morda sem sedaj končno ugotovila, da s svojim ravnanjem nisem najbolj doprinesla k zdravju in se trudim spremeniti svojo trdovratno navado. Poskušam prej vstati in poskrbeti za najpomembnejši obrok v dnevu.

Slednje palačinke so puhaste in v kombinaciji s svežim sadjem preprosto božanske. Pripravim si jih vedno, ko imam nekoliko več časa - kar je bolj ali manj med vikendom. In najboljše je, da imam sestavine za njih zagotovo vedno v hladilniku. Če ni na razpolago ravno Riccotta pa posežem po navadni skuti.






Sestavine:

  • 1 skodelica ricotte/pasirane skute
  • 1/2 skodelice pirine moke
  • 1/2 skodelice pšenične polnozrnate moke
  • 1/2 ČŽ pecilnega praška
  • 1 1/2 JŽ agavinega sirupa
  • ščep soli
  • 3/4 skodelice mleka (kateregakoli)
  • 2 jajci
  • 1/2 ČŽ vanilijeve esence
  • 1 ČŽ cimeta (opcijsko)
  • Sveže sadje/marmelada/nutella
  • Maslo za peko/olje


Postopek:
  1. Najprej ločimo jajca na beljake in rumenjake. Beljak skupaj s ščepcem soli stepemo v trd sneg in postavimo na hladno. Pazimo, da nam pri ločevanju ne zaide kaj rumenjaka k beljaku, saj se sicer sneg ne bo hotel narediti.
  2. V drugi posodi penasto vmešamo rumenjak, agavin sirup, ricotto, vanilijevo esenco in mleko, da dobimo homogeno zmes. 
  3. K mokrim sestavinam vmešamo obe moki primešane s pecilnim praškom. Z lopatko vmešamo le toliko, da se mokre in suhe sestavine povežejo.
  4. Vzamemo sneg iz hladilnika in ga najprej k zmesi dodamo le polovico, da nekoliko "razrahljamo" našo zmes za palačinke. Ne mešamo, vendar sneg na rahlo vmešamo tako kot bi rezali zrak, da bodo palačinke ohranile čim več zraka in bodo tako ostale puhaste. Na enak način primešamo še ostalo polovico snega.
  5. Na ponvi za palačinke ali tisti, ki ima premaz proti prijemanju raztopimo maslo ali olje, če vam je peka na njem ljubša. Pečemo na srednji temperaturi/ognju saj se nam bodo sicer zažgale. Palačinke delamo za okoli 1 1/2 jedilno žlico veliko in jo obrnemo, ko se na vrhu pričnejo delati mehurčki. Na drugi strani jo pečemo še okoli dve minuti oziroma dokler ni zlato-rjave barve. Palačinke najlažje sicer obračamo z lopatko, ki nima rež (kot so tiste za pobiranje pečenega krompirja iz olja). 
  6. Ko so pečene jih postrežemo s svežim sadjem, maslom ali namazom po želji. Dobimo 8-10 palačink, odvisno kako velike delamo. 

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani