Veganski kokosovi scones z jagodami

08:50

Scone naj bi v originalu pomenil nekakšno hitro verzijo sladkega majhnega kruha oziroma tortice, ki je narejena z moke, masla, mleka in sladkorja. Z več okusa se jim lahko doda še sveže, zamrznjeno ali suho sadje, oreščke in čokoladne kapljice. Gre pravzaprav za nekaj podobnega čajnim kolačkom, ki juh uživamo ob skodelici čaja z mlekom ali kave, namazane z maslom in marmelado. Njami. 😉😋


Moji "čajni kolački" so veganski in brez glutena, zato tudi primerni za vse, ki ne uživate mlečnih izdelkov in pšenice. Zaradi ovsene moke in minimalno sladkorja so idealni za zajtrk ob skodelici čaja. 😀 Če jih boste delali iz ovsene moke, potem pozorno preberite deklaracijo, da ovseni kosmiči ne vsebujejo glutena. Namesto ovsene moke, bi se lahko uporabilo tudi katerokoli drugo brezglutensko.


Sestavine:
  • 1/2 skodelice kokosove moke
  • 2 skodelice brezglutenske ovsene moke (ali druge moke brez glutena)
  • 2 čž pecilnega praška
  • 1/2 čž soli
  • ščep cimeta
  • 5 zvrhanih žlic kokosovega olja
  • 5 žlic kokosovega sladkorja 
  • 1 čž limoninega soka 
  • 60 g nasekljanih jagod (zamrznjenih/svežih)
  • 180 ml riževega mleka s kokosom 
Postopek:
  1. Ovsene kosmiče v multipraktiku najprej zmeljite v moko. Pretresite jo v večjo skledo in ji dodajte še kokosovo moko, sol, pecilni prašek, sladkor in cimet. Dobro premešajte.
  2. V suhe sestavine stresite hladno kokosovo olje. Ne sme biti v utekočinjenem stanju, vendar takšen, da obdrži obliko na žlici. Če ga imamo na sobni temperaturi, ga za kašnih 10-15 minut postavimo v hladilnik. Kokosovo olje in suhe sestavine med seboj premešamo z vilicami, šlo bi tudi z metlico. Če bi delali z navadnim maslom, bi ga vmešali z rokami, kakor za drobljenec, kokosovo olje pa se v stiku z rokami zna prehitro topiti. 
  3. Nato počasi dolivamo mleko, v katerega smo dali žličko sveže izstisnjenega limoninega soka, in sproti mesimo testo. Mleka morda ne bomo potrebovali vsega, zato ne dodajmo vsega naenkrat. Dobiti moramo nekoliko lepljivo testo, katerega brez težav oblikujemo. 
  4. Testo stresemo na pomokano kuhinjsko površino in vanj zamesimo nasekljane jagode. Če bomo uporabili zamrznjene, potem jih najprej stresemo v multipraktik za le toliko, da jih razdrobimo na manjše koščke. 
  5. Kepo testa z rokami oblikujemo v disk, debelne od 1,5 do 2 cm. Uporabimo kozarec ali modelček za piškote in iz testa izrežemo majhne diske dokler nam ne zmanjka testa. Vsakega položimo na pekač obložen s peki papirjem. 
  6. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 200°C okoli 12-15 min (odvisno od vaše pečice) do zlato rjave barve. 
  7. Lahko pojemo kar takšne ali jih prerežemo in namažemo z domačo jagodno marmelado. 
Prijetno sladkanje! 😊


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani