Orehova torta brez glutena, laktoze in sladkorja [BG]

16:00

"Every day is cake day."  Zagotovo rek, ki bi se ga vsak z veseljem držal ves čas. 😀😃 In le zakaj se ga res ne bi? 😋😄 V tem času lahko kupiš ali si pripraviš toliko najrazličnejših tortic kot ti srce poželi.


Od čokoladnih, presnih, zdravih, sadnih, majhnih, velikih itd. itd. Predvsem pa je tortica lahko tudi takšna, ki si jo privoščimo brez slabe vesti. 😃 Ta orehova tortica že sodi v kategorijo bolj zdravih posladkov, saj ne vsebuje moke, laktoze in sladkorja. Namesto navadne bele moke sem uporabila brezglutensko in mlete orehe, maskarpone in sladko smetano sta nadomestila takšna brez laktoze, sladkor pa sem zamenjala z eritritolom. Eritritol je sicer naravni nadomestek belega sladkorja, ki je povsem brez energijske vrednosti in nima nobenih kalorij. Jaz sem svojega našla na spletni strani od Malinca.si, dobite ga pa tudi v vseh bolje založenih trgovinah.


Tortica je nastala predvsem zato, ker sem si zaradi poraznega stanja moje kože odločila narediti nekaj sprememb v prehrani, kar pomeni, da si več stvari letos za praznike ne bom mogla privoščiti. 🙀😶 A nič za to! 😀 Z enim samim skokom v Hofer, sem se opremila z vsemi potrebnimi sestavinami, ki jih bom potrebovala za tortico, ki bo nadomestila domačo orehovo potico. Nad njihovo ponudbo živil brez glutena in laktoze sem bila izjemno pozitivno presenečena, saj je precej ugodna in izbira je dovolj velika. Tako da, bravo Hofer! 🙌👍


Sestavine:
(za velikost torte premera 20 cm)

Za orehov biskvit brez glutena:
  • 4 jajca
  • 100 g mletih orehov
  • 90 g Eritritola (ali 70 g navadnega sladkorja)
  • 65 g moke brez glutena (ali v celoti uporabite mlete orehe)
  • nekaj nasekljanih orehov in v rum namočenih rozin 
Za kremo:
  • 200 g maskarpone sirčka brez laktoze
  • 300 g sladke smetane brez laktote
  • 60 g Eritritola (ali 40 g navadnega sladkorja)
  • 100 g mletih orehov + nekaj rastlinskega vrelega mleka
  • marelična marmelada za premaz + nekaj rastlinskega mleka za navlažitev biskvita
  • 3 lističi želatine
Za okrasitev:
  • 100 g maskarpone sirčka brez laktoze 
  • 50 g sladke smetane brez laktote 
  • 2 žlice mletih orehov 
  • 3 žlice mletega Eritritola
  • nasekljani orehi 
Postopek:

Za orehov biskvit: 
  1. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Če nismo posebno vešči tega opravila, potem vsak beljak posebej ubijemo v skodelico in ga iz skodelice prestavimo v večjo posodo. Škoda bi bilo, da bi se nam naredila neljuba nezgoda in bi nekaj rumenjaka zašlo k beljaku. V takem primeru ne moremo več narediti snega. 
  2. Beljake stepemo v trden sneg skupaj s ščepom soli, dokler ne dobimo vrhov in ko posodo obrnemo na glavo, sneg nikamor ne steče. Postavimo na stran - najbolje na hladno.
  3. Rumenjake skupaj z Eritritolom stepamo toliko časa, da se volumen poveča na 2x velikost in postanejo rumenjaki pastelno rumene barve. 
  4. Če nimamo dovolj zmogljivega multipraktika, potem orehe raje kupimo že mlete, sicer orehe fino zmeljemo.
  5. Mlete orehe in moko brez glutena presejemo k rumenjakom, saj bomo dobili še večjo rahlost biskvita. 
  6. Na koncu k zmesi vmešamo še sneg. Najprej 1/3, da bomo maso nekoliko razrahljali in nato počasi še preostanek.Mešamo tako kot bi rezali z lopatko ali kuhalnico skozi zrak, saj lahko v nasprotnem primeru zbijemo ves zrak ven in je bil postopek ločevanja jajc na rumenjake in beljake brezpredmeten. 
  7. Maso zlijemo v pekač velikosti premera 20 cm, ki smo ga obložili s peki papirjem in robove dobro namastili z maslom. 
  8. Pečemo ga v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 15-20 minut (odvisno od vaše pečice). Če je pečeno naredimo test z zobotrebcem ali paličico. Gledamo, da porinemo zobotrebec povsem do dna in na sredini, kjer se bo še najbolj videlo ali je biskvit pečen ali potrebuje še nekaj minut več. 
  9. Preden se lotimo rezanja in sestavljanja torte biskvit povsem ohladimo. 
  10. Razrežemo ga na 2 diska in vsakega navlažimo z nekaj toplega orehovega mleka. 
Za orehovo kremo brez laktoze:
  1. Nekaj žlic orehovega mleka ali kakšnega drugega rastlinskega (mandljevo, lešnikovo) ogrejemo in ga dodamo v multipraktik k mletim orehom, Ne pozabimo tudi na Eritritol ali navaden sladkor. Dobro je, če oboje predhodno nekoliko zmeljemo, da imamo mleti sladkor. Miksamo toliko časa, da se vse poveže med seboj,
  2. Mlete orehe dodamo k maskarpone sirčku in dobro premešamo.
  3. Sladko smetano, ki mora biti zares ohlajena, stepamo toliko časa, da dobimo vrhove in če obrnemo posodo, ostane na istem mestu. Nežno jo vmešamo k maskarpone sirčku in orehom.
  4. Lističe želatine damo predhodno namakati v hladno vodo, da se zmehčajo. Nato jih ožamemo in raztopimo nad nizkim ognjem ali v mikrovalovni. K tekoči želatini dodamo kakšni dve žlici kreme, da se želatina in krema "spoznata." To nam bo pomagalo, da nam želatina na bo v stiku s prehladno kremo zaželirala prehitro in nam kreme sesirila. Po spoznavanju 😀 vse skupaj nežno vmešamo v kremo.
  5. Na navlažen biskvit na tanko namažemo domačo marelično marmelado in nato okoli njega postavimo obod za torto, ki smo ga znotraj obložili z acetatno folijo.
  6. Na disk naložimo orehovo kremo in si jo vsaj kakšno 1/3 prihranimo. Kremo dobro pogladimo, da je povsod kolikor toliko enaka in nanjo položimo zgornji del diska, ki smo ga na spodnji strani enako rahlo navlažili z mlekom in namazali z marmelado. Po vrhu diska namažemo še nekaj kreme, da se biskvita ne vidi ven. 
  7. Torto pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo, da se v hladilniku ne bi navzela vonjav in jo za vsaj 4 ure postavimo na hladno, da se krema nekoliko potrdi. 
  8. Ko je bila dovolj časa na hladnem in se je krema dovolj potrdila, da nam torta ne bo sedla skupaj, ko bomo sneli obod, se lotimo še zadnjega dela.
  9. Torti previdno snamemo obod in folijo. Če lahko, jo postavimo na kakšen vrtljiv obod za torte. Jaz uporabljam kar vrtljivo leseno desko za narezek, ki tudi odlično opravi svojo nalogo. 😊 Če je nimate, ni nič narobe - le večkrat boste morali sami zasukati pladenj s tortico. 
  10. Nekaj kreme, ki smo si jo prej prihranili in mora biti sedaj kar kompaktna, a lepo mazljiva, damo na paletni nož (ali na navadni nož) in z njim obmažemo torto. 
  11. Postavimo nazaj v hladilnik, da se potrdi. Lahko tudi čez noč, ampak vsaj za kakšno uro. 
Za okrasitev:
  1. Smetano trdno stepemo in jo nato dodamo k maskarpone sirčku, v katerega smo že zamešali mleti Eritritrol in orehe. Ohladimo, da bomo lahko iz kreme naredili majhne rozete.
  2. Medtem nasekljamo orehe in z njimi potresemo po torti. Jaz sem jih potresla po robu torte in na spodnjem delu, sami pa lahko naredite po lastnih željah. 😉 Lahko tudi po celotni torti.
  3. Ohlajeno kremo nadevamo v dresirno vrečko in na torto nabrizgamo nekaj majhnih rozet. 
Prijetno sladkanje!


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani