Orehov chia parfait z rozinami

09:00

Velikonočni prazniki so že skoraj tik pred vrati in prav vsi zagotovo že nakupujemo vse potrebne sestavine za velikonočno pojedino. 😊 Na mizi vsekakor ne smejo manjkati pirhi, šunka, sveže naribani hren in domača orehova potica. 😊


Sama še nisem spekla povsem svoje orehove potice, ker to zaenkrat prepuščam še svoji mami, 😀 se bom pa enkrat kmalu morala naučiti tudi tega. Tokrat sem pripravila nekaj drugačnega - zdrav zajtrk z orehi in rozinami iz kozarčka. 😊😉 Originalen recept je iz revije Zdravi Recepti, sama sem le prilagodila nekatere stvari in naredila  povsem svoje orehovo mleko, saj ga v nobeni trgovini še nisem zasledila in hotela sem, da je res vse iz orehov, če si že orehove potice letos ne bom mogla privoščiti. Recept je brez glutena in veganski. Več o tem kako lahko še naredite parfait, pa si lahko preberete tukaj. 😉


Sestavine:
(za 1 zelo lačno osebo ali 2 malo manj 😀 )

Za orehovo mleko
  • 1 skodelico orehov
  • 3 skodelice filtrirane/prekuhane vode (1 skodelica je 250 ml)
  • 2-3 žlice medu/javorjevega sirupa/agavinega sirupa/kokosovega sladkorja
  • ščep cimeta
Za chia puding:
  • 3 žlice chia semen
  • 180 ml orehovega mleka
Za orehov nadev z rozinami:
  • 4 žlice mletih orehov
  • 1-2 žlici toplega orehovega mleka
  • 1 žlico rozin
  • 1 žličko javorjevega sirupa
  • 1 žličko mletih lanenih semen
  • ščep cimeta

Postopek:

Za orehovo mleko:
  1. Da bomo lahko pripravili naš puding iz chia semen, moramo najprej narediti orehovo mleko.  Seveda lahko še vedno namesto orehovega uporabite mandljevo, lešnikovo ali katerokoli drugo mleko. 
  2. Orehe damo najprej namakati za nekaj ur (najbolje čez noč) v hladno vodo. 
  3. Ko so se orehi dovolj časa namakali, vodo odlijemo in orehe stresemo v multipraktik. Dodamo 3 skodelice prekuhane/filtrirane hladne vode. Zraven dodamo še sladilo, da bo mleko bolj pitno in ščep cimeta. Miksamo toliko časa, da voda spremeni barvo v rahlo belo-rjavo in ni več večjih koščkov orehov.
  4. Mleko moramo sedaj precediti skozi gazo ali čisto kuhinjsko krpo. Precedimo mleko v vrč in ga nato prelijemo v čisto steklenico. Mleko nam bo v hladilniku zdržalo od 4-5 dni. 
  5. Kar nam je ostalo mletih orehov na krpi/gazi, ne zavržemo, saj lahko uporabimo mlete orehe v kosmičih ali potem pri našem chia parfait v nadevu z orehi. 
Za chia parfait z orehi:
  1. Najprej pripravimo chia puding. Mleko samo zmešamo skupaj z chia semeni in za nekaj ur postavimo v hladilnik, da chia semena začnejo želirati. 
  2. Vmes pripravimo orehov nadev z rozinami. Mlete orehe oziroma orehe, ki so nam ostali od mleka, vmešamo v orehovo mleko, ki smo ga rahlo pogreli, da je mlačno. Dodamo javorjev sirup, mleta lanena semena in cimet. Če se nam zdi presuho dodamo še za kakšno žlico mleka, če pa preredko pa mlete orehe.
  3. Zraven vmešamo tudi nekaj namočenih rozin. 
  4. Ko imamo vse pripravljeno, se lahko lotimo sestavljanja našega zajtrka. Na dno nadevamo nekaj chia pudinga in na puding orehov nadev. Po želji potresemo še z nekaj rozinami. 
  5. Postopek ponavljamo, dokler ne dobimo več plasti. Na koncu po vrhu potresemo še nekaj nasekljanih orehov in rozin. 




You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani