Klasična vanilijeva torta z gozdnimi sadeži in maskarpone kremo

12:00

V naši družini se zvrsti precej praznovanj, zato v zadnjem času zelo rada vsako praznovanje izkoristim za "predstavitev" nove tortice. 😃 Ne vem, če sem kdaj že spekla oziroma naredila dve povsem enaki. Lahko je enak recept, vendar bom naslednjič v njem zagotovo kaj spremenila. Tako nikoli ne jem dveh povsem enakih tort in še ugotovim lahko kakšna kombinacija okusov mi je najbolj všeč. 😊


Tokrat sem se enkrat za spremembo odločila speči klasičen vanilijev biskvit, ki je standarden za večino domačih tort. Biskvit je narejen po receptu iz Kulinarke za Biskvit, ki nikoli ne pade dol, saj je enih res najboljših receptov za biskvit in še povsem enostaven je. Uporabljamo ga lahko za torte, cakepopse in kot bazo za druge posladke. 


Sestavine:
(za premer torte 24 cm)

Za najboljši biskvit, ki nikoli ne pade dol:
  • 5 jajc 
  • 100 ml olja
  • 50 ml mleka
  • 50 ml vode
  • 250 g sladkorja
  • 2 vrečki sladkorja z burbonsko vanilijo
  • 250 g moke
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • ščep soli
Za sladko kremo iz gozdnih sadežev:
  • 350 g gozdnih sadežev
  • 60 ml vode
  • 160 g sladkorja
  • 4 žlice koruznega škroba
  • 1 žlico limoninega soka
Za maskarpone kremo:
  • 700 g maskarpone sirčka
  • 1 l sladke smetane 
  • 220 g mletega sladkorja
  • 1 čž vanilijeve arome
Postopek:

Za najboljši biskvit, ki nikoli ne pade dol:
  1. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Če nismo posebno vešči tega opravila, potem vsak beljak posebej ubijemo v skodelico in ga iz skodelice prestavimo v večjo posodo. Škoda bi bilo, da bi se nam naredila neljuba nezgoda in bi nekaj rumenjaka zašlo k beljaku. V takem primeru ne moremo več narediti snega. 
  2. Beljake stepemo v trden sneg skupaj s ščepom soli, dokler ne dobimo vrhov in ko posodo obrnemo na glavo, sneg nikamor ne steče. Postavimo na stran - najbolje na hladno.
  3. Rumenjake skupaj s sladkorjem stepamo toliko časa, da se volumen poveča na 2x velikost in postanejo rumenjaki pastelno rumene barve. 
  4. K rumenjakom vmešamo še sladkor z burbonsko vanilijo, vodo, mleko in olje. Vse sestavine naj bodo sobne temperature, saj se bodo lažje vmešale. 
  5. K moki dodamo eno vrečko pecilnega praška in dobro premešamo. Oboje stresemo k mokrim sestavinam in mešamo le toliko, da se vse lepo poveže med seboj. 
  6. Na koncu k zmesi vmešamo še sneg. Najprej 1/3, da bomo maso nekoliko razrahljali in nato počasi še preostanek.Mešamo tako kot bi rezali z lopatko ali kuhalnico skozi zrak, saj lahko v nasprotnem primeru zbijemo ves zrak ven in je bil postopek ločevanja jajc na rumenjake in beljake brezpredmeten. 
  7. Maso zlijemo v pekač velikosti premera 24 cm, ki smo ga obložili s peki papirjem in robove dobro namastili z maslom. Po vrhu lepo pogladimo.
  8. Pečemo ga v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 35-40 minut (odvisno od vaše pečice). Če je pečeno naredimo test z zobotrebcem ali paličico. Gledamo, da porinemo zobotrebec povsem do dna in na sredini, kjer se bo še najbolj videlo ali je biskvit pečen ali potrebuje še nekaj minut več. 
  9. Preden se lotimo rezanja in sestavljanja torte biskvit povsem ohladimo (najbolje ga je speči en večer prej). Če je naš biskvit na sredini dobil "hribček" ga odrežemo stran in uporabimo za cakepopse ali preprosto pojemo najboljši biskvit. 😀
  10. Obrnemo ga na glavo, tako da je spodnji del biskvita sedaj na vrhu - to pomaga, da ima naša tortica na vrhu ravna. 
  11. Biskvit razrežemo na 3 enake diske in vsakega dobro navlažimo s toplim sladkanim mlekom ali vodo. 
Za maskarpone kremo:
  1. Naša žlahtna krema more malo počivati na hladnem, da se nekoliko strdi, zato jo pripravimo najprej. 
  2. 1 l smetane stepamo z električnim mešalnikom toliko časa, da dobi vrhove in ne steče nikamor, ko jo obrnemo na glavo. Sama sem ugotovila, da je bilo lažje stepati samo en del smetane naenkrat. Zato sem jo najprej 500 ml in potem še preostanek. Tako ni bilo bojazni, da bi se mi lahko sesirila. 
  3. Maskarpone zmešamo skupaj z mletim sladkorjem in vanilijo. Dodamo najprej polovico smetane in premešamo ter nato še preostanek. Uporabimo čim večjo posodo/skledo, saj bo smetana narasla in bomo imeli precej kreme. 
  4. Postavimo za vsaj pol ure v hladilnik, da se krema nekoliko usede in strdi. 
Za sladko kremo iz gozdnih sadežev:
  1. Zamrznjene gozdne sadeže skupaj s 60 ml vode pokuhamo dokler se nekoliko ne zmehčajo. Spasiramo jih z paličnim mešalnikom ali v blenderju/multipraktiku. Ker gozdni sadeži vsebujejo tudi maline in robide, jih moramo precediti čez cedilo, ker nočemo v kremi imeti polno zdrobljenih pešk. 
  2. Precejeno kašo iz gozdnih sadežev pretresemo nazaj v kozico in še nekoliko pokuhamo. Vmes dodamo sladkor, limonin sok in koruzni škrob, ki bo gozdne sadeže zgostil. Kuhamo toliko časa, da se sadeži vidno zgostijo, nato pa kozico odstavimo z ognja. Ohladimo na sobno temperaturo. 
Sestavljanje tortice: 
  1. Ko imamo vse potrebno pripravljeno, se lahko lotimo sestavljanje torte. 😉
  2. Navlažen disk biskvita položimo na izbran pladenj/krožnik in okoli njega postavimo obod za torte, ki smo ga znotraj obdali z acetatno folijo ali peki papirjem. To nam bo pripomoglo, da bo naša tortica stala naravnost in ne postrani, če nismo povsem še vešči tega opravila. 
  3. Nekaj maskarpone kreme nadevamo v dresirno vrečko ali navadno kuhinjsko plastično vrečko za živila in ji na enem koncu odrežemo vogal. Z njo nabrizgamo kremo povsem na robu le toliko, da nam gozdni sadeži ne bodo kam stekli, saj so bolj tekoči. 
  4. Na sredino biskvita namažemo polovico gozdnih sadežev povsem do robu, ki smo ga naredili z maskarpone kremo. 
  5. Na vrh gozdnih sadežev nadevamo nekaj maskarpone kremo in jo previdno razmažemo po celotnem disku. Pazimo, da ne mažemo preveč, saj želimo povsem belo kremo. 😉 Če se nam to slučajno zgodi, nič zato - tortica bo še vedno več kot odlična. 😉
  6. Na vrh kreme previdno položimo nov disk biskvita, ki ga navlažimo in ponovimo postopek. 
  7. Na koncu postavimo še zadnji disk biskvita, ga nekoliko navlažimo in tortico za vsaj 6 ur postavimo v hladilnik, da se okusi prepojijo med seboj in da se krema nekoliko usede. S kremo, ki nam je ostala, bomo na koncu premazali našo torto. 
  8. Ko je torta dovolj časa počivala, snamemo obod in s paletnim ali navadnim nožem ali lopatko obmažemo torto. Najprej naredimo samo tanek sloj, ki bo pobral vse drobtinice od biskvita, da se ne bodo kasneje premikali, ko bomo dodajali več kreme. Tako da, samo na tanko namažemo in za 20 min postavimo na hladno.
  9. Po 20 minutah do konca okrasimo torto. Jaz sem se tokrat odločila za bolj rustikalno verzijo, saj mi nikakor ni uspelo lepo obmazati torte. Za "rustikalen" videz samo žličko zmočite pod toplo vodo in z njo nato po torti delate vijuge. Pri tem bodite nežni, da ne boste vse kreme spravili stran. 😉
  10. Nekaj kreme nadevajte tudi v vrečko in po vrhu torte lahko naredite nekaj rozet v katere potisnete manjše jagode. Dodate še nekaj malin, borovnic ali drugega sadja (ribez, robide) in vaša tortica je končana. 
Prijetno sladkanje! 😊


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani